Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


Εκθείασε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία
Με αφορμή τις εξελίξεις στο «Ερρίκος Ντυνάν» και τη διανομή των προγραμμάτων ΕΣΠΑ στα νοσοκομεία

Την οριστική διακοπή της συνεργασίας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» - επιχείρηση της μεγαλύτερης Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ερυθρός Σταυρός» - με το «Γαία Μαιευτικό - Γυναικολογικό Κέντρο Αθηνών ΑΕ» μέχρι τις 30 Αυγούστου ανήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος.Η συγκεκριμένη ενέργεια εντάσσεται στην απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους, σύμφωνα με την οποία η συνεργασία μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» και της εταιρείας με την επωνυμία «Γαία Μαιευτικό - Γυναικολογικό Κέντρο Αθηνών ΑΕ», δεν εμπίπτει στην έννοια της συμπράξεως που προβλέπεται στο καταστατικό του ιδρύματος. Υπενθυμίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ όταν δημιουργήθηκε το «Ερρίκος Ντυνάν» πανηγύριζε ότι είναι το πρότυπο λειτουργίας ενός νοσοκομείου.
Σήμερα, ο ανταγωνισμός των επιχειρηματιών Υγείας και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει σαν αποτέλεσμα περίπου 400 εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο. Ολα όσα διαδραματίζονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αντανακλούν τις αντιπαραθέσεις του κεφαλαίου για την ανάπτυξή του στο χώρο της Υγείας, για ακόμη μεγαλύτερα κέρδη με θύματα ασθενείς και εργαζόμενους. Αποκαλύπτεται, για άλλη μια φορά, ότι όσο υπάρχει και αναπτύσσεται επιχειρηματικότητα στο χώρο της Υγείας, τόσο οι ανάγκες ασθενών και εργαζομένων δε θα ικανοποιούνται. Επιβεβαιώνεται, ότι η οριστική λύση είναι η κοινωνικοποίηση του ιδιωτικού τομέα και η κατάργηση της επιχειρηματικότητας στην Υγεία. Ετσι θα διασφαλίζεται και το δικαίωμα στην Υγεία και οι θέσεις εργασίας.
Αναφερόμενος στα προγράμματα ΕΣΠΑ και τη διανομή τους στα νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για «μίσος που υπάρχει μεταξύ των γιατρών και των νοσοκομειακών μονάδων» και εξήγγειλε τη συγκρότηση «Επιτροπής Επαναξιολόγησης του τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού στη Δημόσια Υγεία"». «Η Επιτροπή αυτή θα επαναξιολογήσει θέματα του ΕΣΠΑ και θα υποβάλλει σχετική γνωμοδότηση για τη σκοπιμότητα των ήδη ενταγμένων έργων».
Η όποια αντιπαράθεση επικαλείται το υπουργείο αντανακλά την αντιπαράθεση σε τμήματα μεγάλων συμφερόντων που μέσα σε αυτά συμμετέχει και το ίδιο το υπουργείο. Πίσω από αυτήν την αντιπαράθεση κρύβεται η επιλογή της κυβέρνησης να περιορίσει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Οποια «λύση» κι αν δοθεί, όποια αξιολόγηση κι αν γίνει, όσες επιτροπές και αν συγκροτηθούν θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση: Τα δημόσια νοσοκομεία θα ενισχύονται ως επιχειρήσεις και για να είναι βιώσιμα θα πρέπει να είναι κερδοφόρα από τα έσοδα που έχουν. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι εργαλείο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δράσης και μέσω αυτών δρομολογείται η εμπορευματοποίηση της Υγείας.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: