Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Δεν έχει χρήματα ούτε για ... ράμματα!


Από παλιότερη κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
Τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, υποδομές και προσωπικό στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ή και τη ζωή των ασθενών, καταγγέλλει η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου. Η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο φανερώνει τις συνέπειες της πολιτικής, που συρρικνώνει διαχρονικά τα κονδύλια για τη δημόσια υγεία και έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, οι οποίες πρέπει να βρουν τρόπους να εξασφαλίζουν έσοδα. Μάλιστα, και σε προχθεσινή σύσκεψη του υπουργείου Υγείας με τους διοικητές των νοσοκομείων όλης της χώρας, επισημάνθηκε η ιδιαίτερα χαμηλή χρηματοδότηση των νοσοκομείων της Κρήτης.Οπως καταγγέλλει η Ενωση Γιατρών, το Νοσοκομείο Ρεθύμνου δεν έχει χρήματα «για να αντιμετωπίζει ζωτικά ζητήματα. Ζωτικά για την αντιμετώπιση των ασθενών».
Δεν έχει μηχάνημα υπερήχων εδώ και ένα μήνα, λόγω του ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να επιδιορθωθεί και αντί αυτού πολλές φορές ο άρρωστος υφίσταται την ακτινοβολία από μια αξονική. Δεν έχει μηχάνημα υπερήχων καρδιάς εδώ και 4 μήνες. Δεν έχει γιατρούς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Υπάρχουν καινούριοι, καθαροί, ευάεροι χώροι για τα επείγοντα περιστατικά, αλλά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών υπηρετεί ένας γιατρός και αυτός αποσπασμένος από το Κέντρο Υγείας Περάματος. Δεν έχει τις κατάλληλες σύριγγες για τη νοσηλεία των ασθενών, δεν έχει αντιδραστήρια για να γίνονται βασικές εξετάσεις, δεν έχει ράμματα κατάλληλα των τραυμάτων, δεν έχει σωλήνες αερίων, δεν πληρώνει τις εφημερίες των γιατρών. Με τους νέους όρους που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, τα έσοδα του νοσοκομείου δεν αρκούν για να καλύψει δαπάνες επισκευής, ιατρικό έργο, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Ετσι κάθε μηχάνημα που παθαίνει βλάβη περνάει σε αχρηστία και, φυσικά, δεν είναι δυνατόν ούτε να αντικατασταθεί.
Εμπορεύονται την ανθρώπινη ζωή και υγεία
Κι ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, το υπουργείο Υγείας επιχαίρει ότι μειώθηκε κατά 20% το κόστος για υγειονομικό υλικό και κατά 40% για ορθοπεδικό υλικό, αντιδραστήρια, εργαστήρια και υπηρεσίες του ΕΣΥ! Την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες των νοσοκομείων υποβαθμίζονται, οι εργαζόμενοι, οι ασφαλισμένοι, οι ασθενείς βάζουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα έσοδα από την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων είναι 50 εκατ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου με στόχο να ανέλθουν στα 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, αποκλειστικά από τις τσέπες των ασφαλισμένων, των ασθενών και από τα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία φέρνει τα παραπάνω αποτελέσματα. Κόβεται η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία και η κυβέρνηση τα αναγόρευσε σε «αυτόνομες οικονομικές μονάδες». Τα νοσοκομεία πρέπει να βρουν τρόπους να εξασφαλίζουν έσοδα, πουλώντας υπηρεσίες υγείας ή ακόμα και να βάζουν τους ασθενείς να πληρώνουν για αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, όπως οι ιδιωτικές κλινικές. Ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία αγοράζουν όλο το ιατρικό υλικό και τα μηχανήματα από επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία. Αυτοί καθορίζουν τις τιμές, αυτοί καθορίζουν συνολικά τους όρους του «παιχνιδιού», χωρίς, φυσικά, να λογαριάζουν την ανθρώπινη ζωή. Είναι χαρακτηριστικό ένα από τα πολλά παραδείγματα: Στο «Θριάσιο» νοσοκομείο, ο αξονικός τομογράφος που είναι αγορασμένος από πολυεθνική εταιρεία έπαθε βλάβη μέσα στον Απρίλη. Ομως, επειδή το νοσοκομείο χρωστά στην εταιρεία, εκείνη αρνούνταν να συντηρήσει και να επισκευάσει τον αξονικό και παρέμεινε για καιρό εκτός λειτουργίας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: