Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ

Εμειναν μακριά από την ουσία του προβλήματος
Χωρίς ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας καλά στελεχωμένο, με ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης και ανάπτυξη των ΜΕΘ, δεν μπορεί να αναπτυχθεί ο τομέας των μεταμοσχεύσεων

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε χτες το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Α. Λοβέρδος, μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την περασμένη Πέμπτη να ανακαλέσει τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Η Εκκλησία αντιδρά στα όσα προβλέπει ο νόμος του υπουργείου για τις μεταμοσχεύσεις στο ζήτημα της «εικαζόμενης συναίνεσης».
Μετά τη συνάντηση ο υπουργός Υγείας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Φάνηκε ότι ίσως μας χώριζε το θέμα της εικαζόμενης συναίνεσης, δηλαδή το ότι αν δεν έχει κάνει ένας άνθρωπος μια δήλωση βουλήσεως, ότι δεν θέλει να είναι δότης να τεκμαίρεται ως δότης. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί μέσα στο πλαίσιο συνεννόησης. Αλλωστε ο νόμος, μας δίνει τη δυνατότητα, αφού η έναρξη της εφαρμογής αυτού του μέτρου είναι το 2013. Εχουμε μπροστά μας ενάμιση χρόνο να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε, να συνεννοηθούμε, να δώσουμε αμοιβαία εξηγήσεις και να βρούμε μέσα σε λίγους μήνες έναν κοινό τόπο».
Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Υπάρχει όμως μια διαφωνία στο σημείο αυτό, η οποία έχει ανακύψει τελευταία σχετικά με την εικαζόμενη θέληση. Είναι κάτι που είπε ο υπουργός, ότι πρόκειται να εφαρμοστεί από το 2013. Εδώ η Εκκλησία είναι επιφυλακτική. Είναι ένα θέμα που πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα άλλων μορφών, ιδιοτέλειες, σκοπιμοτήτων άλλων. Ωστόσο αυτή η διαφωνία δεν εμποδίζει στο να συνεργαστούμε».
Τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό
Ωστόσο, ένα ουσιαστικό ζήτημα, που δεν θίχτηκε στη χτεσινή συνάντηση, είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία. Η ανάπτυξη του τομέα των μεταμοσχεύσεων είναι σε ευθεία σύγκρουση με την επιχειρηματική δράση στο συγκεκριμένο τομέα, κάθε οικονομική συναλλαγή στον τομέα των μεταμοσχεύσεων είναι επικίνδυνη εξέλιξη σε βάρος της υγείας, άρα και της ζωής των ανθρώπων. Και ο συγκεκριμένος νόμος ενισχύει τον επιχειρηματικό τομέα στις μεταμοσχεύσεις.
Τη στιγμή, λοιπόν, που συγχωνεύονται νοσοκομεία και παγώνουν προσλήψεις, τη στιγμή που στη χώρα υπάρχουν μόλις 681 κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (σ.σ. χρειάζονται περίπου 2.500), από τις οποίες οι 106 παραμένουν κλειστές, το υπουργείο Υγείας κάνει λόγο για αύξηση των μεταμοσχεύσεων. Αντίθετα, βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων είναι ένα δημόσιο, δωρεάν και υψηλής ποιότητας σύστημα Υγείας με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης. Ενα δημόσιο σύστημα Υγείας καλά στελεχωμένο, με ολοκληρωμένα προγράμματα ενημέρωσης στο πρωτοβάθμιο σύστημα Υγείας και ανάπτυξη των ΜΕΘ με βάση τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, δημόσιων, δωρεάν και υψηλής ποιότητας μεταμοσχευτικών κέντρων με πλήρη και με καλό συντονισμό διασύνδεσης με τις ΜΕΘ, που μόνο από εκεί μπορούν να εξασφαλιστούν τα επαρκή μοσχεύματα από θανόντες δότες. Αυτή πρέπει να είναι η επιλογή και όχι οι ζώντες δότες, στους οποίους υπάρχουν οι κίνδυνοι των επιπλοκών που μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα ακόμα και την απώλεια της ζωής τους.
Γι' αυτό, ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων με βάση τις ανάγκες μπορεί να γίνει κατ' απόλυτη προτεραιότητα από όργανα που θα παίρνονται από πτωματικούς δότες με τη συγκατάθεση των συγγενών. Συγκατάθεση που μπορεί να εξασφαλίζεται ύστερα από την ολοκληρωμένη ενημέρωση από τους ειδικούς που θα στελεχώνουν την κάθε μονάδα, επισκέπτες και επισκέπτριες υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά και τους γιατρούς των μονάδων, που η επάρκεια του προσωπικού θα τους επιτρέπει μία ανθρώπινη και με τα επιστημονικά δεδομένα προσέγγιση των συγγενών του κλινικά νεκρού αρρώστου.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: