Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

σε αδιέξοδο οδηγεί η κυβέρνηση τα Δημόσια Νοσοκομεία με την πολιτική της.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Μεγαλώνουν τα αδιέξοδα στα δημόσια νοσοκομεία
Χωρίς φίλτρα αιμοκάθαρσης κινδυνεύουν να μείνουν οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου. Η κυβέρνηση έβγαλε εκτός λίστας ακόμα και αλοιφή που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης στους νεφροπαθείς!
Στιγμιότυπο από την προχτεσινή κινητοποίηση των εργαζομένων του «Αιγινήτειου» και «Αρεταίειου» στο υπουργείο Παιδείας
Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα δημόσια νοσοκομεία, σαν συνέπεια των περικοπών και της στάσης πληρωμών και παροχών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση - επισπεύδοντας με αυτό τον τρόπο και τους σχεδιασμούς της για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων - σε συνδυασμό με την εξάρτηση των νοσοκομείων από τις μονοπωλιακές επιχειρήσεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και φαρμάκων.Τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία «Αρεταίειο» και «Αιγινήτειο» εξακολουθούν να παραμένουν σχεδόν εντελώς κλειστά, αφού έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από υγειονομικό υλικό, φάρμακα και τρόφιμα. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να παίρνουν εσπευσμένα εξιτήριο και οι ελάχιστοι ασθενείς που εξακολουθούσαν να νοσηλεύονται στα δυο νοσοκομεία, ακόμα και ασθενείς με σοβαρές νόσους ή ψυχικά πάσχοντες. Εσπευσμένα εξιτήρια παίρνουν και τα νευρολογικά περιστατικά.
Στη χτεσινή γενική συνέλευση των εργαζομένων των δυο νοσοκομείων οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ τόνισαν ότι τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ανοιχτά για τους ασθενείς. Ξεκαθάρισαν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη δήθεν λύση των προβλημάτων και για την αξιολόγηση με επιχειρηματικά κριτήρια υποθηκεύουν ακόμα περισσότερο το μέλλον των δυο νοσοκομείων. Πρότειναν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, με παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις, απαιτώντας να ανοίξουν τώρα τα νοσοκομεία, πλήρη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό, αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.
Ασθενείς αγοράζουν φάρμακα και υλικά από τα φαρμακεία!
Μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», παρά τον επικοινωνιακό κουρνιαχτό που σήκωσε η κυβέρνηση για να αντιστρέψει την πραγματικότητα, μετά το κλείσιμο της εφημερίας του νοσοκομείου την Τετάρτη. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων στο νοσοκομείο, υπάρχει έλλειψη σε σύριγγες Leway (για τη σίτιση ασθενών που δεν μπορούν να τραφούν απ' το στόμα), αποστειρωμένα γάντια για τα επεμβατικά περιστατικά, γάζες, βαμβάκι κ.ά. Χτες, ασθενής που νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας χρειάστηκε να υποβληθεί σε μετάγγιση αίματος, αλλά δεν υπήρχαν τα αναγκαία εξαρτήματα. Μετά από αναζήτηση σε όλο το νοσοκομείο βρέθηκαν λιγότερα από δέκα εξαρτήματα.
Ασθενείς από το ογκολογικό τμήμα χρειάστηκε να αγοράσουν τα υλικά που χρειάζονται για τη χημειοθεραπεία. Ο γονιός 16χρονης που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο κατήγγειλε ότι αναγκάστηκε να αγοράσει ο ίδιος τα ειδικά σωληνάκια που χρειάζονται για τον ορό της κόρης του, τα οποία κοστίζουν 5 ευρώ το ένα και χρειάζεται να αλλάζουν τουλάχιστον κάθε δυο μέρες. Εργαζόμενοι κατήγγειλαν - απαντώντας στα όσα ισχυρίστηκε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι υπήρχαν κενά κρεβάτια στο νοσοκομείο την Τετάρτη - ότι δεν είναι δυνατόν να νοσηλεύονται π.χ. καρδιολογικοί ασθενείς σε γυναικολογικά κρεβάτια, δίπλα σε λεχώνες.
Παρά την εκρηκτική κατάσταση, ο Α. Λοβέρδος ισχυρίστηκε και χτες ότι κάποιοι «διαμορφώνουν τεχνητό κλίμα για να ανακοπούν σώνει και καλά οι προσπάθειες διαρθρωτικών αλλαγών και περικοπής σπατάλης που γίνονται στα νοσοκομεία» και να δημιουργήσουν εικόνα διάλυσης. Ομως - όπως παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους ο διοικητής της Α' Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής Αρης Μουσιώνης, σε συνάντηση που έγινε χτες στο υπουργείο Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων - ο ίδιος κάλεσε τους διοικητές των νοσοκομείων να μειώσουν τα τακτικά περιστατικά για να υπάρχουν υλικά για τα επείγοντα.
Σε μια ακόμα κίνηση εντυπωσιασμού, ο υπουργός Υγείας ζήτησε χτες από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας να ανταποκρίνεται στο αίτημα των Διοικητών της Α' , Β', Γ' και Δ' ΥΠΕ και να ελέγχει αμέσως και επιτόπου «την αλήθεια των ισχυρισμών περί ελλείψεων υλικών ή φαρμάκων ή οιωνδήποτε σχετικών ισχυρισμών, που διατυπώνουν οι πολίτες ή άλλοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία των περιφερειών τους»! Στο πνεύμα της σκανδαλολογίας, κατήγγειλε ακόμα «ύποπτες» διαδικασίες προμηθειών και απευθείας αναθέσεις σε πέντε δημόσια νοσοκομεία.
Διακοπή των προμηθειών και στα φίλτρα αιμοκάθαρσης
Χωρίς φίλτρα και υλικά αιμοκάθαρσης κινδυνεύουν να μείνουν άμεσα και οι νεφροπαθείς καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού και Σχετικών Υλικών, σε επιστολή του προς το υπουργείο Υγείας διαμηνύει ότι τα μέλη του δε θα είναι σε θέση να προμηθεύσουν με φίλτρα αιμοκάθαρσης λόγω των οφειλών του υπουργείου.
Σα να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση έβγαλε εκτός της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων σκευάσματα (αλοιφή ή stick) που έχουν τοπική αναισθητική δράση και είναι απαραίτητα σε μεγάλο αριθμό αιμοκαθαιρόμενων νεφροπαθών για την τακτική και επαναλαμβανόμενη θεραπεία τους. Τα σκευάσματα αυτά χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης, που γίνεται ανά τρεις ημέρες, και συνίσταται στο τρύπημα του ενός χεριού του αιμοκαθαιρόμενου σε δύο σημεία με βελόνες των οποίων η διάμετρος είναι πολύ μεγάλη. Τα τρυπήματα αυτά είναι επώδυνα, επαναλαμβάνονται κάθε τρεις ημέρες και εφ' όρου ζωής.
  • Προχτές η διοίκηση του «Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου» κυκλοφόρησε ανακοίνωση προς το προσωπικό του νοσοκομείου με την οποία ενημερώνει ότι αδυνατεί να καταβάλει τους μισθούς του Απρίλη και ότι θα καταβληθεί μόνο το επίδομα του Πάσχα μέχρι τις 19 του μήνα. Σε συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης, και μετά τις αντιδράσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, η διοίκηση κυκλοφόρησε νέα ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι υπήρξε παρερμηνεία και ότι η πρώτη ανακοίνωση «αφορούσε στην ταμειακή ρευστότητα από οφειλές των Ασφαλιστικών Ταμείων και όχι στην κρατική επιχορήγηση από το Υπουργείο Υγείας».

Προ των πυλών οι νέες περικοπές
Σε άγριες περικοπές στην περίθαλψη και στις παροχές στον Πρωτοβάθμιο τομέα προχωράει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι η μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας θα γίνει κατά 0,5% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 1,2 δισ.. ευρώ μέχρι το 2015. «Η εξοικονόμηση θα γίνει κυρίως από το φάρμακο» είπε ο Α. Λοβέρδος και σε αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει ήδη σχέδιο εγκυκλίου για την αύξηση των «γενοσήμων φαρμάκων» που απευθύνεται προς τους διευθυντές των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση κατά 30% της «κατανάλωσης φαρμάκων» και την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων κατά 50%, και συνιστά στους διευθυντές την «επιλογή ενός φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ανά δραστική ουσία, περιεκτικότητα και μορφή». Δηλαδή τα φτηνότερα φάρμακα, η χρήση των οποίων θα υπακούει στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ετοιμάζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ακόμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει μείωση του κόστους ανά περιστατικό που, εκτός από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μπορεί να επιτευχθεί με μείωση του χρόνου νοσηλείας. Αλλο μέτρο είναι η εφαρμογή του υγειονομικού χάρτη που καταλήγει στη συγχώνευση των νοσοκομείων. Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη θα γίνουν ανακοινώσεις για τα νοσοκομεία της Αττικής και οι πληροφορίες συγκλίνουν στη συγχώνευσή τους σε οχτώ υγειονομικούς σχηματισμούς, με ταυτόχρονη συγχώνευση, εσωτερικά, των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Περικοπές θα γίνουν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα παρέχει ένα «ελάχιστο πακέτο», με βάση τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών που ετοιμάζεται, και ο ασθενής για να διασφαλίσει ένα επίπεδο παροχών θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του ή να αποκτήσει ιδιωτική ασφάλιση. Ακόμα ως μέσο μείωσης των δαπανών αναφέρεται και η επανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Ηδη το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για κοστολόγηση 700 θεραπευτικές κατηγορίες -τα λεγόμενα και DRG's- με βάση τις οποίες θα προσφέρεται η νοσηλεία αλλά και θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα για τα φάρμακα η συνολική πρόβλεψη για περικοπές -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα γίνουν από το υπουργείο Εργασίας και θα προστεθούν σε αυτές του υπουργείου Υγείας- θα φτάσουν στα 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 ή 0,7% του ΑΕΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση συντάχτηκε η νέα αρνητική λίστα φαρμάκων, που υποχρεώνει τους αρρώστους να πληρώνουν από την τσέπη τους εκατοντάδες φάρμακα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: