Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ»
Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία
Τη μονοπώληση του κλάδου της Υγείας και την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας στήριξαν οι παρατάξεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στην πρόσφατη γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Μόνη ριζική λύση η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία
Την ανάγκη να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία ανέδειξε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» (ΔΗΠΑΚ) στη Γενική Συνέλευση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) που έγινε το περασμένο Σάββατο με θέματα τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία.
Τα παραπάνω μέτρα, τόνισε ο εκπρόσωπος της «Πανεπιστημονικής» Χρήστος Παπάζογλου, είναι ενταγμένα στα συνολικά μέτρα που παίρνονται εσπευσμένα εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, αλλά ήταν στο σχεδιασμό των αστικών κυβερνήσεων από χρόνια, με στόχο να χτυπηθούν οι μικροί και μεσαίοι του κλάδου, να εμπορευματοποιηθεί περισσότερο ο δημόσιος τομέας και να κυριαρχήσει το μεγάλο κεφάλαιο.
Γι' αυτό το λόγο, σημείωσε, και οι τελευταίες εξελίξεις είναι ενάντια στις λαϊκές ανάγκες για δημόσια, δωρεάν και αναβαθμισμένη Υγεία, αλλά και στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Το ίδιο και οι παρατάξεις στον ΠΙΣ που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Μπροστά σε αυτή την ολοφάνερη προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει η μονοπώληση του κλάδου της Υγείας και η παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, με την κατάργηση κάθε φραγμού στην επιχειρηματικότητα, οι δυνάμεις αυτές υποστήριξαν - παρά τις όποιες επιμέρους διαφορές τους - τη διατήρηση των νόμων της αγοράς, τις επιχειρήσεις στον κλάδο, με την προϋπόθεση ότι το 51% του μετοχικού κεφαλαίου θα ανήκει σε γιατρούς, την «ελεύθερη επιλογή γιατρού» και την αμοιβή του γιατρού κατά πράξη και περίπτωση... Αυτή η θέση, όχι απλά είναι πέρα και μακριά από την ανάγκη για δωρεάν, δημόσιες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, αλλά και στηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα, στηρίζει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους κόντρα στους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς.
Σε αυτά τα πλαίσια προετοιμάζεται και ο φθηνός κι ευέλικτος εργαζόμενος γιατρός, αφού οι γιατροί που θα συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ θα απασχολούνται εκ περιτροπής, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ανακοίνωση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» για την πρόσφατη Γενική Συνέλευση:
«Μετά τη διοικητική συγχώνευση των δημόσιων νοσοκομείων - και την αναμενόμενη συγχώνευση 300 κλινικών - η κυβέρνηση ετοιμάζεται για "δυναμικό μπάσιμο" και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Με τη δημιουργία του ΕΟΠΥΥ "μεταφέρονται και εντάσσονται σ' αυτόν ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό, οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ"».
Ακρωτηριασμός ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ
«Με την ίδια λογική της δημιουργίας "οικονομίας κλίμακας" - που χρησιμοποιήθηκε για τα δημόσια νοσοκομεία - η κυβέρνηση κινείται και στο χώρο των ασφαλιστικών ταμείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ. Ηδη, άρχισε ο ακρωτηριασμός του ΙΚΑ καθώς από τις 3/12/2010 (έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης των Διοικητικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος) είχε αποφασιστεί η κατάργηση 59 περιφερειακών υπηρεσιών, από τις 364 συνολικά μονάδες του Ιδρύματος. Ηδη, καταργήθηκαν τα παραρτήματα στα Λιμενάρια της Θάσου, στην Πάτμο, στη Νέα Ζωή Περιστερίου και στην Καλογρέζα. Από την "ενδιάμεση έκθεση" της "Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας" προκύπτει η κατάργηση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ με την ένταξή τους στις 223 αυτοτελείς μονάδες του Ιδρύματος».
«Με το πόρισμα για τον ΟΑΕΕ κατακρεουργείται η παροχή περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ - ιδιαίτερα στην επαρχία - καθώς προτείνεται η κατάργηση 132 από τις 322 υφιστάμενες δομές και η παραχώρηση, μετά τις συγχωνεύσεις, 50 δομών στον ΕΟΠΥΥ. Ανάλογοι σχεδιασμοί "συνένωσης και συλλειτουργίας στα πλαίσια του ΕΟΠΥΥ" σχεδιάζονται και στον ΟΠΑΔ».
Κέντρα Υγείας δύο ταχυτήτων
«Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων, ετοιμάζεται και η συρρίκνωση των 200 Κέντρων Υγείας (ΚΥ) που ήδη υπολειτουργούν. Προβλέπεται η λειτουργία ΚΥ δύο ταχυτήτων: Τα ΚΥ τύπου Α, με 24ωρη λειτουργία και τα ΚΥ τύπου Β, με 16ωρη λειτουργία. Δηλαδή, μετά τις 11 το βράδυ θα πάψουν να εφημερεύουν όσα ΚΥ καταταγούν στον τύπο Β. Επίσης, προβλέπεται η μετατροπή ΚΥ σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) ή απλώς Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ).
Μετά τον ακρωτηριασμό των διοικητικών και υγειονομικών μονάδων των Ταμείων και τη συρρίκνωση των Κέντρων Υγείας, θα γίνει "συμβατική λειτουργική διασύνδεση" του ΕΟΠΥΥ, εκτός από τα ΚΥ, και με τις "μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των ΟΤΑ". Ετσι, θα παρέχεται ένα ελάχιστο πακέτο παροχών, με φθηνότερους γιατρούς».
Πιο «φθηνοί» εργαζόμενοι γιατροί
«Οι υπουργοί Υγείας, Α. Λοβέρδος, και Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, έστειλαν στον ΠΙΣ "πρόταση σχετικά με την αποζημίωση των ιατρών που θα συμμετάσχουν στον ΕΟΠΥΥ". Η πρόταση περιλαμβάνει τους ήδη υπηρετούντες 6.000 γιατρούς του ΙΚΑ "που παραμένουν με τους υπάρχοντες μισθολογικούς όρους" - δηλαδή εξευτελιστικούς μισθούς - και προβλέπει να συμβληθεί ο ΕΟΠΥΥ με άλλους 15.000 γιατρούς που θα αμείβονται, κυρίως, με κλιμακωτή "μηνιαία αποζημίωση". Δηλαδή, με τη λεγόμενη αντιμισθία, που θα κυμαίνεται από 800 έως 1.500 ευρώ - και μάλιστα ακαθάριστα - με τα οποία θα πρέπει να καλύψουν την επαγγελματική στέγη και τη γραμματειακή υποστήριξη των ιατρείων τους. Βέβαια, στη διαμόρφωση τέτοιων προτάσεων οδήγησε και η συμφωνία των συνδικαλιστικών ηγεσιών για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αμοιβές των γιατρών κατά πράξη και κατά περίπτωση.
Ετοιμάζουν νέο "Καιάδα" για τους νέους γιατρούς με την καθιέρωση εξετάσεων πριν την έναρξη της ειδικότητας.
Για όλα τα παραπάνω οι ηγεσίες του ΠΙΣ, του ΙΣΑ και όλων των επίσημων ιατρικών συνδικαλιστικών οργάνων συζητούν με την κυβέρνηση για το αν στα διαγνωστικά κέντρα θα έχουν το πλειοψηφικό πακέτο οι γιατροί ή όχι»...
Ταυτόχρονα, «οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί θα βάλουν λουκέτο στο ιδιωτικό ιατρείο γιατί δε θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τους επιχειρηματικούς ομίλους που ήδη υπάρχουν και γιγαντώνονται και εκείνους που θα φτιαχτούν μέσα από κοινοπραξίες γιατρών. Ιδιαίτερα οι νέοι γιατροί θα γίνουν υπηρέτες των πολυεθνικών, των μεγαλογιατρών και μεγαλοκλινικαρχών, με μισθούς πείνας και χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, ή θα γίνουν επικουρικοί, δηλαδή δούλοι του δημόσιου νοσοκομείου ΑΕ.
Το "όραμα" της αγοράς υπηρεσιών Υγείας προωθεί η κυβέρνηση και η ΕΕ. Το στηρίζουν η ΝΔ και ο ΛΑ.Ο.Σ., καθώς και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των γιατρών που είναι σε αυτά τα κόμματα, αλλά και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΡΣΙ, που συνδιαμόρφωσαν μαζί τους κοινά πλαίσια (όχι κατάργηση επιχειρηματικής δράσης, πληρωμή κατά πράξη και περίπτωση, "ελεύθερη επιλογή γιατρού").
Οι νέοι γιατροί, οι άνεργοι, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι και οι μισθωτοί γιατροί νοσοκομείων και Ταμείων άλλα συμφέροντα έχουν. Μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ να διεκδικήσουν ένα πραγματικά ολοκληρωμένο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας. Το κύριο και βασικό εμπόδιο δεν είναι άλλο από την πολιτική και οικονομική εξουσία των μονοπωλίων, που πρέπει να ανατραπεί, με την αποφασιστική ενιαία πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: