Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Υποβαθμισμένες και ακριβές υπηρεσίες για τα λαϊκά στρώματα

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μπαίνουν σε εφαρμογή από Σεπτέμβρη τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και οι «ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες». Στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τη λειτουργία των νοσοκομείων σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κανόνες

Μέχρι τέλος Σεπτέμβρη θα πρέπει όλες οι νοσοκομειακές μονάδες του ΕΣΥ να είναι λειτουργικά έτοιμες για την υποβολή προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τιμολογίων των υπηρεσιών τους, χρησιμοποιώντας τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια και τις «ομοιογενείς διαγνωστικές κατηγορίες» (KEN - DRGs). Αυτό προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε προχτές και η οποία αναφέρει 20 νοσοκομεία, τα οποία θα πρέπει πιλοτικά από 9/9/2011 να εκκαθαρίζουν και να είναι σε θέση να υποβάλουν προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα νοσήλια τόσο με το σημερινό τρόπο, όσο και με την εφαρμογή των KEN - DRGs.
Tα DRGs είναι ένας μηχανισμός κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κανόνες. Στα DRGs κατατάχθηκαν περισσότερες από 700 ιατρικές πράξεις που κοστολογήθηκαν από 136 ευρώ (αιμοκάθαρση) και φτάνουν μέχρι και 94.009 ευρώ (εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης). Το κόστος αυτό ισχύει αν η θεραπεία δεν υπερβεί την προβλεπόμενη Μέση Διάρκεια Νοσηλείας. Στην περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί παραπάνω από τη μέση διάρκεια, τότε το Ταμείο θα επιβαρύνεται με αντίστοιχο ποσό της θέσης που νοσηλεύεται. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή των ΚΕΝ - DRGs συνοδεύτηκε με αύξηση των ημερήσιων κλειστών νοσηλίων μέχρι και 30%. Βέβαια, με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημόσια Υγεία, το βάρος πέφτει στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή κυρίως στους ίδιους τους ασφαλισμένους και μάλιστα τη στιγμή που τα Ταμεία ήδη αιμορραγούν, λόγω της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της καταλήστευσης από εργοδότες και κράτος, τις εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών κ.ά.
Το μέτρο των ΚΕΝ - DRGs είναι ένας ακόμη κρίκος στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και στη λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις που θα πρέπει να πουλάνε υπηρεσίες Υγείας - και μάλιστα πιο υποβαθμισμένες - για να εξασφαλίζουν τα έσοδά τους.
Νοσοκομείο - επιχείρηση
Στοιχεία που μαρτυρούν ακριβώς αυτή τη λειτουργία των νοσοκομείων σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς κανόνες παρουσίασε χτες το υπουργείο Υγείας σε σύσκεψη που έγινε με τους διοικητές των νοσοκομείων. Πρόκειται για δείκτες που απηχούν «επιτυχίες» της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή επιδείνωση των υπηρεσιών Υγείας για τα λαϊκά στρώματα, αύξηση του κόστους για τα ασφαλιστικά Ταμεία και τους ασθενείς, αντεργατικά μέτρα.
Συγκεκριμένα:
  • Τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι 50 εκατ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου, με στόχο να ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αποκλειστικά από τις τσέπες των ασφαλισμένων, των ασθενών και από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Μειώθηκε κατά 20% το κόστος για υγειονομικό υλικό και κατά 40% για ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, εργαστήρια και υπηρεσίες του ΕΣΥ. Μάλιστα ο γγ του υπουργείου έδωσε κατεύθυνση να μειωθεί περαιτέρω το κόστος των υπηρεσιών, που σημαίνει επέκταση των εργολαβικών συνεργείων.
  • Κάτω από 4% των ασφαλισμένων είναι με ιδιωτική ασφάλιση και αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όταν υπάρξουν οι συμβάσεις παραχώρησης κλινών, ειπώθηκε. Το υπουργείο Υγείας ανησυχεί για τις 556 «κλίνες - φιλέτα» που θα απομείνουν μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και σκόπευε να τις μισθώνει σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ανησυχεί, δηλαδή, ότι είναι μικρό το πελατολόγιο των ασθενών που θα παραδώσει στα νύχια των επιχειρηματιών της Υγείας.
  • Το μέσο κόστος νοσηλείας στα νοσοκομεία είναι 1.015 ευρώ και στόχος είναι με τα DRGs να ανέλθει στα 1.100 ευρώ, κι ας σημαίνει αυτό παραπέρα αφαίμαξη των ασφαλιστικών Ταμείων και των ασθενών.
  • Τα γενόσημα φάρμακα (σ.σ. αντίγραφα) που χορηγούν τα νοσοκομεία έχουν αύξηση 1% το μήνα.
  • Αυξήθηκε κατά 17% το 2011 σε σχέση με το 2010 η επισκεψιμότητα στα Κέντρα Υγείας και κατά 9% οι νοσηλευόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: