Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Οι μορφές των συγχωνεύσεων
Ο υπουργός Υγείας παρουσίασε τις πέντε μορφές συγχωνεύσεων ως εξής:
1. Κοινός διοικητής σε ένα ή περισσότερα νοσοκομεία, που ο υπουργός την αποκάλεσε «ελαφρά συγχώνευση».
2. Κοινή διοίκηση δύο ή περισσότερων νοσοκομείων που προβλέπεται απ' το νόμο 3868/2010.
3. Συγχώνευση μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων. «Εδώ ο όρος είναι ακριβής», είπε ο υπουργός Υγείας, για να προσθέσει: «Δεν είναι λογικό να υπάρχουν δύο ή περισσότερες κλινικές με τους αντίστοιχους γιατρούς ή περισσότερα πρόσωπα στο ίδιο νοσοκομείο. Αυτή η ανορθολογική κατάσταση συνεπάγεται κόστος, ταλαιπωρία και μουρμούρα για έλλειψη προσωπικού, ενώ το προσωπικό υπάρχει». Δηλαδή, πρόκειται για συγχώνευση με απολύτως λογιστικά κριτήρια και όχι με βάση τις ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες.
4. Συνεργασίες μεταξύ νοσοκομείων, με ανταλλαγή μονάδων και προσωπικού. Δηλαδή, εκτός απ' τη διαλυτική για τις μονάδες λογική, οι εργαζόμενοι θα γίνουν λάστιχο ανάμεσα στις μονάδες.
5. Μετατροπή μικρών νοσοκομείων σε μονάδες πλήρους εξειδίκευσης, πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΠΦΥ) και αποκατάστασης χρόνιων περιστατικών. Αντί δηλαδή να αναπτυχθεί η ΠΦΥ, 18-20 μικρά νοσοκομεία - που κάποια απ' αυτά έχουν και το χαρακτηρισμό του Κέντρου Υγείας - θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου που θα λειτουργήσουν στα πλαίσια του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και της ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια απόκτησης εσόδων. Την ίδια τύχη θα έχουν, ως φαίνεται, και συνοικιακά νοσοκομεία. Οι παροχές του ΕΟΠΥΥ, όπως αναφέρθηκε και χτες, θα γίνονται με βάση τον ενιαίο κανονισμό. Δηλαδή, με βάση ένα «ελάχιστο πακέτο».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα ψυχιατρεία ο γραμματέας Πρόνοιας, Γιώργος Κατριβάνος, είπε ότι ισχύει ο στόχος για την κατάργησή τους. Οπως δηλαδή προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, είναι να λειτουργούν σαν αυτόνομες μονάδες, δηλαδή σε μια πορεία το κράτος να προχωρήσει σε πλήρη κατάργηση των κρατικών δαπανών. Αλλωστε, σε αυτήν την κατεύθυνση έχει επιβάλει το χαράτσι των 5 ευρώ, την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία, την πληρωμή για εξετάσεις, για να αυξάνονται τα έσοδα, ενώ παραδίδονται ολόκληρες υπηρεσίες (φύλαξη, σίτιση, καθαριότητα, ιματισμός) στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα. Από αυτήν τη λειτουργία κόστους - οφέλους θα εξαρτάται η βιωσιμότητά τους. Ηδη, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να αναθέτουν στις τράπεζες να πληρώνουν τους προμηθευτές τους - όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά - και αυτοί με τη σειρά τους θα πιέζουν να πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν και θα αξιοποιούν τις υποδομές και τις υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: