Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Απαιτείται ενίσχυση της απεξάρτησης και της πρόληψης

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ είχε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Η πολυμέτωπη επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στις υπάρχουσες δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης και απεξάρτησης, τα ιδεολογήματα που ιατρικοποιούν την εξάρτηση και «κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη θεραπεία και τα "στεγνά" προγράμματα», η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών με τη ναρκω-καταστολή - χορήγηση κρατικής πρέζας, αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών - τέθηκαν χτες στη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αντιπροσωπεία του ΚΕΘΕΑ, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.«Είναι φανερό ότι πολλά από τα μέτρα που παίρνονται δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση. Η κρίση είναι μια καλή ευκαιρία να περάσουν μέτρα, αναδιαρθρώσεις, που έρχονται από παλιά», είπε η Αλέκα Παπαρήγα, συζητώντας με τους εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ για την προτεινόμενη συγχώνευση του Οργανισμού με τον ΟΚΑΝΑ, τη μείωση της κρατικής επιχορήγησης των «στεγνών» προγραμμάτων και την επιβολή εργασιακής εφεδρείας. «Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η κρίση θα οξύνει το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης ανέφερε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χ. Πουλόπουλος. Ενώ εκτεταμένη συζήτηση έγινε για την ιδεολογική επίθεση που γίνεται κυρίως στο μυαλό της νεολαίας σχετικά με την αποποινικοποίηση της χρήσης, με στόχο να αμβλυνθούν τα αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, να καλλιεργήσουν κλίμα ανοχής και συμβιβασμού με το ζήτημα των ναρκωτικών.
Η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο καταστολής του λαϊκού κινήματος
Μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η κυβέρνηση στραγγαλίζει οικονομικά τις θεραπευτικές κοινότητες με τα "στεγνά" προγράμματα. Περιορίζει και το προσωπικό, στο πλαίσιο της λεγόμενης εφεδρείας, και αντικειμενικά φαίνεται καθαρά ο στόχος της να διαχειριστεί το πρόβλημα της εξάρτησης με εξάρτηση από τη μεθαδόνη. Και εμείς, θα λέγαμε, ότι επιλέγει το δρόμο της καταστολής του λαϊκού κινήματος, πέρα από την κρατική καταστολή, και μέσω της ανοχής στο χασίς και της διάδοσης της εξάρτησης, δηλαδή μέσω του ναρκωτικού που λέγεται μεθαδόνη. Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Ζητάμε κρατική επιχορήγηση, προσλήψεις, ενίσχυση των "στεγνών" προγραμμάτων, ενίσχυση των κέντρων πρόληψης και της συνολικότερης πρόληψης των ναρκωτικών, ενός μεγάλου προβλήματος, που σε συνθήκες κρίσης θα πάρει, όπως φοβόμαστε, πολύ μεγάλες διαστάσεις».
Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης: «Ενημερώσαμε την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ και σχετίζονται με τη μειωμένη επιχορήγηση για το τρέχον και το επόμενο έτος, για το θέμα της εργασιακής εφεδρείας και το ενδεχόμενο συγχώνευσης με τον ΟΚΑΝΑ. Ολα αυτά πλήττουν τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, δημιουργούν εμπόδια στην απεξάρτηση και την κοινωνική επανένταξη των μελών. Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση ενισχύει τις εξαρτήσεις, την παραβατικότητα, επιδεινώνει τα προβλήματα ψυχικής υγείας, Οργανισμοί όπως το ΚΕΘΕΑ θα έπρεπε να υποστηριχθούν και όχι να βρεθούν στο περιθώριο».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: