Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

πως το υπουργείο προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και η δραματική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία

Δραματικές και επικίνδυνες καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία
...και επιχείρηση κουκουλώματος απ' το υπουργείο Υγείας

Με απειλές και διώξεις στους γιατρούς και εργαζόμενους που αποκαλύπτουν το πασιφανές, δηλαδή τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγηθεί τα δημόσια νοσοκομεία, συνέπεια της πολιτικής των περικοπών και της στάσης πληρωμών της κυβέρνησης, επιχειρεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποσιωπήσει τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά στα νοσοκομεία ασθενείς και εργαζόμενοι. Συνολικά η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο το δικαίωμα του λαού στην Υγεία, προωθώντας παραπέρα περικοπές, συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και κλινών, διευρύνοντας τα χαράτσια που πληρώνουν οι ασθενείς την ώρα της ανάγκης.
Τα νοσοκομεία έχουν κυριολεκτικά «στεγνώσει» από υλικά, αφού οι προϋπολογισμοί τους έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ συνεχίζεται και το εμπάργκο των προμηθευτών. Τις προηγούμενες μέρες, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ανακοίνωση του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ασκληπιείου» της Βούλας, στην οποία αναφερόταν στις ελλείψεις υλικών στη ΜΕΘ και καλούσε τους συγγενείς των ασθενών αν θέλουν και μπορούν να φέρουν υλικά για τη νοσηλεία των νοσηλευόμενων, όπως χαρτοβάμβακα, υγρές πετσέτες καθαρισμού σώματος, σύριγγες, ουροσυλλέκτες, υποστρώματα, γάντια κ.ά! Ηδη απ' τις 14 Απρίλη οι εργαζόμενοι του Ασκληπιείου Βούλας που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις είχαν προειδοποιήσει ότι το νοσοκομείο «που βρίσκεται σε καθημερινή ορθοπαιδική εφημερία και γενική εφημερία 1 στις 4 μέρες στον άξονα του Πειραιά, πάσχει από δραματικές ελλείψεις αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και άλλου υλικού». Η επιστολή του διευθυντή της ΜΕΘ δημοσιοποιήθηκε το Μεγάλο Σάββατο και αμέσως ξεκίνησε απ' το υπουργείο Υγείας προσπάθεια να κουκουλωθούν οι ελλείψεις.
Η διοίκηση της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι στα νοσοκομεία «εξελίσσεται μια συνειδητή προσπάθεια υπονόμευσης του ΕΣΥ» και ότι η απάντηση, όπου γίνονται αποκαλύψεις, θα είναι πειθαρχικός έλεγχος. Σ' αυτά τα πλαίσια, ξεκίνησε χτες έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στο «Ασκληπιείο» και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Με τον ίδιο τρόπο αντιμετώπισε και ο διοικητής της Α' ΥΠΕ τις καταγγελίες για δραματικές και επικίνδυνες ελλείψεις σε μια σειρά νοσοκομεία πρώτης γραμμής («Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «ΚΑΤ», «Αγία Ολγα», «Ιπποκράτειο», «Σισμανόγλειο»). Κυκλοφόρησε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει ότι υπάρχει έλλειψη υγειονομικού υλικού. Απ' το νοσοκομείο της Νάουσας την Κυριακή του Πάσχα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για δημοσιεύματα που δημιουργούσαν κλίμα «ότι το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες».
Και όλα αυτά, όταν υπάρχουν καταγγελίες για απίστευτες καταστάσεις στα δημόσια νοσοκομεία. Για παράδειγμα, στο «Ασκληπιείο» της Βούλας δεν υπάρχουν ένα σωρό φάρμακα (όπως αντιβιοτικά κ.ά.), παραφαρμακευτικό υλικό, επιδεσμικό υλικό, χειρουργικά υλικά (όπως βελόνες, ράμματα, οστικά μοσχεύματα κ.ά.). Πολλές φορές οι ασθενείς αναγκάζονται να αγοράζουν τα υλικά που λείπουν απ' τα φαρμακεία. Αντίστοιχα, στο «Δρομοκαΐτειο», όπως αποκαλύπτει έγγραφο του διοικητή της ιατρικής υπηρεσίας προς τη διοίκηση, το φαρμακείο δε διαθέτει σταθερά τα ίδια φάρμακα, με αποτέλεσμα κάθε δύο ή τρεις μέρες να αλλάζει η φαρμακευτική αγωγή των ασθενών και να υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών και αναποτελεσματικότητας της θεραπείας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: