Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

                                 Εκατομμύρια εργάτες σακατεύονται στους τόπους δουλειάς

Ξεπερνούν τα 330 εκατομμύρια τα εργατικά «ατυχήματα» που γίνονται παγκοσμίως λόγω της έλλειψης μέτρων ασφάλειας στους χώρους εργασίας
Από πορεία διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο του Μετρό στη Θεσσαλονίκη στις 6/2/2009
Motion Team
Παγκόσμια Μέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία χτες - 28 Απρίλη - και ένα καθήκον μπαίνει επιτακτικά στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους: Η πάλη για ανατροπή του καπιταλισμού, που σακατεύει και σκοτώνει εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η ζωή και η υγεία των εργαζομένων «κοστολογούνται» τόσο, όσο ενισχύουν την παραγωγικότητα της εργασίας και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Κι αυτό διότι η παραγωγή στον καπιταλισμό οργανώνεται σύμφωνα με το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες.Τα εργατικά «ατυχήματα» σε όλο τον κόσμο αγγίζουν κάθε χρόνο τα 337 εκατομμύρια και από αυτά τα 2,3 εκατομμύρια είναι θανατηφόρα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Επιπλέον, τη στιγμή που οι επαγγελματικές ασθένειες «θερίζουν», σειρά επαγγελμάτων ετοιμάζονται να βγουν από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνονται. Οσο μεγαλώνει η ανάγκη για αύξηση των καπιταλιστικών κερδών - ανάγκη που καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες - τόσο βαθαίνει η εκμετάλλευση και οξύνονται οι κύριες αιτίες που προκαλούν τα εργατικά «ατυχήματα» και τις επαγγελματικές ασθένειες: Εντατικοποίηση της δουλειάς, ελαστικές μορφές εργασίας, ανειδίκευτοι - και πιο «φθηνοί» - εργαζόμενοι σε θέσεις που απαιτείται ειδίκευση και πείρα, ελλιπής συντήρηση και έλεγχος μηχανημάτων, ελλιπή μέτρα προστασίας κ.ά.
Η προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων δεν είναι μόνο ζήτημα ελέγχων. Το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας ελέγχει την εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, όπως οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, η εκ περιτροπής εργασία και άλλες ελαστικές μορφές. Την ίδια στιγμή, οι ελλείψεις σε προσωπικό για όλο το ΣΕΠΕ ανέρχονταν στο τέλος του 2010 σε 32,5% των οργανικών θέσεων (σ.σ. 377 κενές στις 1.160 οργανικές θέσεις). Το 2010 παραδόθηκαν 55 αυτοκίνητα του Σώματος, που είχαν μισθωθεί, καθώς έληξε η σύμβαση. Αυτή τη στιγμή το ΣΕΠΕ διαθέτει μόλις 5 αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία που έκανε εργαζόμενος στον «Ρ» ότι η Επιθεώρηση Εργασίας Παλλήνης, που καλύπτει τη βιομηχανική περιοχή της Ανατολικής Αττικής, δεν είχε αυτοκίνητο και μετέφεραν τον επιθεωρητή για έλεγχο οι ίδιοι οι εργαζόμενοι!
Την ουσία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Εργασία αποκρύπτουν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας. Η ΓΣΕΕ θεωρεί ότι «κυβερνήσεις, εργοδότες αλλά και εργαζόμενοι» αντιμετωπίζουν το θέμα από την ίδια σκοπιά και πρέπει να αναλάβουν «κοινή δράση», «σύμφωνα με την οποία η εκπαίδευση των εργαζομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας αποτελεί σημαντική στρατηγική ενάντια στα εργατικά ατυχήματα». Μετατίθεται, δηλαδή, η ευθύνη αποκλειστικά στους εργαζόμενους και ξεκόβεται το ζήτημα από τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα της παραγωγής. Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, είπε ότι το νομοσχέδιο για το ΣΕΠΕ τάχα ενδυναμώνει τους εποπτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς «για να περιορισθεί το υψηλό τίμημα που καταβάλλεται για τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: