Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΠΑΚ ΣΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ Π.Ι.Σ.

ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΗΠΑΚ
ΕΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. ΠΙΣ 12/3/2011
  
Το νομοσχέδιο, για την Υγεία που ψήφισε η κυβέρνηση δεν πρέπει να  νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των μισθωτών γιατρών, των αυτοαπασχολουμένων όλων των εργαζομένων.
Τώρα χρειάζεται να ενισχύσουμε τη δράση μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους. Να εμποδίσουμε την εφαρμογή των μέτρων.
Να καταργηθούν οι εισφορές στο κλάδο υγείας, οι πληρωμές στις υπηρεσίες υγείας. Να δυναμώσει η κοινή δράση και τους αγώνες για να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην υγεία και τη πρόνοια. Να δυναμώσουν οι αγώνες για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας-πρόνοιας. Να δημιουργηθούν κέντρα υγείας αποκλειστικά δημόσια με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία. Να ενταχθούν όλες οι υπηρεσίες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Να αυξηθούν οι μισθοί των μισθωτών γιατρών και να εξασφαλίζονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι από το χαράτσι των ασθενών  και των ασφαλιστικών ταμείων στα απογευματινά ιατρεία. Να παρθούν μέτρα προστασίας για τους άνεργους γιατρούς.
Η  πλειοψηφία  των  μισθωτών  και  των  αυτοαπασχολούμενων  γιατρών,  δεν  έχουν  καμία  προοπτική  είτε  στις δημόσιες επιχειρήσεις  υγείας,  ούτε  στην  ιδιωτική  επιχειρηματική  δράση. Και  οι  δυο  απαιτούν  πιο  «φτηνούς»  εργαζόμενους  γιατρούς,    με  ελαστικές  σχέσεις  εργασίας,  με  πλήρη  εξάρτιση  της  επιμόρφωσης  από  τα  μονοπώλια  του  φαρμάκου  και  των  ιατρικών  μηχανημάτων  κλπ.,  είτε  αυτοαπασχολούμενοι  με  πορεία  πλήρους  εξάρτησης  από τις  ασφαλιστικές  εταιρείες,  με  την  προδιαγεγραμμένη επιδείνωση της θέσης τους  από  την  επέκταση  της  δράσης  των  ισχυρών  επιχειρηματικών  ομίλων  στο  χώρο  της  υγείας. 
Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί θα βάλουν λουκέτο στο ιδιωτικό ιατρείο γιατί δε θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους που ήδη υπάρχουν και γιγαντώνονται και εκείνους που θα φτιαχτούν μέσα από κοινοπραξίες γιατρών. Ιδιαίτερα οι νέοι γιατροί θα γίνουν υπηρέτες των πολυεθνικών, των μεγαλογιατρών και μεγαλοκλινικαρχών με μισθούς πείνας και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, η θα γίνουν επικουρικοί, δηλαδή δούλοι του δημόσιου νοσοκομείου ΑΕ.
Αυτό που ονομάζει η κυβέρνηση «ενιαία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» αποτελείται από το υπάρχον συνονθύλευμα στο οποίο θα προστεθούν και οι κοινοπραξίες γιατρών ή και επιχειρηματιών που θα λειτουργούν τα σημερινά υποκαταστήματα του ΙΚΑ, τα δημοτικά ιατρεία, οι ΜΚΟ, που θα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, κάτω από την ομπρέλα του νεοδημιουργηθέντος Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Από όλους αυτούς δηλαδή θα μπορούν τώρα να αγοράζουν υπηρεσίες οι ασφαλισμένοι - συνταξιούχοι όλων των Ταμείων, χωρίς εξαίρεση, πληρώνοντας γι' αυτές με ακόμη μεγαλύτερα ποσά από την τσέπη τους. Η άθλια σημερινή κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μέσα από την εξίσωση προς τα κάτω, με την περικοπή των παροχών σε όλα τα Ταμεία, τη μείωση των κρατικών δαπανών για την Υγεία, τη συγχώνευση ή κλείσιμο υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και δημόσιων νοσοκομείων.
 Οι γιατροί δεν ανήκουν όλοι στην ίδια κοινωνική τάξη ή στρώμα. Τα συμφέροντα του νέου μισθωτού γιατρού στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα είναι διαφορετικά απ' αυτά ενός μετόχου σε επιχειρηματικό όμιλο Υγείας, ή ενός πανεπιστημιακού, ενός διευθυντή ή ενός παλαιού γιατρού μισθωτού στο ΙΚΑ που εκτός από το μισθό του έχει και την πελατεία στο ιδιωτικό του ιατρείο.
Απ’  αυτήν  την αντικειμενική  πραγματικότητα,  όπως  γίνεται  σε  όλους  τους  κλάδους  και  τομείς  της  καπιταλιστικής  οικονομίας,  δεν  πρόκειται  να  εξαιρεθεί  η  πλειοψηφία  των γιατρών.  Δεν  υπάρχει  «ρύθμιση»  που  να  αναστείλει  τους  νόμους  της  αγοράς,  δηλαδή  την  ακόμα  μεγαλύτερη  αξιοποίηση  της  επιστήμης  και  της  εκμετάλλευσης  των  επιστημόνων  από  τα  μονοπώλια  και  το  κράτος  τους,  προκειμένου  να  εξασφαλίσουν  μεγαλύτερη  κερδοφορία  και  μάλιστα  σε  συνθήκες  σκληρού  ανταγωνισμού.  Γι’  αυτό  λέμε  ότι  ούτε  δρόμος  προς  τα  πίσω  υπάρχει,  ούτε  τρόπος  και  δυνατότητα  συνύπαρξης  με  τα  μονοπώλια  και  να  βγαίνουμε  όλοι  ωφελημένοι.
Απέναντι στο «όραμα» της αγοράς ΠΦΥ, που προωθεί η κυβέρνηση και στηρίζουν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών που στηρίζονται από αυτά τα κόμματα, οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και η νεολαία από τα λαϊκά στρώματα πρέπει οργανωμένα να παλέψουν μέσα από το ταξικό εργατικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ για ένα πραγματικά ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ. Το κύριο και βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων που πρέπει να ανατραπεί, με την αποφασιστική ενιαία πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ



1.                 Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.
2.                 Το πρωτοβάθμιο επίπεδο Υγείας, του αποκλειστικά δωρεάν, δημόσιου - κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας, να λειτουργεί με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας με τα παραρτήματά του και τις κινητές μονάδες του, στο οποίο θα έχουν ενταχθεί όλες οι εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες Υγείας, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Να αναπτύσσεται σε κάθε χωριό, πόλη και δήμο, με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, επιδημιολογικά κ.ά., σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.
3.                 Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο (45%).
4.                 Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κ.λπ.) με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
5.                 Κατάργηση εισφορών για το κλάδο υγείας. Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο 6ωρο και μία εφημερία το πολύ την εβδομάδα. Αυξήσεις στους μισθούς, 1700€, για τον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο και 1800€ για τον επιμελητή Β.
6.                 Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις
7.                 Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.
8.                 Άμεσα να απαγορευτούν οι συμβάσεις ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και στα ασφαλιστικά ταμεία με τον ιδιωτικό τομέα. Να κοινωνικοποιηθούν όλες όσες επιχειρηματικές μονάδες υγείας πληρούν τους όρους και προϋποθέσεις για σύγχρονη, ποιοτική λειτουργία τους.
9.                 Δημιουργία κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου και βιοιατρικής τεχνολογίας
10.            Μείωση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με  πλήρη  ασφαλιστική  κάλυψη   και επιδότηση  στο  80% του βασικού  μισθού. Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών αποκλειστική ευθύνη του κράτους, καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
10.     Με αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, παροχή συγγραμμάτων, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
11.            Απαλλαγή από τους φόρους για οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 επιπλέων για κάθε παιδί.
12.Να υπολογίζονται στη φορολογία τα έξοδα για δαπάνες σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κλπ
12.     Άμεση πληρωμή των χρεωστούμενων των ταμείων με χρηματοδότηση  από τον κρατικό προϋπολογισμό, έντοκα σε όλους τους συμβεβλημένους γιατρούς.
13.     Όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, με 1800€ κατώτερο μισθό και με ανάλογες αυξήσεις σύμφωνα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του καθενός, με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση και σύγχρονα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: