Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

πληθαίνουν οι επικίνδυνες ελλέιψεις καταγγέλουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για επικίνδυνες ελλείψεις
Οι ελλείψεις οδηγούν ακόμα και στη χρήση ακατάλληλων ραμμάτων, με αποτέλεσμα να μην επουλώνονται σωστά οι πληγές, ακόμα και να υποτροπιάζουν οι ασθενείς
Την κακοστημένη επιχείρηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη συγκάλυψη της επικίνδυνης πραγματικότητας που δημιουργούν στα δημόσια νοσοκομεία οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού, συνέπεια της πολιτικής των άγριων περικοπών και της στάσης πληρωμών στην Υγεία, αποκαλύπτει ανακοίνωση της 5μελούς Επιτροπής ΕΙΝΑΠ του Ασκληπιείου Βούλας.Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιδόθηκε τις προηγούμενες μέρες σε σειρά επικοινωνιακών τρικ προκειμένου να αποκρύψει την έλλειψη υλικών στο Ασκληπιείο της Βούλας, μετά τη δημοσιοποίηση ανακοίνωσης του διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, στην οποία αναφερόταν στις ελλείψεις υλικών στη ΜΕΘ και καλούσε τους συγγενείς των ασθενών αν θέλουν και μπορούν να φέρουν υλικά για τη νοσηλεία των νοσηλευομένων. Συντονισμένα, ο υπουργός Υγείας και οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών διέψευδαν ότι υπάρχουν ελλείψεις και επέμεναν στην «καραμέλα» της υπονόμευσης του ...έργου της κυβέρνησης στην Υγεία! Ταυτόχρονα διατάχτηκε έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στο Ασκληπιείο και Ενορκη Διοικητική Εξέταση.
Σε ανακοίνωσή τους, οι γιατροί του νοσοκομείου ξεκαθαρίζουν ότι εδώ και καιρό έχουν ενημερώσει τη διοίκηση για τη μεγάλη έλλειψη υλικών. Εξηγούν με παραδείγματα ότι έλλειψη υλικών στα νοσοκομεία σημαίνει «η πλήρης ή η μερική έλλειψη ή η ακαταλληλότητα των υλικών». «Αν κάποιος ασθενής χειρουργείται στις 11 π.μ. και δεν υπάρχουν κατάλληλα υλικά και τελικά περατωθεί η επέμβαση στις 14.00 και φέρει κάποιος υλικά τελικά στις 14.30 και αυτό λέγεται έλλειψη. Αν κάποιος ασθενής καθετηριάζεται με ακατάλληλα υλικά στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και μετά από αυτό κάποιος από ένα άλλο απόμακρο τμήμα φέρει κατάλληλο υλικό και αυτό επίσης είναι έλλειψη», επισημαίνουν. Μάλιστα, τονίζουν ότι το υπουργείο Υγείας επιβάλλει τις ελλείψεις και όταν αυτές δημοσιοποιηθούν, «προσπαθούν να φέρουν υλικά από άλλα νοσοκομεία για παραπλάνηση όπως αυτό που έγινε χθες (σ.σ. προχθές) το μεσημέρι στο Ασκληπιείο».
Σε Κρατικό και Τζάνειο
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες για ελλείψεις υγειονομικού υλικού. Στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας οι ασθενείς αναγκάζονται να φέρουν μέχρι και σεντόνια από το σπίτι τους. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Β' Παθολογικής Κλινικής, Χρήστο Δρακούλη, οι ελλείψεις που κατά καιρούς υπάρχουν αφορούν από απλά υλικά όπως οι ουροσυλλέκτες, έως πολύ σημαντικά, όπως για παράδειγμα οι δακτύλιοι που προλαμβάνουν την αιμορραγία στους κυρωτικούς ασθενείς με κιρσούς οισοφάγου γ' βαθμού. Οι δακτύλιοι έχουν παραγγελθεί εδώ και 4 μήνες κι ακόμη δεν έχουν έρθει, επισήμανε ο γιατρός, προσθέτοντας ότι το περιορισμένο στοκ του νοσοκομείου αξιοποιείται μόνο για τις ανάγκες της εφημερίας, δηλαδή αφού κάποιος αιμορραγήσει και χρειαστεί να μεταφερθεί ως επείγον περιστατικό.
Σε άλλη περίπτωση, ασθενής που είχε πέτρα στο χοληδόχο πόρο και έπρεπε να κάνει ενδοσκόπηση για να την αφαιρέσει, περίμενε τα υλικά δέκα μέρες. Μετά από αυτό το διάστημα, τα υλικά ήταν ακόμη στη φάση των προσφορών, με αποτέλεσμα η ασθενής τελικά να πάει στον ιδιωτικό τομέα...
Στο Τζάνειο, οι γιατροί αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν ακατάλληλα ράμματα σε πολλές επεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μη γίνεται πάντα σωστή επούλωση και σύγκλιση των τραυμάτων και να προκαλούνται ουλές στους ασθενείς ή ακόμη χειρότερα να υποτροπιάζουν. Σύμφωνα με γιατρούς του νοσοκομείου, στο χειρουργείο παρουσιάζονται κατά διαστήματα ελλείψεις σε γάζες, γάντια, ράμματα κλπ. Επίσης, υπάρχει έλλειψη σε σταγονομετρικές συσκευές, επιθέματα για τις κατακλίσεις, ενώ πρόσφατα έλειπαν αναπνευστήρες ή φίλτρα αναπνευστήρων και παλιότερα δεν υπήρχαν φίλτρα για αιμοκαθάρσεις. Οι ελλείψεις τον τελευταίο ενάμιση μήνα αφορούν από φάρμακα και υλικά απαραίτητα για τη ΜΕΘ, μέχρι κρέας, το οποίο για μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίαζε από το μενού των ασθενών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: