Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ανακοίνωση του ΠΑΜΕ υγείας-πρόνοιας για το εμπάργκο πολυεθνικής σε φάρμακα

Η πολυεθνική φαρμακοβιομηχανία «ROCHE» προχωρεί σε
«εμπάργκο» στην παράδοση φαρμάκων σε νοσοκομεία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ στους εκβιασμούς των προμηθευτών, στις υπερτιμολογήσεις, τις μίζες και τη διαφθορά
είναι ο ενιαίος κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων  

Αποτέλεσμα της πολιτικής που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα και παραδίδει την έρευνα, την παραγωγή και την διακίνηση στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι και η περίπτωση της πολυεθνικής εταιρείας «Roche», που προχωρεί σε «εμπάργκο» φαρμάκων προς τα νοσοκομεία που δεν της χρωστάνε. Απόφαση που βάζει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή ασθενών, αφού ανάμεσα στα φάρμακα που παρασκευάζει και εισάγει στην Ελλάδα αποκλειστικά η πολυεθνική, περιλαμβάνονται και φάρμακα αναγκαία για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο καρκίνος (Herceptin, Avastin, Xeloda).

Αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής είναι ότι από τη μια, τα κέρδη των μεγαλύτερων κέρδη των 116 μεγαλύτερων φαρμακευτικών  εταιρειών το 2009, μέσα στην κρίση ήταν 516 εκατομμύρια ευρώ και από την άλλη, ασθενείς αναγκάζονται να διακόψουν ακόμα και τη θεραπεία για σοβαρές ασθένειες, επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής. Αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής είναι ότι σήμερα τουλάχιστον 1000 φάρμακα είναι εκτός λίστας συνταγογράφησης και δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Την ίδια στιγμή, τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε χρήματα στους φαρμακοποιούς και οι ηγεσίες των φαρμακευτικών συλλόγων καλούν τους φαρμακοποιούς να ζητούν από τους ασφαλισμένους
να προπληρώνουν για τα φάρμακα ( αν έχουν να πληρώσουν!!!) και μετά να πάρουν τα λεφτά τους πίσω από τα ταμεία (αν τα πάρουν!!!), 
Απάντηση στις υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, μηχανημάτων και υγειονομικού υλικού, στις μίζες και τη διαφθορά και την εξάρτηση υγειονομικών από τις προμηθεύτριες εταιρείες δεν είναι η οι διάφορες επιτροπές ελέγχου που νομοθέτησε η ΝΔ ούτε η ανάθεση του ελέγχου των προμηθειών σε ιδιωτική εταιρεία και η επαναφορά της λίστας φαρμάκων όπως νομοθετεί το ΠΑΣΟΚ. Λύση δεν είναι η μηχανοργάνωση του συστήματος προμηθειών, η επέκταση της συνταγογράφησης αντιγράφων φαρμάκων – που όταν γίνεται μόνο με οικονομικά και όχι επιστημονικά κριτήρια είναι και επικίνδυνη – και η «απελευθέρωση» του Επαγγέλματος των Φαρμακοποιών, που προτείνει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ και ήδη προωθεί η κυβέρνηση, Όλα αυτά είναι μέτρα που αξιοποιούνται για τον περιορισμό των παροχών προς τους ασφαλισμένους. Στρέφονται ενάντια στο δικαίωμα των ασθενών για δωρεάν χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια. Διευκολύνουν το ξεκλήρισα των αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών και την επέκταση των εταιρικών αλυσίδων φαρμακείων.
Ούτε βέβαια λύση είναι «η διαφάνεια στο σύστημα προμηθειών» που προτείνουν οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΡΣΙ, χωρίς να λένε κουβέντα για την αιτία του προβλήματος. Που είναι ο έλεγχος της έρευνας, της παραγωγής και την διακίνησης φαρμάκων και υλικών από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Ουσιαστική λύση είναι η δημιουργία ενιαίου κρατικού οργανισμού φαρμάκου που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής, ελέγχου και διάθεσης όλων των σύγχρονων φαρμάκων. Θα εξασφαλίζει τη δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε όποιον τα έχει ανάγκη. Θα αξιοποιεί το επιστημονικό προσωπικό και το έμπειρο εργατικό δυναμικό και θα δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις μόνιμης εργασίας. Θα απαλλάξει τους ασθενείς από τις πληρωμές για φάρμακα και τους εκβιασμούς των φαρμακοβιομηχάνων. Τα δημόσια νοσοκομεία θα μπορούν να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες. Χαρακτηριστικό είναι τα παράδειγμα της Κούβας που, παρά τον ιμπεριαλιστικό αποκλεισμό, πρωτοπορεί σε πολλούς τομείς της ιατρικής επιστήμης και έρευνας και παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας όχι μόνο στον κουβανέζικο λαό, αλλά και σε άλλους λαούς της Λατινικής Αμερικής 
Σήμερα, η εξέλιξη της επιστήμης, η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και του παραγόμενου πλούτου δίνουν τη δυνατότητα να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες και στην Υγεία – Πρόνοια. Αρκεί οι εργαζόμενοι να πιστέψουν στην τεράστια δύναμη του συλλογικού αγώνα για να υπάρξει ένας άλλος δρόμος ανάπτυξης. Για τη λαϊκή εξουσία που θα μετατρέψει τα μονοπώλια σε κοινωνική - λαϊκή περιουσία, θα διασφαλίσει κεντρικό πανεθνικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο στην οικονομία υπέρ των λαϊκών αναγκών.
Τελευταία Ενημέρωση (Σάββατο, 19 Μάρτιος 2011 11:30)

Δεν υπάρχουν σχόλια: