Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η επίθεση στο ασφαλιστικό σύστημα συνεχίζεται

Σχέδια για ένα μοντέλο που προσομοιάζει της ιδιωτικής ασφάλισης
Προάγγελος ενός συνταξιοδοτικού συστήματος που θα λειτουργεί «κατ' εικόνα και καθ' ομοίωση» των εξατομικευμένων και ανταποδοτικών ασφαλιστικών συμβολαίων που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες, αποτελεί η χθεσινή τοποθέτηση του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΤ.
Ο διοικητής του ΙΚΑ υποστήριξε ότι πολύ σύντομα θα καταργηθεί ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης με βάση τις μέρες ασφάλισης και θα γίνεται αποκλειστικά με το χρηματικό ποσό που θα ασφαλίζει ο εργαζόμενος, το ασφαλιστικό πακέτο που θα δημιουργεί. Πρόκειται για ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν πλέον ούτε αυτά τα κατώτερα εγγυημένα επίπεδα συντάξεων καταργώντας ένα ακόμα δίχτυ - έστω και ελάχιστης - προστασίας από τις περιόδους ανεργίας, τη μαύρη εργασία, τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, την εργοδοτική ασυδοσία.
Συγκεκριμένα, ο διοικητής του ΙΚΑ επεσήμανε τα εξής: «Πάρα πολύ σύντομα - μπορεί και μέσα στη χρονιά αυτή - ουσιαστικά το ασφαλιστικό δικαίωμα, το συνταξιοδοτικό δικαίωμα δεν θα αφορά μέρες, θα αφορά ποσό που ασφάλισες. (...) Είμαστε από τα λίγα κράτη που ασφαλίζουμε ακόμα ημέρες. Είμαστε ίσως το μοναδικό. Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα, να μετατραπεί πια, όπου να ασφαλίζεται οι αποδοχές, ο μισθός, να κάνεις το δικό σου οικονομικό ασφαλιστικό πακετό». Πιο κάτω δήλωσε ότι «πρέπει να φύγουμε» από τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τον αριθμό των ημερών και ότι το νέο σύστημα μελετάται ήδη από το ΙΚΑ, εδώ και έξι μήνες.
Ολα αυτά ένα χρόνο μετά τον αντιασφαλιστικό νόμο που επιβάλλει τα 40 χρόνια δουλειάς, μείωσε τις συντάξεις και σήμερα ετοιμάζονται να μειώσουν τις επικουρικές και να πετσοκόψουν τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Στο μεταξύ, νέες εγκυκλίους εξέδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας που αφορούν και πάλι σε ασφαλιστικά θέματα.
Συγκεκριμένα, αναφέρονται στη δυνατότητα αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης από τους ασφαλισμένους των Τομέων Ασφάλισης Ιδιοκτητών, Συντακτών και Υπαλλήλων Τύπου (πρώην ΤΑΙΣΥΤ) και του Τομέα Ασφάλισης Προσωπικού Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ. Στην τροποποίηση καταστατικών διατάξεων για την τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας των ασφαλισμένων του πρώην ΤΑΤΤΑ και προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης για τους παλαιούς ασφαλισμένους του Τομέα. Στη διαδικασία αναγνώρισης χρόνου υπαλλήλων των ΟΤΑ στους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στη συγχώνευση του επικουρικού ταμείου της ΕΥΔΑΠ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ) από την 1η Οκτώβρη 2011. Συγχώνευση που αναμένεται να προκαλέσει μεγαλύτερη επιβάρυνση στο ήδη επιβαρυμένο ΕΤΕΑΜ καθώς το επικουρικό της ΕΥΔΑΠ αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στην καταβολή των συντάξεων.

 πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: