Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣ/ΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ" ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

Κίνδυνος για «λουκέτο» στο «Παπαγεωργίου», λόγω έλλειψης χρηματοδότησης (ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

Του ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
Ορατός είναι ο κίνδυνος το πιο σύγχρονο νοσοκομείο στη Βόρεια Ελλάδα, το «Παπαγεωργίου», να βάλει «λουκέτο» λόγω έλλειψης χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, για να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες. Μάλιστα για το σοβαρό αυτό ζήτημα, δριμεία κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε με χθεσινή της ανακοίνωση η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως «η σχεδόν μηδενική χρηματοδότηση του νοσοκομείου, το οδηγεί στο κλείσιμο». Η νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή της, κάνει συγκεκριμένα λόγο για άμεσο και ορατό κίνδυνο να μην καταβληθούν οι μισθοί και να σταματήσουν οι θεραπείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει άμεσα, να λυθεί το πρόβλημα και να σταματήσει ο εμπαιγμός», τονίζουν και προσθέτουν πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την άδικη συμπεριφορά της πολιτείας έναντι του νοσοκομείου Παπαγεωργίου σε σχέση με τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας. Αυτή η συμπεριφορά είναι ακόμα περισσότερο ακατανόητη μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού Υγείας, κου Λοβέρδου, στο νοσοκομείο, ο οποίος το χαρακτήρισε υπόδειγμα λειτουργίας».
Για υποσχέσεις από την κυβέρνηση που μένουν στα λόγια κάνει λόγο από την πλευρά του στον «Τ.Θ.», ο διοικητής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Γεώργιος Χριστόπουλος. Τονίζει μάλιστα πως αν δεν υπάρξει χρηματοδοτηθεί δεν θα μπορεί να γίνει η μισθοδοσία του προσωπικού κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα το νοσοκομείο να βάλει «λουκέτο».
«Εμείς ζητάμε, ό,τι ισχύει για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, να ισχύει και για εμάς», σημειώνει και προσθέτει πως «αυτό τεκμηριώνεται από το εξής: Το νοσοκομείο ‘Παπαγεωργίου’ είναι ουσιαστικά ένα δημόσιο νοσοκομείο. Οι αποδοχές των εργαζομένων και το τιμολόγιο είναι το ίδιο με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, ενώ επίσης δεχόμαστε και όλο τον κόσμο, όπως αυτά. Άρα θέλουμε όπως χρηματοδοτούνται τα άλλα νοσοκομεία να χρηματοδοτείται και το Παπαγεωργίου», υποστηρίζει ο κ. Χριστόπουλος.
Επισημαίνει μάλιστα, ότι τα άλλα νοσοκομεία πληρώνουν το σύνολο της μισθοδοσία του προσωπικού και μάλιστα προκαταβολικά, καθώς είναι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Πέρα από αυτό τονίζει πως, τα υπόλοιπα νοσοκομεία πήραν τέσσερις χρηματοδοτήσεις για το πρώτο τρίμηνο ώστε να πληρώσουν τους προμηθευτές για το 2010-2011, εκτός από το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. «Δεν δικαιολογείται να υπάρχει εξαίρεση του νοσοκομείου. Ό,τι έσοδα έχουν τα άλλα νοσοκομεία έχουμε και εμείς, αφού έχουμε το ίδιο τιμολόγιο. Ακόμα και τα έξοδα τα δικά μας όσον αφορά τη μισθοδοσία είναι τα ίδια». Ο κ. Χριστόπουλος αναφέρει δε, πως το συγκεκριμένο πρόβλημα διαιωνίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.
Επισημαίνει μάλιστα πως 1.300.000.000 ευρώ μοιράστηκαν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με τέσσερις αποφάσεις μεταβίβασης πιστώσεως για την πληρωμή των προμηθευτών. «Εμείς δεν είμαστε μέσα σε αυτά. Το νοσοκομείο πώς θα ανταποκριθεί; Τον τελευταίο χρόνο επιβιώνουμε μόλις και μετά βίας, καλύπτοντας τη μισθοδοσία του προσωπικού, από τα νοσήλια που υπάρχουν», αναφέρει.
Να σημειωθεί πάντως ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έλαβε φαξ από το αρμόδιο υπουργείο με χθεσινή ημερομηνία, στο οποίο αναφέρεται πως θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει μία μικρή χρηματοδότηση. «Αν φυσικά δε μείνει στα λόγια και αυτό», σύμφωνα με το διοικητή του νοσοκομείου.

Στη βουλή το «Παπαγεωργίου»
Ερώτηση, για το ζήτημα αυτό έκανε στη Βουλή και η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή. Μάλιστα πριν καταθέσει τη σχετική ερώτηση η κα. Καϊλή, επισκέφτηκε την περασμένη Δευτέρα το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και συζήτησε με το Δ.Σ. και το σωματείο των εργαζομένων για τα προβλήματα του νοσοκομείου και του ΕΣΥ γενικότερα, παρουσία του κ. Παπαγεωργίου. Στη συνέχεια κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τους υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο και Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας του Γενικού Νοσοκομείου Θεσ/νίκης «Παπαγεωργίου», λόγω χρεοκοπίας. Η βουλευτής ρώτησε τους υπουργούς αν θα καταβληθεί το σύνολο της ετήσιας επιχορήγησης, που αφορά τη δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού, καθώς και τις καθυστερούμενες πληρωμές προηγουμένων ετών, όπως και στα άλλα δημόσια νοσοκομεία, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνει απλήρωτο το προσωπικό του τον μήνα Απρίλιο και οι ασθενείς χωρίς φάρμακα και υγειονομικό υλικό για τη νοσηλεία τους και αν θα χρηματοδοτηθεί το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου για την εξόφληση των προμηθευτών των προηγουμένων ετών, καθώς και του πρώτου τριμήνου έτους 2011, που υπολογίζεται στο ποσό των € 69.000.000, όπως έπραξαν για τα άλλα δημόσια νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: