Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

οι ελλείψεις των Δημοσίων Νοσοκομείων σε απαραίτητο αναλώσιμο υλικό εντείνονται.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Χωρίς γάζες και ορθοπαιδικά υλικά
Επικίνδυνα παιγνίδια κυβέρνησης και προμηθευτών με θύματα τους ασθενείς
Η πολιτική της κυβέρνησης αφήνει τα νοσοκομεία χωρίς αναλώσιμο υγειονομικό υλικό και εμφυτεύσιμο ορθοπαιδικό υλικό, ενώ ταυτόχρονα οι προμηθευτές πιέζουν με κάθε τρόπο να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους. Ταυτόχρονα, μέσα στο άγριο παιγνίδι της αγοράς, και με τη συνδρομή της κυβέρνησης, πριμοδοτούνται οι πολυεθνικές.
Ηδη, εδώ και 45 μέρες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) σταμάτησε την παράδοση αναλώσιμου υλικού (π.χ. γάζες, σύριγγες, γάντια κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία. Από σήμερα σταματά κλιμακωτά τις παραδόσεις και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπαιδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) ξεκινώντας από τον «Ευαγγελισμό», το «Κρατικό Νίκαιας» (αύριο) και το «Κρατικό Αθήνας» (μεθαύριο).
Παρά την τελευταία νομοθετική ρύθμιση για τη ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων της περιόδου 2007-2010, όπως κατάγγειλε χτες ο ΠΑΣΥΠΙΕ οφείλονται 90 εκατ. ευρώ για το 2010 και άλλα 30 εκατ. ευρώ για το 2011. Επίσης οφείλονται και άλλα 30 εκατ. ευρώ σε ορισμένα μέλη του ΠΑΣΥΠΙΕ από το 2009, που δε δέχτηκαν τους όρους της νομοθετικής ρύθμισης για εκπτώσεις. Ετσι, όπως κατάγγειλε ο ΠΑΣΥΠΙΕ, τα νοσοκομεία, πατώντας στην αδυναμία ή στην άρνηση παράδοσης υγειονομικού υλικού, καταλήγουν, μετά και τους διαγωνισμούς που αποβαίνουν άκαρποι, στην «ελεύθερη διαπραγμάτευση». Αυτό, όπως εξήγησαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΥΠΙΕ, οδηγεί στις πολυεθνικές εταιρείες, που προμηθεύουν τα νοσοκομεία σε τιμές πολλαπλάσιες από τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν ετήσιο τζίρο 140 εκατ. ευρώ (ή 4% του συνολικού τζίρου των προμηθευτών των δημόσιων νοσοκομείων). Ετσι, υπογράμμισαν, στραγγαλίζονται οι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. Μέσα στο 2001 έκλεισαν 7 από τις 80 επιχειρήσεις και έγιναν 200 απολύσεις στο σύνολο 1.200 εργαζομένων σε αυτές.
Με χτεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας παραδέχεται ότι δεν έχουν αποπληρωθεί τα χρέη του δεύτερου 6μήνου προς τους προμηθευτές και γι' αυτό το λόγο θα γίνει σήμερα σύσκεψη των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών, Υγείας και Εργασίας. Οσον αφορά στις καταγγελίες για τις τιμές από την «ελεύθερη διαπραγμάτευση» το υπουργείο Υγείας «έδωσε εντολή στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να τις εξετάσει άμεσα»...

Δραματικές ελλείψεις στο νοσοκομείο του Κιλκίς
Με Ερώτησή της στη Βουλή, η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου κατήγγειλε ότι τα προβλήματα του νοσοκομείου Κιλκίς έχουν οδηγήσει σε μια κατάσταση που περιγράφεται μόνο ως «στάση παροχών υγείας στα λαϊκά στρώματα» αφού είναι δραματικές οι ελλείψεις. Ζήτησε την κάλυψη των κενών σε ιατρικό και άλλο προσωπικό και την χορήγηση των απαραίτητων πιστώσεων για την ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου.
Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Υγείας Μ. Τιμοσίδης ισχυρίστηκε ότι οι υπηρετούντες γιατροί στο νοσοκομείο, καλύπτουν κανονικά τις εφημερίες του και είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν νέες προσλήψεις γιατρών. Σχετικά με την μη λειτουργία της νέας πτέρυγας τόνισε ότι αυτό γίνεται γιατί διαπιστώθηκαν κακοτεχνίες στην κατασκευή της με αποτέλεσμα να μην έχει παραληφθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: