Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ενημέρωση του ΠΑΜΕ για την στάση ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ και δυνάμεων του ΣΥΝ στην συνεδρίαση του Γεν.Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ 


Θέμα « Συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας ομοσπονδίας στα δημόσια νοσοκομεία και τη Πρόνοια (ΠΟΕΔΗΝ) 15/03/2011»


            Από κοινού η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ στη συνεδρίαση του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ  15/03/011 συμφώνησαν σ’ ένα πλαίσιο που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, και στο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης αλλά κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

            Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ,  χειροκρότησαν ως «επιτυχία» της κυβέρνησης  την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των  κρατικών δανείων και της «μείωσης» των επιτοκίων, λέγοντας ψέματα, πως  υπάρχει και συμφωνία για τα «θετικά αποτελέσματα που πέτυχε η κυβέρνηση και από το ΚΚΕ»πράγμα που είναι χοντρό ψέμα.
            Ανάλογα ψέματα επικαλούνται και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέροντας, πως η απόφαση του Γενικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη κρύβοντας ότι οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταθέσανε συνολικό πλαίσιο δράσης που καταψηφίστηκε από τις άλλες δυνάμεις.
            Είπαν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. «Υπάρχει θετική απόφαση του urogroup για το δάνειο της χώρας. Οφείλεται στη στάση όλων των κομμάτων. Δίνει ανάσα στο λαό. Οδηγούν τα μέτρα στην ύφεση. Είμαστε υπέρ της ανάπτυξης με διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων»
            Τα μέτρα που δρομολογούνται,  από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι καθαρά αντεργατικά. Η ανάπτυξη  που ευαγγελίζονται δεν είναι τίποτα άλλο, από την ανάπτυξη των κερδών, που έχουν προϋπόθεση, τη μείωση των μισθών, την εμπορευματοποίηση της υγείας, της παιδείας, τις πληρωμές των ασθενών στα νοσοκομεία, τις απολύσεις ,τις ελαστικές σχέσεις εργασίας κά.
            Οι δυνάμεις της ΝΔ  υπερασπίστηκαν την λαθεμένη αντίληψη ότι οι θυσίες των εργαζομένων, για να μειωθεί το κρατικό έλλειμμα είναι χαμένες γιατί δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ότι  με τα μέτρα της κυβέρνησης κανένας στόχος της τρόικα δεν επιτεύχθηκε, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα κοινωνικά άδικα.
Δηλαδή θα ήταν κοινωνικά δίκαια τα μέτρα όπως η μείωση των μισθών, οι πληρωμές για φάρμακα και τα χαράτσια στα νοσοκομεία, που πληρώνουν οι εργαζόμενοι, αν είχαν ακόμα πιο υψηλά κέρδη αυτοί που εκμεταλλεύονται το λαό, ανεξάρτητα αν υπάρχει κρίση ή ανάπτυξη; Για ποιους δημιουργήθηκαν τα χρέη και ποιοι ωφελούνται από τα δάνεια για την αποπληρωμή τους; Δεν είναι οι διάφοροι επιχειρηματίες τα μονοπώλια του φαρμάκου, οι τραπεζίτες κλπ, για τους οποίους φροντίζει η κυβέρνηση, να τους εξασφαλίζει όλο και πιο φθηνότερους εργαζόμενους;
            Oι θυσίες των εργαζομένων είναι χαμένες γιατί γίνονται για την ανάπτυξη των κερδών της πλουτοκρατίας. Οι μόνες θυσίες που πιάνουν τόπο είναι οι θυσίες για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την ανατροπή των διαχειριστών της οικονομίας της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, για την ανατροπή της τάξης που σφετερίζεται το πλούτο που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Για την οικονομία, που αφέντης θα είναι οι παραγωγοί του πλούτου και σχεδιασμένα θα παράγουν για να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.
            Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, είτε με ανάπτυξη είτε χωρίς,  οι μόνοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, οι γυναίκες, οι νέοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Η επιμήκυνση, του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, σημαίνει νέα βάσανα για τους ασθενείς, νέα βάσανα για τους υγειονομικούς όπως και για κάθε εργαζόμενο.
            Η συμφωνία της κυβέρνησης για την αποπληρωμή του χρέους συνοδεύεται από το νέο μνημόνιο διαρκείας, το «σύμφωνο για το Ευρώ», που στηρίχθηκε και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό περιλαμβάνει νέα μείωση στους μισθούς και σύνδεση τους με την παραγωγικότητα, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αφού προβλέπεται η σύνδεσή τους με το προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης, που σήμερα είναι τα 82 χρόνια για τις γυναίκες και τα 79 για τους άνδρες. Δηλαδή, μας θέλουν από τα « σπάργανα στα σάβανα». Αύξηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο.

            Οι θυσίες που  κάνουν οι εργαζόμενοι πιάνουν τόπο για τους πλουτοκράτες, που θησαυρίζουν από την άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η ΔΑΚΕ δεν είναι τίποτα άλλο από την ανάπτυξη των κερδών τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας, που την πληρώνει ο εργαζόμενος λαός, με την αύξηση των απολύσεων, την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, την αύξηση των πληρωμών για φάρμακα, για εξετάσεις, και θεραπείες, με τα χαράτσια στα νοσοκομεία, με τον αποχαρακτηρισμό των κλάδων από τα ΒΑΕ, από την μη ένταξη των υγειονομικών σε αυτά, αν και εργάζονται σε χώρους με υψηλή ανθυγιεινότητα και επικινδυνότητα.
            Ιδιαίτερα επιθετικές ήταν οι δυνάμεις αυτές  ενάντια στους φαρμακοποιούς που κινητοποιούνται, επειδή συνεχίζεται η απαράδεκτη κατάσταση να καθυστερεί από τον Απρίλη του 2010 να τους εξοφλήσει ο ΟΠΑΔ, αλλά και πολλά ακόμα ταμεία, με αποτέλεσμα να χρεώνονται από τις τράπεζες  ένα μεγάλο μέρος των φαρμακοποιών για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση, δεν χρηματοδοτεί επαρκώς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ βρίσκει τα δις €, για τους φαρμακοβιομήχανους και φυσικά κανένα πρόβλημα δεν έχει να προπληρώνουν οι εργαζόμενοι τα φάρμακα από τις άδειες τσέπες τους.
            Και οι δύο οι παρατάξεις επαναβεβαίωσαν τη ουσιαστική στήριξή τους στο νέο νόμο για την υγεία, που ανοίγει δρόμους στη μείωση των δημόσιων κρεβατιών, τις συγχωνεύσεις ακόμα και τις καταργήσεις δημόσιων νοσοκομείων ,πολυιατρείων και νοσοκομείων του ΙΚΑ. Που ανοίγει  το δρόμο στην αύξηση των πληρωμών για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις.
            Η ΔΑΚΕ συμφώνησε με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων με «διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων». Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Τα νοσοκομεία, θα λειτουργούν με κριτήριο να έχουν έσοδα και κέρδη. Αυτό σημαίνει ελαστικές σχέσεις εργασίας, απολύσεις, μείωση μισθών , δουλειά όλη την ημέρα, χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας, εντατικοποίηση της δουλειάς ,να τους υποχρεώνουν να τρέχουν από τη Λάρισα στη Χαλκίδα, γιατί δεν γίνονται προσλήψεις κλπ.
            Για το μισθολόγιο των νέων περικοπών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, «θα ..περιμένουν την κυβέρνηση πρώτα να δούνε τι θα πει, αν θα πει για μισθό που να είναι τετραψήφιο νούμερο, να πατάει στα 1000€ και μετά  θα βγούμε και μείς.» δηλαδή, σπέρνουν και η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ συγχύσεις και αυταπάτες στους εργαζόμενους για το νέο μισθολόγιο, πως μπορεί και να είναι θετικό,  για να μην υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία των εργαζομένων, να οργανώσουν τη πάλη τους ενάντια στη νέα αυτή επίθεση. Για αυτό και οι δυνάμεις αυτές στην ΑΔΕΔΥ μαζί με τις δυνάμεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν ουσιαστικά τη πρόταση των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ για  απεργία στις 23 Μάρτη με αιχμή τα ζητήματα του ΟΠΑΔ και το μισθολόγιο και γενική απεργία στις 13/4/011.
            Δημιουργούν συγχύσεις και αυταπάτες στους εργαζόμενους για τη πολιτική της κυβέρνησης, στις προσλήψεις. Είπαν οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ:«Δεν ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση αν θα ισχύσουν οι περιορισμοί, πέντε συνταξιοδοτούνται ένας προσλαμβάνεται, για το νοσηλευτικό προσωπικό» . Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση , δεν πρόκειται να κάνει προσλήψεις για να καλυφθούν οι ανάγκες  και αυτό φάνηκε και από τις δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό, για τα προσλήψεις. Χρόνια τώρα εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, μέτρα παγώματος των προσλήψεων, ανάλογα με αυτά που προβλέπονται στο μνημόνιο δηλαδή για κάθε πέντε αποχωρίσεις διοικητικών υπαλλήλων να προσλαμβάνεται ένας. Για κάθε μία αποχώρηση των νοσηλευτών να γίνεται μία πρόσληψη, με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των κενών οργανικών θέσεων και των αναγκών, που δημιουργήθηκαν στην πορεία.
            Η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ έκατσαν δίπλα στον υπουργό σαν καλοί σύμβουλοι να κανονίζουν πως θα κατανεμηθούν οι νέες προσλήψεις, στα νοσοκομεία, με βάση τη προκήρυξη, που δεν είχε γίνει κοροϊδεύοντας μαζί με τη κυβέρνηση τους εργαζόμενους. Οι δυνάμεις αυτές με την σιωπή της Πρωτοβουλίας Υγειονομικών, υποστήριξαν με ιδιαίτερο μένος στον Υπουργό υγείας, να προσληφθεί το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ με 18 μήνες σύμβαση και όχι με 24 μήνες για να μην θεμελιώσουν δικαίωμα δικαστικής διεκδίκησης της μονιμοποίησης τους!!!
            Συμφώνησαν  και η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ να σιγοντάρουν τη κυβέρνηση να συγχωνεύσει και να κλείσει τμήματα και νοσοκομεία, να μειωθούν τα δημόσια κρεβάτια σε βάρος των αναγκών των ασθενών, με τη κοινή τους θέση, ότι «ότι λειτουργεί να συνεχίσει να λειτουργεί και ότι δεν λειτουργεί να αλλάξει λειτουργία» Μας λένε δηλαδή  με άλλα λόγια ότι και η κυβέρνηση. Αντί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό στα νοσοκομεία, αντί να εξοπλιστούν και να, χρηματοδοτηθούν επάρκεια από το κρατικό προϋπολογισμό για να μπορούν να εξυπηρετούν δωρεάν τους ασθενείς, μας λένε   να συγχωνευτούν ή να αλλάξουν ρόλο ανεξάρτητα αν καλύπτονται ή όχι οι λαϊκές ανάγκες. Το κριτήριο αυτών των δυνάμεων είναι το ίδιο με της κυβέρνησης. Να εξοικονομούνται χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμοί για του πλουτοκράτες, και γι αυτό τα νοσοκομεία να εξασφαλίζουν έσοδα και κέρδη από τη πώληση των υπηρεσιών τους στους εργαζόμενους και στα λαϊκά στρώματα, αλλιώς να κλίνουν.
            Οι δυνάμεις του ΣΥΝ ΣΥΡΙΖΑ, περιόρισαν τη πρότασή τους στη περιγραφή των προβλημάτων ξεκόβοντας τα από τις αιτίες που τα γεννούν. Για την Πρωτοβουλία Υγειονομικών, όπως τοποθετήθηκε στο Γενικό συμβούλιο, η κύρια αιτία, που δεν ψήφισε την πρόταση της ΠΑΣΚΕ, που ψήφισε και η ΔΑΚΕ, ήταν γιατί δεν καταδικάζει η ΠΑΣΚΕ το μνημόνιο. Λες και το μνημόνιο δεν  συμπυκνώνει τη πολιτική που στηρίζουν χρόνια τώρα η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Λες και η τακτική των δυνάμεων αυτών και τα αιτήματα, που θέτουν δεν είναι προσαρμοσμένα στις απαίτησης του μνημονίου. Γι’ αυτό εξ άλλου και οι τρείς αυτές παρατάξεις διαφωνούν με το πλαίσιο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να καταργηθούν οι εισφορές στο κλάδο υγείας των εργαζομένων και κάθε πληρωμή για παροχές υγείας. Γι’ αυτό και διαφωνούν με την μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων, για αυτό και διαφωνούν με τον αγώνα για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία.
            Αποφασίστηκε από τη ΔΑΚΕ, τη ΠΑΣΚΕ και τη Πρωτοβουλία Υγειονομικών να προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 31 Μάρτη και 5ωρη στάση εργασίας στη Αττική από 10πμ-3μμ και Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας 11πμ μπροστά στο Υπουργείο. Στις 23 Μάρτη να αναπτυχθούν διάφορες πρωτοβουλίες από τα πρωτοβάθμια σωματεία. Να γίνουν συμβολικές καταλήψεις στα ΤΕΠ.
            Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, βάλαμε το δικό μας πλαίσιο δράσης και κινητοποιήσεων, που μειοψήφησε στη ψηφοφορία. Αναδείξαμε την ανάγκη συνολικής αντιπαράθεσης με την αντιλαϊκή πολιτική και με τις  συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.
            Αναδείξαμε την ανάγκη να κλιμακωθούν οι αγώνες,  να σταθούμε οι υγειονομικοί στο πλευρό των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που έρχονται στα νοσοκομεία, απαιτώντας να καταργηθούν οι πληρωμές  στα εξωτερικά ιατρεία και κάθε πληρωμή. Να εξοφληθούν οι φαρμακοποιοί και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί από τα ταμεία, με άμεση κρατική χρηματοδότηση. Να  διεκδικήσουμε αυξήσεις στους μισθούς. 1400€ κατώτερο μισθό για τον εργαζόμενο στοιχειώδους εκπαίδευσης και με ανάλογες αυξήσεις στις άλλες κατηγορίες. Να διεκδικήσουμε μαζικές προσλήψεις προσωπικού μόνιμου πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και οι επικουρικοί γιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μην περάσει το νέο μισθολόγιο φτωχολόγιο, που συνδέει τους μισθούς με την παραγωγικότητα.
            Προτείναμε να γίνει 24ωρη Πανελλαδική απεργία στις 30 Μάρτη και γενική απεργία στις 13 Απρίλη. Να γίνουν σε όλα τα σωματεία Γενικές Συνελεύσεις  και να αναπτυχθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, μαζί με τους μαζικούς φορείς, τους συλλόγους των νέων και των γυναικών. Να γίνει συγκέντρωση και συλλαλητήριο στις 30 Μάρτη στη Αθήνα και σε όλες τις μεγάλες πόλεις.
            Οι δυνάμεις μας σε όλα τα νοσοκομεία τα κέντρα υγείας τα προνοιακά ιδρύματα, να συζητήσουν μαζί με τους συναδέλφους, που συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτια, που στηρίζει το ΠΑΜΕ για την οργάνωση των κινητοποιήσεων με βάση το δικό μας πλαίσιο που σας επισυνάπτουμε. Να προκαλέσουμε με δική μας πρωτοβουλία συνεδριάσεις στα ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις.
            Να αναδείξουμε την ανάγκη να συσπειρωθούν περισσότερες δυνάμεις στις επιτροπές που ΠΑΜΕ, ή να συγκροτηθούν εκεί όπου δεν υπάρχουν. Να εγκαταλείψουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου.
            Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από τις γραμματείες και τις επιτροπές του ΠΑΜΕ στην Υγεία-Πρόνοια με ανοικτές συγκεντρώσεις και συσκέψεις.
            Ζητήματα αιχμής είναι να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, το 5ευρο στα εξωτερικά ιατρεία,  να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό.
            Να εξοφληθούν άμεσα οι φαρμακοποιοί και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί από τα ταμεία με κρατική χρηματοδότηση.
            Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί και οι συμβασιούχοι, χωρίς όρος και προϋποθέσεις.
            Να  μην αποχαρακτηρισθούν οι κλάδοι από τα ΒΑΕ και να ενταχθούν οι υγειονομικοί.
            Να μην κλείσουν και να μην συγχωνευτούν  νοσοκομεία και πολυατρεία. Καμιά μείωση δημόσιων κρεβατιών σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Αθήνα 18 Μάρτη 2011
Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 19 Μάρτιος 2011 09:09)

Δεν υπάρχουν σχόλια: