Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Η κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ-ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ - ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ
«Οχι» στο κλείσιμο και στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων
Πορεία και συγκέντρωση χτες στη Βουλή. Μαζί τους ασθενείς και χρόνιοι πάσχοντες που αντιμετωπίζουν ήδη τις συνέπειες της αναστολής λειτουργίας καθώς και δυνάμεις του ΠΑΜΕ
«Οχι» στη συγχώνευση και το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων, πλήρη λειτουργία του «Αρεταίειου» και «Αιγινήτειου» με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό απαίτησαν οι εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων με πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στη Βουλή.Οι εργαζόμενοι, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα, πορεύτηκαν από τα νοσοκομεία έως τη Βουλή όπου συζητιόταν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το θέμα των δύο νοσοκομείων που εξαιτίας της υποχρηματοδότησης απ' το κράτος, οδηγήθηκαν στην αναστολή λειτουργίας. Μαζί τους πορεύτηκαν, μεταξύ άλλων, ασθενείς και χρόνιοι πάσχοντες που αντιμετωπίζουν ήδη τραγικά προβλήματα, εξαιτίας της αναστολής της λειτουργίας των νοσοκομείων, τα οποία προσφέρουν εξειδικευμένες υπηρεσίες Υγείας κυρίως σε νευρολογικά, ψυχιατρικά και γυναικολογικά περιστατικά. Επίσης, δυνάμεις του ΠΑΜΕ με δικό τους πανό: «Οχι στη συγχώνευση και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων. Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλο το λαό» και αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων του «Ευαγγελισμού».
Στην κινητοποίηση, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι τα νοσοκομεία οδηγήθηκαν στον οικονομικό στραγγαλισμό και τελικά στην αναστολή λειτουργίας, αφού δεν έχουν ούτε καν φάρμακα για τις θεραπείες των ασθενών. «Δεν υπάρχει ούτε απλή αντιβίωση στο φαρμακείο του νοσοκομείου. Το πάνε για κλείσιμο και για ιδιωτικοποίηση», επισήμαναν. «Εχω ένα μήνα να πάρω τα φάρμακά μου», κατήγγειλε ασθενής που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας. Οπως τόνισε εκπρόσωπος των πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, οι ασθενείς κάνουν θεραπείες που ξεκινούν από 1.500 ευρώ και φτάνουν τα 2.000 και 3.000 ευρώ το μήνα και πλέον δεν μπορούν να βρουν τα φάρμακά τους στο νοσοκομείο. Στα δύο νοσοκομεία παρακολουθούνται πολλοί ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα και αναπηρίες, που είναι άποροι και ανασφάλιστοι. Το υπουργείο Υγείας είναι υπεύθυνο για τη χρηματοδότηση των θεραπειών και φαρμάκων των απόρων και ανασφάλιστων, όμως δεν έχει δώσει τα κονδύλια αυτά στο «Αιγινήτειο» και το «Αρεταίειο» εδώ και χρόνια. Τώρα οι χιλιάδες πάσχοντες που παρακολουθούνται στα δύο νοσοκομεία κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς θεραπεία.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Οι εργαζόμενοι απαίτησαν άμεση και αυξημένη χρηματοδότηση των δύο νοσοκομείων απ' τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, άμεση καταβολή των επί σειρά ετών οφειλών του υπουργείου Υγείας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απόρων και τη μισθοδοσία των ειδικευόμενων γιατρών, καμία συγχώνευση και κλείσιμο των νοσοκομείων, ούτε αλλαγή χρήσης που θα σημάνει «πέταγμα» των ασθενών στο δρόμο.
Διαχειριστικές υπεκφυγές απ' τον υπουργό
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος εξαντλήθηκε σε διαχειριστικές υπεκφυγές, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να περάσουν αποκλειστικά στην εποπτεία του υπουργείου Υγείας. Οπως ισχυρίστηκε, το πρόβλημα έχει τις ρίζες του στη θεσμική και διοικητική ακαταστασία των δύο νοσοκομείων που είναι κληροδοτήματα και στο δυισμό της εποπτείας τους από τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Ο Α. Λοβέρδος είπε ότι αύριο οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας θα συναντηθούν για να δουν πώς θα καταβληθεί το ένα εκατομμύριο ευρώ που οφείλεται στα νοσοκομεία για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των απόρων και ανασφάλιστων.
Ο παριστάμενος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Γ. Πανάρετος είπε στην επιτροπή ότι χτες είχε εκταμιευθεί το 28% του φετινού προϋπολογισμού των δύο νοσοκομείων, που σύμφωνα με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων, αρκεί μόλις για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού έως και τον Απρίλη.
Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μιλώντας κανείς για το «Αρεταίειο» και το «Αιγινήτειο» δεν μπορεί να προχωρήσει πιο πέρα, εάν δεν κάνει την εκτίμηση ότι το οξύτατο σημερινό πρόβλημα που οδήγησε τα δύο νοσοκομεία να είναι μισόκλειστα σχετίζεται άμεσα με το στράγγισμα της κρατικής χρηματοδότησης. Επομένως, είπε, είναι επείγον και πρωταρχικό ζήτημα η κρατική χρηματοδότηση για όλα τα νοσοκομεία, η οποία πρέπει να είναι πλήρης, ενώ παράλληλα πρέπει όλα τα τμήματα και οι υπηρεσίες τους να αναβαθμιστούν και να παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλο τον πληθυσμό.
Ο βουλευτής τόνισε επίσης ότι είναι επείγον ζήτημα να εξασφαλιστεί η πλήρης στελέχωση όλων των κενών οργανικών θέσεων με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και να απαγορευτεί κάθε εξωνοσοκομειακή δραστηριότητα από τους πανεπιστημιακούς και τους γιατρούς. Τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματα των δύο νοσοκομείων αποτελούν συμπτώματα της νόσου που λέγεται κερδοσκοπική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα Υγείας είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παπακωνσταντίνου, υπενθυμίζοντας δήλωση του ίδιου του υπουργού Υγείας ότι τα νοσοκομεία πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται.
Οι εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων, αντιπροσωπεία των οποίων παραβρέθηκε στη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής, χαρακτήρισαν υπεκφυγές τις δηλώσεις των υπουργών. Θα καθορίσουν την πορεία των κινητοποιήσεών τους σε γενική συνέλευση σήμερα.
  • Να σταματήσει κάθε διαδικασία για το κλείσιμο των δύο νοσοκομείων και να δοθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία τους, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: