Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

ύποπτες προμήθειες σε δημόσια Νοσοκομεία καταγγέλει το υπ. Υγείας

Παράνομες διαδικασίες προμηθειών σε πέντε δημόσια νοσοκομεία κατήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας.
Επικαλούμενος στοιχεία από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι τα νοσοκομεία Φλώρινας, «Αττικόν», «Αγλαΐα Κυριακού» και «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων έκαναν απευθείας αναθέσεις υγειονομικού υλικού, παρότι υπήρχαν έγγραφες προσφορές.
«Δεν είχαν ανοίξει καν τους φακέλους για το εμφυτεύσιμο ορθοπεδικό υλικό και ανέθεταν την προμήθεια σε προμηθευτές» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε άλλο νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας, οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν δημιουργήσει τεράστιο απόθεμα υλικών, το οποίο «επαρκούσε για 200 χρόνια», όπως είπε ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΥΠΕ) κ. Αριστείδης Μπουσουλέγκας.
Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε εμμέσως και στο επεισόδιο των Αγίων Αναργύρων, λέγοντας ότι «κατεστημένες καταστάσεις και κατεστημένοι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να ανακόψουν την προσπάθειά μας».
Για την υπόθεση με το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», ο υπουργός Υγείας είπε ότι ήταν ένα «κάλπικο περιστατικό». Δεν έχει είπε καμία σχέση με το πραγματικό πρόβλημα που είχε προκληθεί στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο».
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, το περιστατικό με το «Αλεξάνδρα», όπως και οι φήμες για τα προβλήματα ρευστότητας του «Ωνασείου» δεν είναι τυχαία και γίνονται για να δημιουργηθεί ένα κλίμα ότι «διαλύονται τα νοσοκομεία».
Εξουσιοδοτήσεις
Με σκοπό να αντιμετωπίζονται άμεσα παρόμοια περιστατικά, ο υπουργός παρέδωσε χθες γραπτές εξουσιοδοτήσεις στους διοικητές των μεγάλων ΥΠΕ, με τις οποίες θα μπορούν να ζητούν την άμεση παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας (ΣΕΥΥΠ). Μέχρι σήμερα, την παρέμβαση του ΣΕΥΥΠ μπορούσε να ζητήσει μόνον ο ίδιος ο υπουργός.
Στην περίπτωση του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» ?τόνισε? ο διοικητής τη Α'' ΥΠΕ κ. Αρης Μουσιώνης έδρασε άριστα, σπεύδοντας ο ίδιος στο νοσοκομείο και διερευνώντας επί τόπου τις καταγγελίες για ελλείψεις σε κλίνες και υγειονομικό υλικό.
Η αντίδραση του κ. Μουσιώνη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους υπόλοιπους διοικητές, κυρίως των νοσοκομείων που βρίσκονται στις μεγαλύτερες Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Μέχρι το 2015
Οικονομία 2,7 δισ. ευρώ
Επιπλέον εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ έως το 2015 προγραμματίζει ο υπουργός Υγείας. Πρόκειται για νέο στόχο εξοικονόμησης του 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), η οποία θα προέλθει από διάφορες ενέργειες στο ΕΣΥ (υγειονομικός χάρτης, πρωτοβάθμια φροντίδα). Από τον τομέα του φαρμάκου θα υπάρξει επιπλέον μείωση 0,7% του ΑΕΠ (1,5 δισ.), σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για πόρους οι οποίοι θα προκύψουν από την τιμολόγηση των φαρμάκων.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας προωθεί σχέδιο εγκυκλίου προς τα νοσοκομεία με σκοπό τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι οι διευθυντές των κλινικών πρέπει να φροντίσουν ώστε να μειωθεί κατά 30% η φαρμακευτική κατανάλωση και να αυξηθεί κατά 50% η κατανάλωση αντιγράφων (γενοσήμων) φαρμάκων. Οι διευθυντές καλούνται να επιλέγουν ένα ιδιοσκεύασμα ανά δραστική ουσία, περιεκτικότητα και μορφή.
Δημήτρης Καραγιώργος

πηγή ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: