Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Με πανελλαδικές εξετάσεις η ειδικότητα

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Με πανελλαδικές εξετάσεις η ειδικότητα
Την καθιέρωση γιατρών πολλών ταχυτήτων, που θα υπηρετούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας με φτηνό ιατρικό προσωπικό, προβλέπει το προσχέδιο νόμου για την απόκτηση της ιατρικής ειδικότητας, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας. Η απόκτηση της ειδικότητας θα γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις αντί της λίστας που ίσχυε μέχρι τώρα. Αντί, δηλαδή, να αυξηθούν οι θέσεις που θα ικανοποιούσαν ταυτόχρονα τις ανάγκες και των νέων γιατρών για την απόκτηση ειδικότητας μετά το πτυχίο τους, αλλά και τις εκρηκτικές λαϊκές ανάγκες για παροχή υπηρεσιών Υγείας, η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση εξετάσεων, που αφενός βάζει νέους φραγμούς, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει γιατρούς χωρίς ειδικότητα ή γιατρούς με ειδικότητα, αλλά χωρίς άδεια επαγγέλματος. Και τούτο γιατί με το νομοσχέδιο της πρόνοιας, που ψηφίζεται μάλλον σήμερα, η χορήγηση της άδεια επαγγέλματος στους γιατρούς δίνεται στους ιατρικούς συλλόγους και στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Το προσχέδιο, μεταξύ των άλλων, προβλέπει τα εξής: Την ίδρυση Επιστημονικών Εταιρειών των Ιατρικών Ειδικοτήτων (ΕΕΙΕ) και του Ινστιτούτου Εκπαίδευσης και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Επιστημών Υγείας του ΚΕΣΥ (ΙνστΕΣΕΥΕ). Οι ΕΕΙΕ θα έχουν «νομική μορφή που μπορεί να ορίζει την υποχρεωτικότητα εγγραφής των ιατρών που είναι κάτοχοι του τίτλου και τη δυνατότητα να αποδέχονται δωρεές και χορηγίες» και θα «χορηγούν τον τίτλο της ιατρικής ειδικότητας». Οι πρόεδροι των ΕΕΙΕ συγκροτούν τη σύνοδο των Ιατρικών Ειδικοτήτων, η οποία θα έχει πόρους από το 5% των ΕΕΙΕ καθώς και από δωρεές και χορηγίες. Το ΙνστΕΣΕΥΕ θα διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο και θα έχει πόρους που θα προέρχονται από το 5% των εσόδων των ΕΕΙΕ, δωρεές και χορηγίες, το 1% των προϋπολογισμών των συνεδρίων, σεμιναρίων και άλλων επιστημονικών εκδηλώσεων που υποβάλλουν αιτήματα αναγνώρισης και μοριοδότησης. Το 50% του ποσού αυτού θα μεταβιβάζεται στο ΚΕΣΥ.
Γίνεται, δηλαδή, φανερό πως η απόκτηση της ειδικότητας προσδένεται σχεδόν αποκλειστικά στις φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν «δωρεές και χορηγίες». Με ανάλογο τρόπο είναι προσδεδεμένη στις φαρμακευτικές εταιρείες και η συνεχιζόμενη εκπαίδευση των γιατρών.
Οι εξετάσεις για την απόκτηση της ειδικότητας θα είναι γραπτές, δύο φορές το χρόνο, και θα αρχίσουν ένα χρόνο μετά τη δημοσίευση του νόμου. Την ειδικότητα εκτός απ' τα δημόσια και στρατιωτικά νοσοκομεία και του ΙΚΑ θα μπορούν να τη χορηγούν πια και ΝΠΙΔ. Δηλαδή, το «Ερρίκος Ντυνάν», το «Παπαγεωργίου» και το Ωνάσειο.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: