Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

άγριες περικοπές στην Υγεία εξαγγέλει η κυβέρνηση

Σε άγριες περικοπές στην περίθαλψη και στις παροχές στον Πρωτοβάθμιο τομέα προχωράει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, είπε ότι η μείωση των δαπανών του υπουργείου Υγείας θα γίνει κατά 0,5% του ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 1,2 δισ.. ευρώ μέχρι το 2015. «Η εξοικονόμηση θα γίνει κυρίως από το φάρμακο» είπε ο Α. Λοβέρδος και σε αυτήν την κατεύθυνση το υπουργείο Υγείας έχει ετοιμάσει ήδη σχέδιο εγκυκλίου για την αύξηση των «γενοσήμων φαρμάκων» που απευθύνεται προς τους διευθυντές των κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων. Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση κατά 30% της «κατανάλωσης φαρμάκων» και την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων κατά 50%, και συνιστά στους διευθυντές την «επιλογή ενός φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος ανά δραστική ουσία, περιεκτικότητα και μορφή». Δηλαδή τα φτηνότερα φάρμακα, η χρήση των οποίων θα υπακούει στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ετοιμάζει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Ακόμα το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπει μείωση του κόστους ανά περιστατικό που, εκτός από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, μπορεί να επιτευχθεί με μείωση του χρόνου νοσηλείας. Αλλο μέτρο είναι η εφαρμογή του υγειονομικού χάρτη που καταλήγει στη συγχώνευση των νοσοκομείων. Μάλιστα, την ερχόμενη Τρίτη θα γίνουν ανακοινώσεις για τα νοσοκομεία της Αττικής και οι πληροφορίες συγκλίνουν στη συγχώνευσή τους σε οχτώ υγειονομικούς σχηματισμούς, με ταυτόχρονη συγχώνευση, εσωτερικά, των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Περικοπές θα γίνουν και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος θα παρέχει ένα «ελάχιστο πακέτο», με βάση τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών που ετοιμάζεται, και ο ασθενής για να διασφαλίσει ένα επίπεδο παροχών θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του ή να αποκτήσει ιδιωτική ασφάλιση. Ακόμα ως μέσο μείωσης των δαπανών αναφέρεται και η επανατιμολόγηση των ιατρικών πράξεων. Ηδη το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) για κοστολόγηση 700 θεραπευτικές κατηγορίες -τα λεγόμενα και DRG's- με βάση τις οποίες θα προσφέρεται η νοσηλεία αλλά και θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικότερα για τα φάρμακα η συνολική πρόβλεψη για περικοπές -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα γίνουν από το υπουργείο Εργασίας και θα προστεθούν σε αυτές του υπουργείου Υγείας- θα φτάσουν στα 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 ή 0,7% του ΑΕΠ. Σε αυτή την κατεύθυνση συντάχτηκε η νέα αρνητική λίστα φαρμάκων, που υποχρεώνει τους αρρώστους να πληρώνουν από την τσέπη τους εκατοντάδες φάρμακα.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: