Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

το ΠΑΜΕ υγείας-πρόνοιας για τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΣΥ


Τα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, και προνοιακά ιδρύματα
βουλιάζουν από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού

Μεγαλώνουν οι ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων – ιδιαίτερα νοσηλευτικού – με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση, η απλήρωτη υπερωριακή απασχόληση, τα χρωστούμενα ρεπό, οι συνεχείς νυχτερινές βάρδιες και οι εναλλαγές απογευματινή – πρωινή – νυχτερινή βάρδια. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για λάθη και παραλείψεις, για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των υγειονομικών. 

 Ιδιαίτερα υποφέρουν οι γυναίκες εργαζόμενες που κουβαλούν και το κύριο βάρος για την ανατροφή των παιδιών και την φροντίδα των ηλικιωμένων στην οικογένεια. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα εργασίας και το δικαίωμα των εργαζομένων για ένα σαββατοκύριακο ανάπαυσης γίνεται συχνά αντικείμενο εκβιασμού και συναλλαγής μεταξύ των εργαζομένων και των προϊσταμένων – διευθυντών.    
Έχουν το θράσος να λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την Υγεία.
Τη στιγμή που μειώνουν κατά 760 εκ. ευρώ την κρατική χρηματοδότηση για Υγεία – Πρόνοια, η κυβέρνηση επιδοτεί τους μεγαλοεπιχειρηματίες με 17 δις ευρώ με τον ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό νόμο. Δίνει νέο πακέτο 30 δις ευρώ στις τράπεζες.
Είναι επικίνδυνοι για την λαϊκή υγεία. Τιμωρήστε τους.
1.   Στις προγραμματικές δηλώσεις, η κυβέρνηση είχε «δεσμευτεί» για πρόσληψη 3000 υγειονομικών (πέρα των συνταξιοδοτήσεων) κάθε χρόνο. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις – σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων που ξεπερνούν τις 25000 κενές οργανικές θέσεις - δεν θα υλοποιούνταν. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ πανηγύριζαν και μιλούσαν για θετικές προθέσεις της κυβέρνησης. Χειροκρότησαν ακόμη και την κυβερνητική απόφαση να μπλοκάρει τις μετατάξεις του νοσηλευτικού προσωπικού. 
2.   Όταν φάνηκαν οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έκαναν «κωλοτούμπα». Για να βγάλουν «λάδι» την κυβέρνησης, άρχισαν να κατηγορούν τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για τις καθυστερήσεις στις προσλήψεις. Έφτασαν να παζαρεύουν μέσα στο Υπουργείο την κατανομή ανά νοσοκομείο των προσλήψεων που δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί.
3.   Σήμερα, μετά από 17 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχουν προσληφθεί μόνο 2900 υγειονομικοί ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί 7500 και οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ έκαναν νέα «κωλοτούμπα». Τώρα κατηγορούν τους συμβούλους του Υπουργού, που δεν τον αφήνουν να πραγματοποιήσει τις καλές του προθέσεις.
4.   Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ (ΣΥΡΙΖΑ) στηρίζουν τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων – επικουρικών. Αρνούνται την διεκδίκησης να μονιμοποιηθούν όλοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Συστηματικά και συνειδητά  η ΠΑΣΚΕ καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες για τις προσλήψεις …που θα έρθουν. Για να εκτονώνεται η αγανάκτηση των εργαζομένων και να μην μετατρέπεται σε οργανωμένη διεκδίκηση για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για να μετριάσουν το πολιτικό κόστος της κυβέρνησης.
Σκέψου και βγάλε συμπεράσματα.
Όσο συνεχίζεται η πολιτική που μετατρέπει την Υγεία σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δράσης, τόσο θα χειροτερεύουν οι συνθήκες εργασίας των υγειονομικών. Τόσο θα υποβαθμίζεται και θα κινδυνεύει η υγεία των λαϊκών οικογενειών. Τόσο θα αυξάνονται οι εργαζόμενοι με προσωρινή απασχόληση.         
ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
-   Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
-  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – επικουρικών εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Απορρόφηση από τα νοσοκομεία των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία και των αποκλειστικών νοσηλευτριών με μόνιμη εργασία και πλήρη δικαιώματα
- Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και την εργοδοσία. Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 19 Μάρτιος 2011 11:34)

Δεν υπάρχουν σχόλια: