Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ Μαζική καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής


Στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας
Μαχητική συμμετοχή των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στην πορεία των υγειονομικών
Με μια μεγάλη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας και πορεία στη Βουλή απάντησαν χτες χιλιάδες εργαζόμενοι από όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της Αττικής στην κυβερνητική πολιτική στο πλαίσιο της 4ωρης στάσης εργασίας. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, πραγματοποιούν καταλήψεις και γενικές συνελεύσεις, αγωνίζονται ενάντια στις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, στην κατάργηση οργανικών θέσεων, κλινών και τμημάτων, στις μειώσεις των μισθών τους και στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας. Διεκδικούν ακόμα μαζικές προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας συγκεντρώθηκαν το πρωί στην Ομόνοια και κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Υγείας με το πανό τους να απαιτεί «αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας» και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία, το κράτος να πληρώσει για δωρεάν Υγεία».
Εξω από το υπουργείο Υγείας η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εμπόδισε την, εκλεγμένη με τις ταξικές δυνάμεις στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΕΔΗΝ, Λέτα Μεθωνιού να πάρει το λόγο. Στήθηκε από κοινού ένα «γαλαζοπράσινο» σκηνικό από τις ηγεσίες που έχουν στηρίξει τα αντιλαϊκά μέτρα όλων των κυβερνήσεων. Θέλουν να φιμώσουν όποια φωνή τούς αποκαλύπτει, καλεί σε ρήξη μαζί τους και με την πολιτική που ενισχύει τους επιχειρηματικούς ομίλους και στον τομέα της Υγείας. Οπως καταγγέλθηκε από την ντουντούκα, φοβούνται τη φωνή του ΠΑΜΕ που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στους εργαζόμενους.
Κοροϊδεύοντας και αποπροσανατολίζοντας τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, Γ. Πατούλης, είπε πως «έχουμε μπλέξει με άσχετους που θέλουν να ηγηθούν στο ΕΣΥ, χωρίς να έχουν περάσει ούτε από τα εξωτερικά ιατρεία», χωρίς να γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Σε βαρύγδουπες εκφράσεις χωρίς να αποκαλύπτεται ο πραγματικός αντίπαλος των εργαζόμενων, κινήθηκαν και οι υπόλοιποι χαιρετισμοί του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, Κ. Τσικρικά και του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Στ. Κουτσουμπέλη με τον τελευταίο να δέχεται τις αποδοκιμασίες των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας δεν έκανε λόγο για τις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ούτε για την πολιτική της ΕΕ. Ζητούσαν γενικά να «φύγει» η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας τον κόσμο να ξεγελαστεί από το νέο «πολιτικό σκηνικό» που θα στηθεί.
Στη συνέχεια οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν προς τη Βουλή, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δίνουν το πολιτικό και ταξικό «στίγμα» στη διαδήλωση, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Τα νοσοκομεία ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό» και «Αυξήσεις, προσλήψεις και ανθυγιεινό, δωρεάν Υγεία για όλο το λαό».
Οταν η πορεία έφτασε στην πλατεία Κλαυθμώνος συνάντησε τη συγκέντρωση που διοργάνωνε εκείνη την ώρα και το Συντονιστικό Ομοσπονδιών και Σωματείων στους φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου. Εκεί, νοσοκομειακοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι των οργανισμών και φορέων ένωσαν τις δυνάμεις τους, με τους δεύτερους να εντάσσονται στην πορεία κάτω από το σύνθημα: «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».
Σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποίησαν χτες οι υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πανελλαδικής στάσης εργασίας που προκήρυξε η ΠΟΕΔΗΝ. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και από εκεί πραγματοποίησαν πορεία ως το Αγαλμα Βενιζέλου και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο υπό κατάληψη κτίριο της ΕΥΑΘ. Συγκροτημένα, με το δικό τους μπλοκ, συμμετείχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
Στο συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της περιφερειακής οδού στο ύψος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προχώρησαν οι εργαζόμενοι, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική των περικοπών και των συγχωνεύσεων. Στο Αγρίνιο οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε γενική συνέλευση όπου αποφασίστηκε για την επόμενη Τρίτη 18/10 μπλοκάρισμα των ταμείων.
Διαλύονται οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ
Απεργούν σήμερα και την επόμενη βδομάδα γιατροί του Ιδρύματος
Με 24ωρη απεργία σήμερα και επαναλαμβανόμενες απεργίες την ερχόμενη βδομάδα απαντούν οι γιατροί του ΙΚΑ στα σχέδια της κυβέρνησης για την οριστική αποψίλωση του Ιδρύματος από γιατρούς με την εφαρμογή των σχεδίων για την εργασιακή εφεδρεία και την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) οι οργανικές θέσεις των γιατρών στο ΙΚΑ ανέρχονται σε 8.500. Αυτή τη στιγμή υπηρετούν 1.100 μόνιμοι γιατροί και οι υπόλοιπες θέσεις καλύπτονται από 5.500 συμβασιούχους γιατρούς και 1900 γιατρούς αορίστου χρόνου. Σύμφωνα λοιπόν με τα σχέδια της κυβέρνησης, οι μόνιμοι γιατροί βρίσκονται σε καθεστώς εφεδρείας ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στον αέρα με απρόβλεπτες, εκτός απ' τις επιπτώσεις στους ίδιους τους γιατρούς, στους ασφαλισμένους του Ιδρύματος. Η εφεδρεία και η κατάργηση των οργανικών θέσεων των γιατρών στο ΙΚΑ έρχεται να συμπληρώσει τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που προβλέπει δυσβάσταχτα χαράτσια για τα ταμεία και τους ασφαλισμένους. Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ συγκαλεί εκτάκτως αύριο και ώρα 1 μ.μ., την Ολομέλεια της Διοίκησης της Ομοσπονδίας. Επίσης, το Σάββατο συγκαλείται σύσκεψη των προέδρων των Συλλόγων των γιατρών του ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ) για το ίδιο θέμα.
Η εφεδρεία θα αποτελέσει το τελειωτικό χτύπημα για το ΙΚΑ και στο υγειονομικό προσωπικό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΥΓΥΙΚΑ οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ μειώθηκαν σε 3.100 από 4.600 που ήταν πέρυσι. Δηλαδή, μειώθηκαν κατά 32,6%! Η ΠΟΥΓΥΙΚΑ οργανώνει σήμερα - αντί για αύριο - σύσκεψη των προέδρων και των γραμματέων των συλλόγων μελών της στα γραφεία της Ομοσπονδίας, Αμερικής 9, 7ος όροφος, και ώρα 11 π.μ.
Τέλος, την Κυριακή γίνεται σύσκεψη στα Γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος στις 10 πμ με τη συμμετοχή του ΙΣΑ, της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και της Ενωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ) με θέμα τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνέχιση καταλήψεων και Γενικών Συνελεύσεων
Συνεχίστηκε και χτες η κατάληψη των εργαζομένων στη διοίκηση του Κρατικού Νοσοκομείου Αθήνας «Γ. Γεννηματάς», παρά τις συντονισμένες προσπάθειες των δυνάμεων ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. συμμετέχουν στην κοινή παράταξη «Πρωτοβουλία - Ενότητα») και ΔΑΚΕ.
Χτες, οι παραπάνω παρατάξεις κάλεσαν σε «άτυπη» συνάντηση τους γιατρούς και διευθυντές των τμημάτων, να «αποφασίσουν» ότι είναι ενάντια στην κατάληψη και να το ανακοινώσουν στους υπόλοιπους εργαζόμενους, με απαίτηση να σταματήσει η κατάληψη, παρά την απόφαση της γενικής συνέλευσης, στην οποία και οι ίδιοι συμμετείχαν! Προσπάθησαν δε με αυτόν τον τρόπο να στρέψουν τους γιατρούς εργαζόμενους ενάντια στους υπόλοιπους. Ωστόσο, ούτε σε αυτήν την άτυπη «συνάντηση» των γιατρών κατάφερε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός να επιβάλει απόφαση για διάλυση της κατάληψης, κι όμως οι εν λόγω συνδικαλιστές επικαλέστηκαν στη συνέχεια απόφαση γιατρών για αναστολή της κατάληψης!
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε χτες το πρωί στα εξωτερικά ιατρεία του ογκολογικού νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», στην οποία πρωτοστάτησε η απεργιακή επιτροπή του σωματείου. Στο μεταξύ, σε προχτεσινή γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι του 7ου νοσοκομείου ΙΚΑ (σ.σ. συγχωνεύτηκε με το «Αγία Ολγα») αποφάσισαν κατάληψη και κλείσιμο των Ταμείων, ώστε να μην πληρώνουν οι ασθενείς.
Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων μαζί με φορείς της Πρόνοιας θα κάνουν κινητοποίηση στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (Θεολόγου 1, Ιλιον) ενάντια στην πολιτική συρρίκνωσης και υποβάθμισης των υπηρεσιών του, στην κατάργηση κρεβατιών κ.ά.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αμεση προώθηση των ανατροπών
Με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο να ομολογεί τη συνέχιση της προσπάθειας προσαρμογής του ΕΣΥ στις ανάγκες της κερδοφορίας του κεφαλαίου, ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διοικητικές συγχωνεύσεις υγειονομικών ιδρυμάτων. Το ΚΚΕ για μια ακόμη φορά κατήγγειλε τη μεθόδευση, απαιτώντας ένα σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που να καλύπτει τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του Α. Λοβέρδου που επισήμανε ότι δεν ολοκληρώθηκε το έργο του υπουργείου με τις διοικητικές συγχωνεύσεις, αφού «μένουν οι συνενώσεις εντός των νοσοκομείων των κλινικών και των τμημάτων». Οπως είπε, «οι συνενώσεις τμημάτων θα γίνουν τώρα και θα είναι ριζοσπαστικές, αφού χτες διαμορφώσαμε το σχετικό πλαίσιο. Θα γίνουν τον Νοέμβρη και δημιουργούμε ένα μόρφωμα πρότυπο διοικητικής συμπεριφοράς στην Αθήνα με βάση το "Ερρίκος Ντυνάν" και το "Ωνάσειο"», έτσι ώστε να υπάρχει «μικρό σχήμα» που θα επιτρέπει σε «μια μικρή ιδιωτική κλινική να μπει στο σύστημα χωρίς να την αγοράσουμε». Μετά από αυτά, δε δίστασε μάλιστα να πει πως «το ΕΣΥ είναι του λαού και ως αγαθό δημόσιας εμβέλειας πρέπει να το διαχειριζόμαστε με μεγάλο σεβασμό»...
«Το ΚΚΕ επανέρχεται σε μια παλιά και πάγια αλήθεια που λέει ότι η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό δεν είναι εμπόρευμα και είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει υγεία αναβαθμισμένη δωρεάν για όλους χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: