Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

κριτική στη στάση της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ από την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
(Συνδικαλιστές του ΠΑ.ΜΕ.)

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΣΗΜΕΙΩΜΑ  
  
Θέμα « Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ 05/04/2011»

            Για άλλη μια φορά, οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ απέδειξαν ότι είναι επικίνδυνες για τα δικαιώματα των υγειονομικών και την υγεία των λαϊκών οικογενειών. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕΔΗΝ  05/04/011 συμφώνησαν σ’ ένα πλαίσιο που όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών και των εργαζομένων στα νοσοκομεία, και στο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης αλλά κινείται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

            Κάνουν κριτική ότι: «Οι υποσχέσεις του Υπουργού Υγείας για αναβάθμιση του Δημοσίου Χαρακτήρα της Υγείας και επίλυση των εκρηκτικών προβλημάτων των Υγειονομικών αποδεικνύονται επικοινωνιακές και όχι ουσιαστικές».
            Σκόπιμα κρύβουν την αλήθεια. Με τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, σε εφαρμογή του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, επέρχεται ραγδαία επιδείνωση και της παρεχόμενης περίθαλψης αλλά και των δικαιωμάτων των υγειονομικών.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Από την πρώτη στιγμή, που έγινε κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, με το προεκλογικό του πρόγραμμα και τον κρατικό προϋπολογισμό, διαφαινόταν  η στάση της απέναντι στις προσλήψεις. Η ΠΟΕΔΗΝ, υπερασπιζόταν  και καλλιεργούσε αυταπάτες για τη πολιτική της κυβέρνησης. Μάλιστα, συμμετείχε στην κατανομή των υποτιθέμενων θέσεων εργασίας, που θα προκηρύσσονταν  το 2010, σε συνεργασία με τον υπουργό και τις υπηρεσίες του υπουργείου.
Σήμερα, μετά από 17 μήνες διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, έχουν προσληφθεί μόνο 2900 υγειονομικοί ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί 7500 και οι ελλείψεις έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ κάνουν «κωλοτούμπα». Τώρα κατηγορούν τους συμβούλους του Υπουργού, που δεν τον αφήνουν να πραγματοποιήσει τις καλές του προθέσεις.
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και αν η κυβέρνηση προσλάβει 3000 νοσηλευτές για το 20110, αυτός ο αριθμός δεν μπορεί να καλύψει τις οξυμμένες ανάγκες λειτουργίας των δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας – είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
Κρύβουν ότι η κυβέρνηση έχει στόχο όχι μόνο τη μείωση των κρατικών δαπανών, αλλά, με τις συγχωνεύσεις – κλείσιμο να προκύψουν νοσοκομεία που θα μπορούν να λειτουργούν ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», με εξασφάλιση εσόδων και κερδών από την αύξηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων .
Η κυβέρνηση  ενισχύει ακριβώς αυτόν τον «δημόσιο» χαρακτήρα των νοσοκομείων, με την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος, με το νέο σύστημα προμηθειών, με την ουσιαστική κατάργηση  της κάλυψης των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων και ΚΥ από το κρατικό προϋπολογισμό. Με τα θεραπευτικά και φαρμακευτικά  πρωτόκολλα, που επεξεργάζεται. Με την λειτουργία, των ιδιωτικών  απογευματινών ιατρείων. Με την ολοήμερη επιχειρηματική τους λειτουργία, με την δυνατότητα να εξοφλούν τα χρέη τους  οι τράπεζες και να υποθηκεύουν την όποια κοινωνική λειτουργία τους έχει απομείνει σε αυτές.
Κάνουν κριτική ότι: Ο Υπουργός είναι ανακόλουθος, υπαναχωρεί στην αρχική του θέση της μείωσης των δαπανών από την πάταξη της παραοικονομίας και της διαφθοράς».             Ο υπουργός δεν είναι ανακόλουθος, αλλά συνεπής με την πολιτική της κυβέρνησης. Μαζί με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ κορόιδευαν τους εργαζόμενους, πως η μείωση των κρατικών δαπανών, θα επέλθει από το δήθεν κτύπημα της σπατάλης.
Στο θέμα της συγχωνεύσης – κλείσιμο νοσοκομείων, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ έχει κάνει αλλαπάλληλες «κωλοτούμπες». Στη σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων Αττικής (08/02/2011), ονόμαζαν τις συγχωνεύσεις «αλλαγή χαρακτήρα υπηρεσιών», καταθέτοντας μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα που πρέπει να ξεκινήσουν οι συγχωνεύσεις π.χ. Νομός Λασηθίου Κρήτης, Νομός Ηλείας, Αγ. Ανδρέας Πάτρας. Κατόπιν, στην απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ (15/03/2011) τις βάφτισαν «μετασχηματισμό».
Σήμερα, για να αποφύγουν την κατακραυγή των εργαζομένων, κάνουν ελιγμό και δεν συμμετέχουν στον διάλογο για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, γιατί «ο διάλογος έχει ήδη συντελεστεί και έχουν ληφθεί και οι αποφάσεις» και θέτουν: «Το ερώτημα λοιπόν είναι μέγα και ουσιαστικό. Πως πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις και ποιοι τις πήραν; (ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΔΗΝ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ 06/04/2011).
Αν νοιάζονταν για τους «πολίτες», γιατί απορρίπτουν το στόχο των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών; Γιατί στηρίζουν την χρηματοδότηση μέσω των ταμείων  δηλαδή μέσω των ασφαλισμένων και  με άμεσες πληρωμές , όταν χρειάζονται φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες. Η μη συμμετοχή στο διάλογο, δε σημαίνει και ουσιαστική διαφωνία με τη κυβέρνηση. Πρόκειται για ελιγμό, για να μην πληρώσουν συνδικαλιστικά τη συμφωνία τους με τη κυβερνητική πολιτική.
Αυτόν τον ελιγμό της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, η  ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ) – κατά δήλωση του εκπροσώπου της στην Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ - τον θεωρεί «μεγάλη επιτυχία της αριστεράς στην ΠΟΕΔΗΝ».
ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Δεν βάζουν ζήτημα κατάργησης των αντιασφαλιστικών νόμων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που αύξησαν τα γενικά όρια συνταξιοδότησης στα 65 έτη. Οπότε το αίτημα τους για «ένταξη των υπηρετούντων εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα χωρίς υπασφάλιστρο με δυνατότητα συνταξιοδότησης με μειωμένα  όρια ηλικίας και έτη υπηρεσίας» σημαίνει σύνταξιοδότηση στα 60 έτη – και όχι με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες δηλαδή στα 50 ΓΙΑ τις γυναίκες και στα 55 για τους άνδρες.
            Για την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ, η κύρια αιτία, που δεν ψήφισε την πρόταση της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, ήταν γιατί δεν καταδικάζει η ΠΑΣΚΕ το μνημόνιο. Λες και το μνημόνιο δεν  συμπυκνώνει τη πολιτική που στηρίζουν χρόνια τώρα η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ. Λες και η τακτική των δυνάμεων αυτών και τα αιτήματα, που θέτουν δεν είναι προσαρμοσμένα στις απαίτησης του μνημονίου.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΑΣ     
Να προκαλέσουμε με δική μας πρωτοβουλία συνεδριάσεις στα ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις. Να αναδείξουμε την ανάγκη να συσπειρωθούν περισσότερες δυνάμεις στις επιτροπές που ΠΑΜΕ, ή να συγκροτηθούν εκεί όπου δεν υπάρχουν. Να εγκαταλείψουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του Ευρομονόδρομου.
  Να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες από τις γραμματείες και τις επιτροπές του ΠΑΜΕ στην Υγεία-Πρόνοια με ανοικτές συγκεντρώσεις και συσκέψεις.
Ζητήματα αιχμής είναι:
●  Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών.
● Όχι στο νέο μισθολόγιο – φτωχολόγιο που συνδέει τους μισθούς με την παραγωγικότητα. Κατώτερο βασικό μισθό 1400 ευρώ (μεικτά) για το νεοεισερχόμενο στην ΥΕ κατηγορία, 1.600 ευρώ (μεικτά) στην ΔΕ κατηγορία, 1800 ευρώ (μεικτά)  στην ΤΕ κατηγορία και 2.000 ευρώ (μεικτά) στην ΠΕ κατηγορία.
 ● Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, συμβασιούχοι και εργαζόμενοι στα ιδιωτικά συνεργεία χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
● 6ωρο, 5θήμερο 30ωρο, σταθερός, ημερήσιος χρόνος εργασίας και μία εφημερία την εβδομάδα. Όχι στις Ευρωπαϊκές οδηγίες και τα προεδρικά διατάγματα για τον εργάσιμο χρόνο. Όχι στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
● Όχι στην αποδόμηση των ΒΑΕ. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ
● Όχι στο κλείσιμο – συγχώνευση νοσοκομείων – πολυιατρείων. Όχι στην μείωση δημόσιων κρεβατιών σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
● Να καταργηθούν οι εισφορές των εργαζομένων για το κλάδο υγείας και όλες οι πληρωμές των ασθενών για υγειονομική περίθαλψη.
● Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγεία - πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση.

Αθήνα 7 Απρίλη 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: