Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

«Σκούπα» ανατροπών σε Υγεία και Πρόνοια

Για έτοιμο πολυνομοσχέδιο ενημέρωσε χτες την αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας
Μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων έρχεται και η συγχώνευση των ιδρυμάτων Πρόνοιας, που θα έχει δραματικές επιπτώσεις και για τα άτομα με αναπηρίες
 
Πολυνομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σειρά θεμάτων στο χώρο της Υγείας προτίθεται σύντομα να καταρτίσει και να καταθέσει το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στη Βουλή ο Α. Λοβέρδος στο πλαίσιο ενημέρωσης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων για τη φαρμακευτική πολιτική.Για τη φαρμακευτική πολιτική, όπως είπε, «επιλέξαμε τελικά να μη φέρουμε τροπολογία, αλλά να συμπεριλάβουμε ρυθμίσεις για το φάρμακο, που εκτιμά η υπηρεσία ότι χρειάζονται, σε μια συνολική νομοθετική απόπειρα». Στο ίδιο νομοθέτημα θα υπάρξουν ρυθμίσεις για τη συγχώνευση των ιδρυμάτων Πρόνοιας, τα οποία, όπως φαίνεται, θα αντιστοιχιστούν με τη συγχώνευση των δημόσιων νοσοκομείων. Μάλιστα, γι' αυτό το θέμα ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, οργανώνει σήμερα, στις 2 μ.μ., συνάντηση με τους διοικητές των ιδρυμάτων Πρόνοιας.
Με το πολυνομοσχέδιο, όπως ανέφερε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο Α. Λοβέρδος, θα δίνεται «η δυνατότητα παραμονής των γιατρών του ΕΣΥ μέχρι το 68ο έτος της ηλικίας τους». Οπως υποστήριξε ο υπουργός Υγείας, η επιλογή αυτή γίνεται γιατί στο επόμενο διάστημα δε θα γίνουν προσλήψεις γιατρών αλλά και γιατί το κράτος δεν μπορεί να πληρώνει συντάξεις. Πέρα απ' το υπαρκτό πρόβλημα, λόγω των περικοπών, η πρόταση αυτή υπακούει και στις λογικές του «πελατειακού κράτους», το οποίο αποκηρύσσει, υποκριτικά, μετά βδελυγμίας ο υπουργός Υγείας. Δηλαδή, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανταποκρίνεται σε αιτήματα γιατρών-στελεχών του ΠΑΣΟΚ - που έχουν και τη συναίνεση στελεχών της ΝΔ - να συνεχίσουν να εργάζονται προαιρετικά και μετά το όριο συνταξιοδότησής τους με βάση την κείμενη νομοθεσία. Και αυτή τη συναλλαγή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την επενδύει με τα ιδεολογήματα που παρουσίασε ο Α. Λοβέρδος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ακόμα ο υπουργός Υγείας υποστήριξε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής «την απασχόληση εκτός ΕΣΥ για δύο μέρες την εβδομάδα των καθηγητών πανεπιστημίων, που δεν έχουν κάνει επιλογή να παρέχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μόνο διδακτικό, αλλά και κλινικό έργο». Δηλαδή, υπάρχει μια ακόμα υπόκυψη στις αξιώσεις των πανεπιστημιακών. Τέλος, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στη συγχώνευση του ΕΟΦ με τον ΕΦΕΤ και τον ΙΦΕΤ.
Υποκριτική συνάντηση
Κι ενώ το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει σαρωτικές αλλαγές στην Υγεία με το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός περιορίστηκε μόνο στο λεγόμενο άνοιγμα του «επαγγέλματος των γιατρών» στην εθιμοτυπική συνάντηση που είχε χτες με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).
Δηλαδή, περιορίστηκε στη συζήτηση για την κατάργηση του περιορισμού ότι το 51% των μετοχών σε επιχειρήσεις Υγείας θα το κατέχουν γιατροί. Ο υπουργός Υγείας επέμενε σε νομικίστικες διαδικασίες υποστηρίζοντας ότι την άρση και αυτού του - τυπικού - περιορισμού επιβάλλουν οι δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα. Επίσης, πρόσθεσε ότι αυτή η επιλογή της κυβέρνησης έρχεται και ως αποτέλεσμα προσφυγών επιχειρηματιών σε διάφορα νομικά επίπεδα.
Απ' τη συνάντηση του ΙΣΑ με τον υπουργό Υγείας αποχώρησε ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης», Θόδωρος Πιτσώλης, διαμαρτυρόμενος για τα θέματα της συνάντησης και ειδικότερα για το θέμα της απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος, καταγγέλλοντας ότι εκείνο που προέχει είναι η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: