Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

«Φαρμακερά» παιγνίδια κυβέρνησης και αγοράς


Τα αποτελέσματα της πρώτης ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την προμήθεια τριών δραστικών ουσιών για τα τρία νοσοκομεία («Ευαγγελισμός», «Κρατικό» Αθήνας και «Ασκληπιείο») ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Η προϋπολογισθείσα δαπάνη ήταν 2,167 εκατ. ευρώ και στο διαγωνισμό συμμετείχαν - αρχικά - 14 εταιρείες, κυρίως πολυεθνικές. Μετά τα «χτυπήματα» των εταιρειών, η τελική δαπάνη κατακυρώθηκε σε 436.834,14 ευρώ, ήτοι μείωση 79,85% του αρχικού προϋπολογισμού. Μάλιστα, όπως έγραψε προχτές ο «Ρ», για μόνο μία δραστική ουσία ο προϋπολογισμός ήταν 1,4 εκατ. ευρώ και η τελική τιμή έπεσε στα 232.000 ευρώ.
Αυτά τα παιγνίδια της αγοράς το υπουργείο Υγείας τα παρουσιάζει ως εξοικονόμηση πόρων και όφελος για το Ελληνικό Δημόσιο. Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολυεθνικές του φαρμάκου δε χάνουν, καθώς έχουν εξασφαλίσει την κερδοφορία τους με τη διαμόρφωση μονοπωλιακών τιμών, που διασφαλίζονται τουλάχιστον για μια δεκαετία μέσω της πατέντας. Και κομπορρημονεί η κυβέρνηση ότι μείωσε τις τιμές στα φάρμακα... Ακόμα και με τις μειώσεις και όλα τα μέτρα που πήρε τελευταία η κυβέρνηση, ενίσχυσε τη θέση της φαρμακοβιομηχανίας καθώς της αύξησε το μερίδιο στην τελική λιανική τιμή, από 62,7% σε 63%. Την ίδια ώρα, υποχρεώνει τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν από την τσέπη τους 132 εκατ. ευρώ για 1.000 συσκευασίες φαρμάκων που περιλαμβάνονται στην «αρνητική λίστα».
Η ουσία είναι ότι όσο το φάρμακο αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα, θα διασφαλίζει την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Και για να αποκτήσει το χαρακτήρα του ως κοινωνικό αγαθό επιβεβαιώνεται η ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ για τη δημιουργία - στο πλαίσιο ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας - ενός κρατικού φορέα παραγωγής, έρευνας, διακίνησης, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: