Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο, 15 Οκτωβρίου 2011

Πληρώνουν 950 ευρώ για γέννα σε δημόσιο μαιευτήριο!

ΓΟΛΓΟΘΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ


Eurokinissi
Μια εργατική λαϊκή οικογένεια για να φέρει στον κόσμο ένα παιδί πρέπει να πληρώσει σε δημόσιο μαιευτήριο έναν υπέρογκο λογαριασμό! Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) (τέθηκε σε εφαρμογή από 1/10/2011), η οποία αναγκάζει τις εργατικές λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν από την τσέπη τους ακόμα και 950 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και ποσά που φθάνουν ή ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ για γέννα με καισαρική. Το γεγονός αυτό κατήγγειλε στον «Ρ» εργαζόμενος που διαπίστωσε με έκπληξη ότι θα πρέπει να πληρώσει αυτό το ποσό για τη γέννα της γυναίκας του σε δημόσιο μαιευτήριο. Μάλιστα, όπως ανέφερε δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει, αφού είναι ο μοναδικός εργαζόμενος στην οικογένεια και η γυναίκα του είναι άνεργη.
Το κόστος αυτό ισχύει αν η παραμονή στο δημόσιο μαιευτήριο δεν υπερβεί την προβλεπόμενη «Μέση Διάρκεια Νοσηλείας», στην περίπτωση όμως που ο ασθενής νοσηλευτεί παραπάνω από τη μέση διάρκεια, τότε ο ασφαλισμένος θα επιβαρύνεται με αντίστοιχο ποσό της θέσης που νοσηλεύεται.
Στην περίπτωση της γέννας δηλαδή, όπως ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου, το ΚΕΝ «δικαιολογεί» νοσήλια τριών ημερών, ωστόσο όπως επισημαίνουν γιατροί τα νεογνά χρειάζονται τέσσερις ημέρες παρακολούθησης. Ως εκ τούτου το κόστος της επιπλέον δαπάνης - που είναι ακόμα μεγαλύτερη από το κόστος του ΚΕΝ - θα το επωμίζονται οι γονείς του παιδιού.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στα ΚΕΝ έχουν καταταχθεί περισσότερες από 700 ιατρικές πράξεις που κοστολογήθηκαν από 136 ευρώ (αιμοκάθαρση) και φθάνουν μέχρι και 94.009 ευρώ (εμφύτευση συσκευών κοιλιακής υποβοήθησης). Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται κι άλλες γυναικολογικές πράξεις, όπως «Τοκετός με καισαρική τομή με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές» όπου μία γυναίκα θα καλείται να πληρώσει ακόμα και 2.171 ευρώ με όριο επιπλέον επιβάρυνσης τις επτά ημέρες, 1.743 ευρώ για «Κολπικό τοκετό με παρέμβαση στο χειρουργείο με καταστροφικές ή σοβαρές συνυπάρχουσες παθήσεις - επιπλοκές», 425 ευρώ για μία «Διαγνωστική υστεροσκόπηση - απόξεση» και 729 ευρώ για «Αλλες επεμβάσεις στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα».
Να σημειώσουμε ότι ο νέος μηχανισμός κοστολόγησης ιατρικών πράξεων του υπουργείου αυξάνει κατά 30% όλα τα ημερήσια κλειστά νοσήλια που αφορούν σειρά παθολογικών και χειρουργικών πράξεων, μεταφέροντας έτσι το βάρος του κόστους τους στα ασφαλιστικά ταμεία, κυρίως στους ίδιους τους ασφαλισμένους, μιας και τα Ταμεία ήδη αιμορραγούν λόγω της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης, της καταλήστευσης από εργοδότες και κράτος, τις εισφοροαπαλλαγές των εργοδοτών κ.ά. Επίσης, με την αύξηση των νοσηλίων, τα Ταμεία καλούνται να καλύψουν μεγαλύτερες δαπάνες, με αποτέλεσμα είτε να επιβάλουν μεγαλύτερες εισφορές στους εργαζόμενους, είτε να προβούν σε περικοπές ιατρικών παροχών ή και τα δύο μαζί.
Η απόφαση της κυβέρνησης να εισαγάγει στα δημόσια νοσοκομεία το ΚΕΝ, αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στη μεγάλη αλυσίδα της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας. Το κάθε νοσοκομείο, μετά τη δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την ίδια τη λειτουργία τους, αναγκάζεται να βρει έσοδα και να λειτουργήσει σαν επιχείρηση. Ενας τέτοιος μηχανισμός κοστολόγησης ιατρικών πράξεων, σύμφωνα με τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι και η θέσπιση των ΚΕΝ.
Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης, που επιλέγει την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Υγεία και μία σειρά δομές Κοινωνικής Πρόνοιας, θα έχει τραγικές συνέπειες στην πλειοψηφία του λαού. Εχει ως συνέπεια τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν σαν επιχειρήσεις και καθιστά την υγεία ατομική υπόθεση, ανάλογα με το πορτοφόλι του καθένα. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης ρίχνει το δημόσιο σύστημα Υγείας στην αρένα της επιχειρηματικότητας γιατί δεν θεωρεί την υγεία, την περίθαλψη, το φάρμακο κοινωνικά αγαθά, αλλά εμπορεύματα που επιφέρουν τεράστια κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραπλανητικές κινήσεις προς γιατρούς ΙΚΑ
Με παραπλανητικές κινήσεις ότι η εφεδρεία των γιατρών και των υγειονομικών υπαλλήλων του ΙΚΑ θα ξεκινήσει απ' την 1.9.2012 προσπάθησε χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να κάμψει τις καθολικές αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων στο Ιδρυμα. Ηδη, από χτες, άρχισαν και θα συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα επαναλαμβανόμενες απεργίες των γιατρών του Ιδρύματος με κεντρικά αιτήματα να μην ισχύσει η εφεδρεία και να μην καταργηθούν οι οργανικές θέσεις του ΙΚΑ.
Χτες οι γιατροί του ΙΚΑ έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια έκαναν πορεία στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου αντιπροσωπεία τους είχε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αθηνά Δρέττα. Παρόμοια συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έγινε και με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Υγειονομικών Υπαλλήλων του ΙΚΑ (ΠΟΥΓΥΙΚΑ).
Μετά τη συνάντηση το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει: Ο Γιώργος Κουτρουμάνης «ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών για την πρόθεσή του να συζητήσει με τους συναρμόδιους Υπουργούς την αλλαγή της ημερομηνίας εφαρμογής του προγράμματος της εφεδρείας από 1/1/2012 σε 1/9/2012, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην λειτουργία των ΚΕΠΑ καθώς και στον ΕΟΠΠΥ κατά την πρώτη φάση λειτουργίας του. Τέλος, επισημάνθηκε από πλευράς του Υπουργείου η αδιαπραγμάτευτη απόφαση να ενταχθούν οι γιατροί του ΙΚΑ μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση».
«Λουκέτο» στο 7ο Θεραπευτήριο
Στο κλείσιμο ουσιαστικά του 7ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ στα Πατήσια, οδηγεί η συγχώνευσή του με το νοσοκομείο «Αγία Ολγα». Σύμφωνα με πληροφορίες, το «Αγία Ολγα» σταματά από σήμερα την εφημερία του χειρουργικού τομέα καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει η ατμογεννήτρια για τις αποστειρώσεις των εργαλείων. Στα πλαίσια αυτών των επιλογών θα κλείσουν και τα 20 κρεβάτια που απέμειναν απ' τα 100 κρεβάτια του 7ου Θεραπευτηρίου μετά τη συγχώνευσή του με το «Αγία Ολγα». Θα παραμείνει σε λειτουργία η μονάδα λιθοτριψίας σε άλλο κτίριο.

Εφοδος εταιρειών σε υπηρεσίες και δικαιώματα εργαζομένων
Στάση εργασίας (1 μ.μ. μέχρι τέλος της βάρδιας) στον όμιλο Alapis τη Δευτέρα για να γίνει Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Την ασύδοτη δραστηριότητά τους στο χώρο της Υγείας επιχειρούν να... νομιμοποιήσουν, στο όνομα «της οικονομικής κρίσης», οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες καθώς και οι εταιρείες προμήθειας υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτές οι εκβιαστικές επιλογές, εκτός απ' τις επιπτώσεις στην υγεία των ασθενών, έχουν και άμεσες επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτές καθώς χρησιμοποιούνται ως μοχλός για τη μείωση των αποδοχών τους.
Ηδη, πολυεθνικές του φαρμάκου ζητούν πληρωμή «τοις μετρητοίς» απ' τις φαρμακαποθήκες για τη διάθεση των φαρμάκων. Επισήμως, όπως κατήγγειλε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), η γερμανική εταιρεία «Bayer» ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόφασή της να σταματήσει την πίστωση προς τις φαρμακαποθήκες εξαιτίας των «διαρκώς μεταβαλλόμενων οικονομικών συνθηκών στη χώρα μας».
Την ίδια ώρα, άμεσος είναι ο κίνδυνος διακοπής των προμηθειών των νοσοκομείων που γίνεται μέσω του ομίλου ALAPIS. Ο όμιλος οφείλει περίπου 1 δισ. ευρώ στις τράπεζες και προμηθεύει με φάρμακα και υγειονομικό υλικό σχεδόν όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας.
Μετά από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο η ALAPIS έστειλε χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιστολή, στην οποία καταγράφει την κατάστασή της. Ετσι, 1.700 εργαζόμενοι, που εργάζονται στην επιχείρηση και πληρώνονται μετ' εμποδίων, μένουν στον «αέρα». Επιπλέον, τους ασκούνται πιέσεις για την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης που θα επιφέρει μεταξύ άλλων μείωση 20% των μισθών τους καθώς και απειλές για απολύσεις. «Οι εργαζόμενοι δεν φέρουν καμία ευθύνη για την κατάσταση στην Alapis», τονίζουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ) και το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής - Πειραιά και Νήσων.
Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το κλαδικό συνδικάτο φαρμάκου έχει κηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις του ομίλου Alapis για τη Δευτέρα 17.10.2011 απ' τη 1 μ.μ. μέχρι το τέλος της βάρδιας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο χώρο του Κρυονερίου και να αποφασιστεί πώς θα οργανωθεί η δράση απέναντι στην εργοδοσία.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: