Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ιατρών Εύβοιας για το θέμα των επερχόμενων συγχωνεύσεων στον νομό Εύβοιας

Συνάδελφοι ,συναδέλφισσες,

Όπως είχαμε ανακοινώσει και πριν από λίγο καιρό η ΔΗΠΑΚ ξεκίνησε ένα διάλογο με τους συναδέλφους ιατρούς της περιφέρειας του νομού Εύβοιας με σκοπό να εκπονήσει οργανωμένο πλάνο δράσης και να αφουγκραστεί την γνώμη και τις απόψεις των συναδέλφων από την περιφέρεια του νομού μας.

 Στα πλαίσια του σχέδιου αυτού η γραμματεία της ΔΗΠΑΚ αφού ολοκλήρωσε τις επαφές της με τους συναδέλφους κατέληξε στα παρακάτω συμπεράσματα και θέσεις τις οποίες αφού επεξεργάστηκε με συγκεκριμένα στοιχεία και επιστημονικό τρόπο κατέληξε σε μία συγκεκριμένη πλατφόρμα δράσης και θέσεων οι οποίες σαν κοινό στόχο έχουν την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας του Ευοϊκού Λαού και όχι στην ξερή οικονομική περικοπή δαπανών λόγω κρίσης!!!

ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

1ο. Ο νομός Εύβοιας λόγω της ιδιαιτερότητας του γεωγραφικού του ανάγλυφου και του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες πρόσβασης τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του,ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.
2ο.Τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός του νησιού υπερδιπλασιάζεται λόγω των παραθεριστών οπότε αυξάνονται οι υγειονομικές ανάγκες του Νομού.
Από πλευράς στατιστικών αναφέρουμε ενδεικτικά ότι μόνο τα τροχαία ατυχήματα στον Νομό μας ξεπερνούν τα 350 το χρόνο τα δε θανατηφόρα κυμαίνονται στον αριθμό των 40 - 45, οι δε τραυματίες από αυτά ξεπερνούν τον αριθμό των 500 τον χρόνο.
3ο.Οι περιφερειακοί σχηματισμοί του νομού δημιουργήθηκαν από τον σχηματισμό του ΕΣΥ βάσει κυρίως ρουσφετολογικών και ψηφοθηρικών κριτηρίων και όχι από πραγματικά επιστημονικά και υγειονομικά κριτήρια.
Έτσι η ανάπτυξή τους μέχρι σήμερα υπήρξε άναρχη και δίχως τον γνώμονα τόσο των επιστημονικών μελετών  όσο και της πραγματικής κάλυψης των αναγκών της Υγείας του Λαού.
(Παράδειγμα: Όταν αναπτύσσεις ένα Νοσοκομείο στην Κύμη ή στην Κάρυστο δεν το στελεχώνεις με την προοπτική να παρέχει μόνο πρωτοβάθμια Υγεία αλλά το λιγότερο για δευτεροβάθμια και ίσως παραπάνω ποτέ όμως παρακάτω διότι δεν είναι πλέον Νοσοκομείο αλλά κάτι άλλο.)
Να λοιπόν που αποδεικνύεται περίτρανα η ψηφοθηρική και λαϊκίστικη πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που το πρώτο πράγμα που υπόσχονταν όπου και να πήγαιναν ήταν κι από ένα Νοσοκομείο ή ΚΥ.
4ο.Η οργάνωση και η στελέχωση του προσωπικού των Κ.Υ. και των Νοσοκομείων του νομού μας με την πάροδο των ετών αντί να ενισχυθεί και εκσυγχρονιστεί με επιστημονικό και οργανωμένο τρόπο και βάσει των  αναγκών της Υγείας του λαού, αντιμετωπίζεται μέχρι και σήμερα ανάλογα με τις ψηφοθηρικές ορέξεις των πράσινων και μπλέ βουλευτών και υπουργών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν κατά διαστήματα σε κάποια ΚΥ ιατροί ειδικοτήτων χωρίς αντικείμενο και χωρίς να προσφέρουν ουσιαστικό έργο(πχ. ορθοπαιδικός στο ΚΥ Μαντουδίου που δεν έχει ούτε γύψους ούτε συνεχώς ακτινολογική κάλυψη).
5ο.Οι ιατροί ειδικοτήτων που διορίστηκαν στα περιφερειακά ΚΥ και Νοσοκομεία του Νομού Εύβοιας έχουν να παλαίψουν τόσο με την υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό όσο και με την μή ύπαρξη των απαραίτητων διαγνωστικών και εργαστηριακών μεθόδων και εργαστηρίων που δυσκολεύουν και αδυνατούν την διαγνωστική και θεραπευτική τους προσφορά.

Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε εκατοντάδες άλλους υπαρκτούς λόγους για να καταλήξουμε τελικά στο μόνο συμπέρασμα ότι η Υγεία του λαού της Εύβοιας έχει αφεθεί στα χέρια πρόχειρου και όχι προγραμματισμένου σχεδιασμού και οι όποιες λύσεις δίνονται μέχρι τώρα είναι σπασμωδικές και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και σωστή υποστήριξη.
Εδώ οφείλουμε να υπογραμμίσουμε την συμβολή των συναδέλφων που υπηρετούν στους περιφερειακούς αυτούς σχηματισμούς και να παραθέσουμε μερικά από τα στατιστικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν περίτρανα ότι οι συνάδελφοι ξεπερνούν και την ίδια τους την φύση και τα όρια των αντοχών τους προσφέροντας τις περισσότερες φορές υγειονομικές υπηρεσίες ανώτερες των άθλιων συνθηκών που επικρατούν.
Σαν παραδείγματα αναφέρουμε ενδεικτικά ότι το ΚΥ Ψαχνών δέχεται και αντιμετωπίζει περί τα 100.000 περιστατικά τον χρόνο με μόνιμο ιατρικό προσωπικό 7 ειδικευμένους ιατρούς ενώ υπάρχουν άλλες 10 κενές οργανικές θέσεις και εφημερεύει καθημερινά.
Το ΚΥ Ιστιαίας 45.000-50.000 περιστατικά τον χρόνο και έχει και αυτό 7 ειδικευμένους ιατρούς και άλλες 8 κενές οργανικές θέσεις.Εφημερεύει και αυτό σε καθημερινή βάση.
Τέλος στο Νοσοκομείο της Καρύστου γίνονται πάνω από 170 χειρουργεία τον χρόνο εκ των οποίων 150 ορθοπεδικά.Ενώ στα έκτακτα ιατρεία της ορθοπεδικής κλινικής μόνο εξετάζονται 3.000 ασθενείς και στα τακτικά 2.500 ασθενείς.
Τα ανωτέρω παραδείγματα είναι ενδεικτικά του έργου και της πληθώρας προσέλευσης του Ευβοϊκού λαού αλλά και των παραθεριστών που υπερδιπλασιάζουν τον πληθυσμό του νησιού το καλοκαίρι.

Συμπερασματικά:

-Η ΔΗΠΑΚ ιατρών Εύβοιας είναι αντίθετη στην οποιαδήποτε υποβάθμιση και υποστελέχωση των περιφερειακών υγειονομικών σχηματισμών του νομού μας στο βωμό του οποιουδήποτε οικονομικού "εξορθολογισμού" και σχεδίων περικοπών στην Υγεία που προωθεί η κυβέρνηση.

-Αντικρούουμε την δήθεν επιχειρηματολογία των "σοφών" που ξύπνησαν ξαφνικά από τον μακάριο λήθαργό τους και επιχειρούν δήθεν επιστημονικά να αναμορφώσουν το ΕΣΥ ενώ στην πραγματικότητα έχουν σαν στόχο την άγρια περικοπή των δημόσιων κλινών και το ξεπούλημα της δημόσιας δωρεάν Υγείας στους μεγαλοκαρχαρίες επιχειρηματίες της Υγείας.

-Δηλώνουμε αντίθετοι στην όποια μετακίνηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού από την περιφέρεια του νομού μας που το μόνο που θα πετύχει υπό τις παρούσες συνθήκες είναι να υποβαθμίσει την ποιότητα παροχής υγείας στους συντοπίτες μας και όχι να τις αναβαθμίσει.

-H ΔΗΠΑΚ θα προωθήσει σχέδιο δράσης και ενημέρωσης του Ευβοϊκού λαού σε συνεργασία με τις ταξικές οργανώσεις και τις τοπικές αρχές καθώς και με την ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΙΑΤΡΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ν.ΕΥΒΟΙΑΣ ενάντια στις "εξορθολογικού" τύπου συγχωνεύσεις που προωθεί η κυβέρνηση με κριτήριο το κόστος μόνο.Στο σχέδιο αυτό εντάσσεται και η οργάνωση ανοικτής μεγάλης συγκέντρωσης-ομιλίας τόσο στην Χαλκίδα όσο και την Ιστιαία και την Κάρυστο.

-Τέλος απαιτούμε από την ΕΙΝΕΥΒ και τον ΙΑΤΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΥΒΟΙΑΣ, που πανω στο θέμα αυτό έχουν αργήσει χαρακτηριστικά ,να πάρουν θέση.

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: