Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ για την παγκόσμια ημέρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία

Το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του για τη Μέρα αυτή - ανάμεσα σε άλλα - καλεί τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:
  • Υπεράσπιση του κατακτημένου πλαισίου των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) και γενικευμένη θεσμική εφαρμογή σε όλους τους τομείς της παραγωγής (δημόσιο και ιδιωτικό), για όλους τους εργαζόμενους και σε όλες τις περιοχές.
  • Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.
  • Επέκταση του ασφαλιστικού θεσμού των επαγγελματικών ασθενειών για όλους τους εργαζόμενους και για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Δημιουργία κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας (ΤΑ) και Ιατρών Εργασίας (ΙΕ) ενταγμένου στο δημόσιο σύστημα Υγείας και κατάργηση των ιδιωτικών Εξωτερικών Υπηρεσιών Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ) και της ανάθεσης καθηκόντων ΤΑ στους εργοδότες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  • Συγκρότηση των νομοθετικά κατοχυρωμένων Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων (ΕΥΑΕ) στη βιομηχανία, στο δημόσιο τομέα και ειδικά στις υπηρεσίες Υγείας και αναβάθμιση της δράσης τους.
  • Αναβάθμιση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής δραστηριότητας στη σχετική θεματολογία (παραγωγή ιατρών εργασίας και μηχανικών ασφαλείας, κλαδικές έρευνες κλπ.) μέσα από το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και τα ΑΕΙ.
  • Τακτικές ιατρικές εξετάσεις, συστηματική παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων, με ιδιαίτερη φροντίδα στις εγκύους και γενικότερα στις εργαζόμενες γυναίκες.
  • Εφαρμογή και επέκταση των ειδικών μέτρων προστασίας για τις εργαζόμενες εγκύους, λεχώνες και θηλάζουσες (απαλλαγή από νυχτερινή εργασία, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, άδειες, απαγόρευση απόλυσης κλπ.).
  • Απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας των γυναικών στη βιομηχανία και τη βιοτεχνία. Για ορισμένα επαγγέλματα που είναι αναγκαία η νυχτερινή εργασία, επέκταση της απαγόρευσης πέρα από τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε όλη τη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας των παιδιών.
  • Αύξηση των ετήσιων ημερών αδείας για όλους τους εργαζόμενους.
  • Αδειες κυήσεως, τοκετού, λοχείας και φροντίδας των νεογέννητων ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Η άδεια να ισχύει για δύο μήνες πριν και έξι μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον, να ισχύει γονική άδεια για κάθε παιδί για ένα χρόνο (για τη μητέρα ή τον πατέρα) με αποδοχές και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφαλιστική κάλυψη. Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη τάξη του σχολείου. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού ή για την εκπαιδευτική παρακολούθησή του.
  • Αντίστοιχα δικαιώματα και παροχές για τις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες με κοινωνικά επιδόματα, που να αντισταθμίζουν την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγονται οι αυξημένες υποχρεώσεις τους κατά την περίοδο της κύησης, τοκετού και γαλουχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: