Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

η κυβέρνηση καταργεί 14.000 νοσοκομειακές κλίνες και 70 δομές Πρόνοιας

«Μπετόν αρμέ» στην προώθηση των αντιλαϊκών ανατροπών στην Υγεία δήλωσε χτες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος
Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του «Μεσοπρόθεσμου», η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε χτες το απόγευμα το σχέδιο κατάργησης 14.000 κλινών στα δημόσια νοσοκομεία, τη συρρίκνωση των ήδη ανεπαρκών δομών Πρόνοιας από 92 σε 22, επιπλέον περικοπές 150 εκατομμυρίων ευρώ στην Υγεία έως το 2014, αλλά και την παράδοση δημόσιων κλινών στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, καρατομώντας το δικαίωμα του λαού σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας.

Αμέσως μετά την υπογραφή του «Μεσοπρόθεσμου» ο υπουργός Υγείας έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία ανακοίνωσε ότι οι 46.000 οργανικές κλίνες του ΕΣΥ με το σχέδιο καταργήσεων («συνένωση δυνάμεων» το βαφτίζει η ηγεσία του υπουργείου) θα μειωθούν σε 32.000 και μάλιστα ενώ η προσέλευση των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία έχει αυξηθεί κατά 20-23%! Τα νοσοκομεία από 138 μειώνονται σε 83, καταργούνται 330 κλινικές (σήμερα υπάρχουν 2.000 κλινικές) και μεταφέρονται άλλες 40. Εξακόσιοι γιατροί θα μετακινηθούν σε νοσοκομεία εντός της περιφέρειας στην οποία ήδη εργάζονται, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζεται ότι θα καλύψει τα τεράστια κενά που υπάρχουν σήμερα -ιδιαίτερα στην περιφέρεια - με την πρόσληψη μόλις 80 νέων γιατρών! Με τη μείωση των δημόσιων κλινών περίπου στο ένα τέταρτο, θα γίνει Γολγοθάς η πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες Υγείας των ασθενών απ' τα λαϊκά στρώματα, που ήδη συνωστίζονται σε ουρές και νοσηλεύονται στα ράντζα, πληρώνοντας άγρια χαράτσια στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο νοσοκομείο.

Τα δημόσια νοσοκομεία στις ασφαλιστικές εταιρείες
Στο ίδιο πνεύμα η ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 500 κλίνες των δημόσιων νοσοκομείων θα διατεθούν ως «ειδικές θέσεις» σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (ελληνικές ή του εξωτερικού). Η κυβέρνηση βάζει μπουρλότο και στα ασφαλιστικά ταμεία. Οπως ανακοινώθηκε χτες υπογράφηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εφαρμογή του κλειστού νοσήλιου που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στα νοσοκομεία και μάλιστα μετά απ' την αναπροσαρμογή προς τα πάνω 700 θεραπευτικών πράξεων που κυμαίνονται από 136 ευρώ και φτάνουν και μέχρι τα 94.009 ευρώ. Ετσι, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται σε μια ακόμα αφαίμαξη προκειμένου να υποστηρίξουν την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων, στα πλαίσια και της ολοήμερης λειτουργίας τους.

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι είναι «μπετόν αρμέ» στην προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία και ότι επίκεινται και νέες περικοπές και μειώσεις νοσοκομειακών κλινών και υποδομών. Η αρχική πρόθεση ήταν η μείωση παραπάνω κλινικών και κλινών, αλλά αν όλα πάνε καλά αποκτούμε τη δυνατότητα περαιτέρω παρεμβάσεων, είπε ο υπουργός. Ηδη το υπουργείο σχεδιάζει και τη μείωση του εργαστηριακού τομέα των νοσοκομείων, με στόχο να υπάρχει ένα ακτινοδιαγνωστικό και ένα βιοπαθολογικό τμήμα σε κάθε νοσοκομείο και εξειδικευμένα τμήματα (ανοσολογικό, κυτταρολογικό, κλπ.) μόνο στα κύρια νοσοκομεία. Επίσης, ανακοινώθηκε η συρρίκνωση των δομών Πρόνοιας από 92 σε 22.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: