Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

η οργανωτική διάρθρωση και οι θέσεις του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας Αττικής

H γραμματεία υγείας πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ συγκροτήθηκε στις 12 Δεκέμβρη 2010 μέσα από πλατιά σύσκεψη σωματείων, επιτροπών του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστών από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας - πρόνοιας και από το ΙΚΑ, που συγκλήθηκε στο δώμα του Ευαγγελισμού.
Στη γραμματεία που συγκροτήθηκε, συμμετέχει το σωματείο εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, το κλαδικό σωματείο των ιδιωτικών κλινικών, το σωματείο εργαζομένων στα κέντρα ειδικής αγωγής το ΣΕΜΥΣΕΑ, οι επιτροπές του ΠΑΜΕ στο ΓΟΝΚ, στο Τζάνειο, στο Κρατικό Νίκαιας, στο νοσοκομείο του Μεταξά και άλλοι συνδικαλιστές.
Αναλάβαμε τη πρωτοβουλία αυτή γιατί εκτιμήσαμε πως η κατάσταση για όλους τους εργαζόμενους είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η επίθεση των δυνάμεων του κεφαλαίου είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί. Δεν δικαιολογούνται αυταπάτες και εφησυχασμός. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για όλους. Οι συνέπειες των μέτρων που έχουν παρθεί είναι έντονα αισθητές στις ζωές των νέων και των γυναικών.
Στην υπηρεσία στήριξης της «ανταγωνιστικότητας» της κερδοφορίας ισοπεδώνονται κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί μειώνονται, η ακρίβεια και η ανεργία φουντώνουν.
Η κυβέρνηση προωθεί την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Μετατρέπει τα νοσοκομεία,  σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν στη βάση του κέρδους. Μειώνεται δραστικά η κρατική ευθύνη στη χρηματοδότηση και έμμεσα η εργοδοτική. Επιβάλει εισιτήριο 5 ευρώ, με προοπτική αύξησης του και επέκτασης και στα Επείγοντα Περιστατικά. Ετοιμάζεται αύξηση των νοσηλίων και των ιατρικών εξετάσεων. Περιορίζεται η νοσηλεία των ανασφάλιστων σε έξι νοσοκομεία.
Τα άγρια χαράτσια κι οι υγειονομικές παροχές φτωχοκομείου, που προωθεί η κυβέρνηση σε βάρος του λαού μας πρέπει να μας βρουν αντιμέτωπους με όλους τους υγειονομικούς στο πλευρό των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Να μην δεχτούμε να γίνουμε συνένοχοι της αντιδραστικής και αντιλαϊκής αυτής εξέλιξης.
Είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της εργατικής και της λαϊκής οικογένειας στη δωρεάν παροχή υπηρεσιών υγείας – πρόνοιας. Να μην δεχτούμε την επέκταση των επικουρικών αλλά και να απαιτήσουμε την μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην επιτρέψουμε να δουλεύουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι υπερωρίες και εξαντλητικές εφημερίες αλλά να απαιτήσουμε αύξηση στους βασικούς μισθούς μας, την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Πρέπει να πληρώσουν αυτοί που φταίνε για τα ελλείμματα, για την υπόσκαψη της υγείας του λαού. Αυτοί που κλέβουν το μόχθο του, το κράτος και η εργοδοσία.
Πρέπει να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και της φτωχής αγροτιάς μέσα από κοινό μέτωπο και αγώνα, για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία και τη πρόνοια. Να κοινωνικοποιηθούν οι επιχειρήσεις, υγείας, παραγωγής φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας. Είναι προϋπόθεση να πάψει η υγεία να είναι εμπόρευμα.
Από τις εξελίξεις που μεσολάβησαν από τα μέτρα που πάρθηκαν και υλοποιούνται, από τη στάση της κάθε πολιτικής και συνδικαλιστικής δύναμης βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα. Πρώτα από όλα ευθύνες έχουν η κυβέρνηση μαζί με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, αξιοποιούν τη κρίση για να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που εδώ και χρόνια είχαν αποφασίσει. 
Ευθύνες τεράστιες έχουν και οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ, στην ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και σε άλλες ομοσπονδίες που με τις θέσεις τους και με τη στάση τους, την τακτική που ακολουθούν όχι μόνο δεν μπορούν να αντιταχθούν σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, αλλά υπονομεύουν την δυνατότητα ανάπτυξης της πάλης των υγειονομικών. Καλλιεργούν αυταπάτες πως μπορούν να συνυπάρχουν τα κέρδη με τα δικαιώματα, καλλιεργούν τη μοιρολατρία, τις αυταπάτες, την λογική ότι δεν υπάρχει άλλη λύση και προοπτική.
Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Οι υγειονομικοί είναι ανάγκη να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του λαού για δημόσια και δωρεάν υγεία στα δικά μας χέρια. Να πάρουμε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης μέσα σε κάθε νοσοκομείο. Να επιμείνουμε να γίνουν μέλη του σωματείου όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Να συγκροτηθούν επιτροπές του ΠΑΜΕ παντού.
Πρέπει να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τις ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, με τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τη νεολαία από τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με στόχους και προοπτική που υπηρετεί τα κοινά συμφέροντα με όλους τους εργαζόμενους παρακάμπτοντας τα εμπόδια που θα προβληθούν από τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Να συγκροτήσουμε σε κάθε νοσοκομείο επιτροπές του ΠΑΜΕ. Να συντονίσουμε τον αγώνα σε κάθε νοσοκομείο σε ένα ενιαίο και κοινό κίνημα στο επίπεδο της Αττικής στα πλαίσια του ΠΑΜΕ.
Να δημιουργηθεί ένα πλατύ κίνημα, που να διεκδικεί και να βάζει στόχους πάλης την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και των οικογενειών τους και όχι τι επιτρέπει η κερδοφορία των μονοπωλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: