Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Για τη στάση των άλλων δυνάμεων στους πανεπιστημιακούς

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ»

Η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ από προχτές ...διαμαρτύρεται γιατί η κυβέρνηση δεν την υπολόγισε, όσο περίμενε, καλώντας τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση με την παρούσα μορφή, η κύρια κατηγορία που ...εξαπολύει στην κυβέρνηση είναι «προχειρότητα». Με χτεσινή της επιστολή στους βουλευτές επαναλαμβάνει τις θέσεις της, οι οποίες ταυτίζονται με τον πυρήνα των αναδιαρθρώσεων, γι' αυτό και, άλλωστε, ήταν απ' τους κύριους συνομιλητές της κυβέρνησης. Μάλιστα, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ παρακαλά το υπουργείο για περισσότερη συναίνεση, ώστε να μην προκληθεί αναστάτωση: «Η προοπτική να βρεθούμε μέσα σε λίγες μέρες και για πολλούς μήνες με διαλυμένα πανεπιστήμια είναι εξαιρετικά πιθανή, και το κόστος πολύ μεγάλο»!
Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ), με ανακοίνωσή της, σχολιάζει τη στάση των άλλων δυνάμεων της ΠΟΣΔΕΠ, στη συνεδρίαση της ΕΓ στις 22 Αυγούστου, αλλά και τη στάση της συνόδου πρυτάνεων. Συγκεκριμένα, η ΔΗΠΑΚ αναφέρει πως «η πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΚIΠΑΝ-ΑΡΜΕ), που ανταγωνίζεται τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ στο πεδίο του κυβερνητικού συνδικαλισμού, είναι απόλυτα ενσωματωμένη στη λογική της κυβέρνησης. Ζητά από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν το σχέδιο νόμου στην Παρούσα μορφή, αντί να το απορρίψει στο σύνολό του. Παραπονείται για έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στο Συμβούλιο και τη Σύγκλητο, αποδεχόμενη προφανώς την ύπαρξη του Συμβουλίου. Διαπιστώνει προβλήματα με τους τρεις κύκλους σπουδών στα πενταετή τμήματα, αποδεχόμενη τη λογική της Bologna. Ανακάλυψε ξαφνικά την ανυπαρξία διαλόγου, ενώ επί ένα χρόνο συμμετείχε στον προσχηματικό διάλογο.
Από τη μεριά της η Συσπείρωση εστίασε την κριτική της σε επιχειρήματα για τη μη συνταγματικότητα του νόμου, αγνοώντας (άθελα;) ότι το Σύνταγμα δεν προστατεύει τα πανεπιστήμια από την κηδεμονία των επιχειρήσεων ούτε εξασφαλίζει το επίπεδο των σπουδών. Το Δίκτυο χρησιμοποιώντας μια πιο "επαναστατική" ρητορική ζήτησε την παραίτηση του Προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ, λες και το πρόβλημα είναι πρόβλημα προσώπων και όχι συσχετισμών! Παράλληλα, και η σύνοδος των πρυτάνεων εστιάζει στην "παρούσα μορφή" του σχεδίου νόμου και στα σημεία του νομοσχεδίου που αφορούν το συμβούλιο διοίκησης. Δεν κάνει την παραμικρή αναφορά στη διάλυση της γνώσης και τον επιχειρηματικό έλεγχο/λειτουργία των Πανεπιστημίων».

 πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: