Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Οργανωμένη δράση μέσα από τα σωματεία

ΠΕΙΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Το τελευταίο διάστημα, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αρχίζουν οι εργαζόμενοι όλο και πιο μαζικά να συμμετέχουν στις Γενικές Συνελεύσεις των σωματείων, εκεί όπου συγκαλούνται και κυρίως εκεί που παρεμβαίνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Οχι μόνο καταδικάζουν και απαιτούν την απόσυρση των αντιλαϊκών μέτρων που πλήττουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους, αλλά και σε πολύ μεγάλο βαθμό, βρίσκει έδαφος το κάλεσμα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, με οργανωμένο και μαζικό τρόπο να αρνηθούν να πληρώσουν τα χαράτσια. Αυτό εκφράζεται με τις αποφάσεις ΔΣ σωματείων και των ΓΣ εργαζομένων π.χ. Σωματείο Εργαζομένων Ευαγγελισμού, Σάμου, Δαφνί, Αιγινήτειο, ΓΟΝΚ, Αγία Ολγα, Πύργος, Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης κ.ά.

Η μείωση των μισθών, η αντικατάσταση θέσεων μόνιμης εργασίας με επικουρικούς, με συμβάσεις έργου, ορισμένου χρόνου ή με ενοικιαζόμενο προσωπικό από διάφορες ΜΚΟ, το πάγωμα των προσλήψεων, οι πληρωμές των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, η συλλειτουργεία νοσοκομείων, η αλλαγή των οργανισμών, η μείωση των δημόσιων κρεβατιών, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, είναι μέτρα που εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση στα δημόσια νοσοκομεία, που έχει σαν προϋπόθεση, οι εργαζόμενοι να είναι φθηνότεροι και οι ασθενείς να πληρώνουν περισσότερα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Είναι μέτρα που εντάσσονται στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και των μεγαλοεπιχειρηματιών στο χώρο της Υγείας. Τα κρατικά ελλείμματα και τα χρέη προβάλλονται από την κυβέρνηση ως «εθνικό»πρόβλημα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν τα μέτρα ως «αναγκαίο κακό». Ενοχοποιούνται όλα τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα για τη σημερινή κατάσταση, ώστε να καλλιεργηθεί η παραίτηση των εργαζομένων απ' αυτά.
Οι αγώνες να βάζουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική
Οι αγώνες των υγειονομικών πρέπει όχι μόνο να βάζουν εμπόδια στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και να διαμορφώνουν προϋποθέσεις για την ανατροπή της. Να γίνει υπόθεση όλων και να εκφραστεί στην πράξη, η κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Να σταθούμε στο πλάι των ασθενών. Να μην επιτρέψουμε το απάνθρωπο γεγονός να μην εξετάζεται ή να μη χειρουργείται ένας ασθενής επειδή δεν έχει να πληρώσει ή να στέλνουν οι διοικήσεις τον απλήρωτο λογαριασμό για είσπραξη στις εφορίες. Να βάλουμε στην πράξη εμπόδια σε αυτήν την αθλιότητα και τη βαρβαρότητα.
Αυτοί που πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και των προνοιακών ιδρυμάτων είναι το κράτος και η εργοδοσία, που ληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που ληστεύουν και χρεοκοπούν το λαό. Να γίνει υπόθεση όλων των υγειονομικών η άρνηση να πληρώσουμε τα χαράτσια, η πάλη για να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί, οι συμβασιούχοι, οι εργαζόμενοι στους εργολάβους και στις διάφορες ΜΚΟ. Η «βεβαίωση» του υπουργού Υγείας (τυχαία άραγε ενόψει γενικευμένης καταγγελίας των μέτρων και κινητοποιήσεων;), ότι δε θα ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία για τα νοσοκομεία μικρή αξία έχει, γιατί με τη μείωση των οργανικών θέσεων εργασίας, με την κατάργηση κρεβατιών μέσα από τους νέους οργανισμούς, με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, διαμορφώνουν προϋποθέσεις «πλεονάζοντος» προσωπικού και απολύσεων. Δεκάδες απολύονται από τα προνοιακά ιδρύματα, χωρίς να ισχύσει καμιά «εργασιακή εφεδρεία».
Να μην επιτρέψουμε να γίνει καμιά απόλυση εργαζομένου στην Υγεία και την Πρόνοια είτε μέσω της «εφεδρείας», είτε γιατί λήγουν οι συμβάσεις των συμβασιούχων και επικουρικών ή των εργαζομένων στις ΜΚΟ. Βήμα πίσω από τη γραμμή αυτή δεν μπορούμε να πάμε. Να βάλουμε εμπόδια στις νέες άγριες περικοπές στους μισθούς με το νέο μισθολόγιο, που συνδέει τους μισθούς με την αποδοτικότητα, στον αποχαρακτηρισμό των επαγγελμάτων από τα ΒΑΕ και την ένταξη των υγειονομικών στο θεσμό, χωρίς επασφάλιστρο, για να μην εφαρμοστεί η αύξηση των ωρών εργασίας, αλλά, αντίθετα, να μειωθούν.
Οργανωμένη δράση μέσα από τα σωματεία
Κανένας μόνος του δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα με τη χιονοστιβάδα των μέτρων, που δεν είναι προσωρινά, αλλά έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ολοι μαζί μπορούμε με την οργανωμένη δράση μέσα από τα σωματεία ενισχύοντας τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, συγκροτώντας επιτροπές αγώνα παντού σε κάθε νοσοκομείο, σε κάθε χώρο δουλειάς. Οι αγώνες, ο βαθμός οργάνωσης των εργαζομένων, η αλληλεγγύη πρέπει να αντιστοιχηθούν με το μέγεθος της επίθεσης.
Να παραμερίσουμε τις πλειοψηφίες σε εκείνα τα ΔΣ των σωματείων, που στηρίζουν την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που βάζουν εμπόδια με διάφορους τρόπους στην οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή ενάντια στα χαράτσια, στην αντιλαϊκή πολιτική, στη συμμετοχή των εργαζομένων στις γενικές συνελεύσεις. Σε άλλες περιπτώσεις, τόσο οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ όσο και οι δυνάμεις του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, είναι του «ναι μεν αλλά». Δηλαδή, προσπαθούν να φοβίσουν τους εργαζόμενους με τις συνέπειες της άρνησης της πληρωμής των χαρατσιών ή με την προσπάθεια να δώσουν αποκλειστικά συμβολικό χαρακτήρα στην επιστροφή των ειδοποιητηρίων. Ομως, η αδυναμία ενός τμήματος των εργαζομένων να πληρώσουν τα χαράτσια δεν είναι συμβολική, αλλά μια πραγματικότητα.
Αλλά, έτσι και αλλιώς γιατί να πληρώσουμε; Τα κρατικά χρέη και τα ελλείμματα δεν έγιναν από μας για μας αλλά για τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τώρα μας καλούν να ξαναπληρώσουμε το αυγάτεμα των κερδών τους. Η απαξίωση των σωματείων στα μάτια των εργαζομένων που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ να μετατραπεί σε μαζική εγκατάλειψη αυτών των δυνάμεων και όχι σε εγκατάλειψη της συμμετοχής στη μαζική συνδικαλιστική δράση. Να δείξουν εμπιστοσύνη στη δύναμή τους οι εργαζόμενοι στη δύναμη του οργανωμένου αγώνα. Την οργάνωση της πάλης δεν την εναποθέτουμε σε αυτές τις δυνάμεις. Αντίθετα, μάλιστα. Την υπόθεση του αγώνα πρέπει να την πάρουν οι υγειονομικοί στα δικά τους χέρια, όπως γίνεται σε αρκετά σωματεία αυτήν την περίοδο παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες ηγεσίες και τιμωρώντας τες στις αρχαιρεσίες εκεί όπου θα γίνουν αλλάζοντας τους συσχετισμούς.
Η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΕΟΔΗΝ
Να ξεπεράσουν οι εργαζόμενοι τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Παίζει ενεργό ρόλο να εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα. Βάζει εμπόδια στην οργανωμένη δράση των εργαζομένων, στην ανάγκη για ριζικές ανατροπές στην Υγεία, στην Παιδεία, παντού. Εμποδίζουν να στραφεί η πάλη ενάντια στην ΕΕ, στην κυβέρνηση, στα μονοπώλια, ενάντια στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια.
Προσπαθεί να διαμορφώσει κλίμα ότι όλα τα κόμματα είναι ίδια: «Η υποβάθμιση, η απαξίωση και η διάλυση των κοινωνικών αγαθών είναι συνειδητή διακομματική προσπάθεια την τελευταία 20ετία», αποσιωπώντας τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ, ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια. Ακόμα λέει πως τα μέτρα θίγουν τους πάντες «Η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικας έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλους τους εργαζόμενους, στους πολίτες όλων των κοινωνικών τάξεων και κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά», κρύβοντας τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, που στηρίζει τα κέρδη της πλουτοκρατίας και τη χρεοκοπία του λαού. Για να μη στραφούν οι εργαζόμενοι ενάντια στο κεφάλαιο, αλλά να αναζητήσουν μια άλλη μορφή διαχείρισης του σάπιου συστήματος.
Στηρίζουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων, τη μείωση των δημόσιων κρεβατιών,... με προϋποθέσεις! Αναφέρουν, μάλιστα, στο περιοδικό της ομοσποπνδίας, πως «το τελικό σχέδιο (του Υπουργού που αφορά τη διοικητική και λειτουργική διασύνδεση των νοσοκομείων), δικαιώνει τις προσπάθειες της ΠΟΕΔΗΝ»!!
Οσο για την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, αυτή βρίσκεται «προ των πυλών», σπέρνοντας αυταπάτες στους υγειονομικούς όπως και με τις δήθεν αυξήσεις στους μισθούς , που θα έφερνε το νέο μισθολόγιο. Αποκαλυπτικές για τη στάση αυτών των δυνάμεων είναι και οι τοποθετήσεις τους στο τελευταίο Γενικό Συμβούλιο της ομοσπονδίας.
Η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η πρωτοβουλία υγειονομικών, απέρριψαν τις προτάσεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για να οργανωθεί με μαζικές διαδικασίες μέσα από τα σωματεία η άρνηση των εργαζομένων να πληρώσουν τα χαράτσια και να αρνηθούν στην πράξη να πληρώνουν οι ασθενείς.
Η ΠΑΣΚΕ τόνισε πως η πληρωμή των χαρατσιών είναι ατομική υπόθεση του καθενός και μόνο με συμβολικό χαρακτήρα μπορούν να καούν κάποια ειδοποιητήρια.
Η Πρωτοβουλία Υγειονομικών (στηρίζεται από τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ), απλά αναγνώρισε την αδυναμία των εργαζομένων να πληρώσουν τα χαράτσια, λόγω των περικοπών στους μισθούς. Δηλαδή, αν κάποιοι, έστω και με δυσκολία μπορούν να τα πληρώσουν η Πρωτοβουλία Υγειονομικών δεν λέει όχι στην πληρωμή, ανεξάρτητα αν δε φταίνε οι εργαζόμενοι για το χρέος και δεν έχουν καμιά ευθύνη για την αποπληρωμή του.
Μαζί, οι τρεις αυτές παρατάξεις, απορρίπτουν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, οι επικουρικοί και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προτείνουν μάλιστα να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν εργαζόμενοι με τα προγράμματα κοινωνικής εργασίας, στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους που εργάζονται στους εργολάβους.
Τόσο η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ ζήτησαν από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να σταματήσουν την κριτική τους σε βάρος της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ, για να μην... υπονομεύεται η ομοσπονδία ως θεσμός!!! Η ΔΑΚΕ επίσης στήριξε την εργασιακή εφεδρεία, αλλά με πληρωμή 100% του μισθού των εργαζομένων για ένα διάστημα και από κει και πέρα στον καιάδα της ανεργίας.
Μπορούμε να τους σταματήσουμε
Οι εργαζόμενοι χωρίς αυταπάτες για το ρόλο αυτών των ηγεσιών και με εμπιστοσύνη στη δύναμή τους και στο ΠΑΜΕ, χωρίς φόβο και αψηφώντας την τρομοκρατία της κυβέρνησης και των Διοικητών, να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς δύναμης παντού. Να οργανωθεί από τους ίδιους μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ η επιτυχία της στάσης εργασίας στις 13 Οκτώβρη, καθώς και οι πανελλαδικές απεργίες στις 5 και 19 Οκτώβρη και να περιφρουρηθούν.
Εχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε τα αντιλαϊκά μέτρα. Εχουμε τη δύναμη να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική και μαζί με τους άλλους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους νέους και τις γυναίκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών να ανοίξουμε το δρόμο για να περάσει ο πλούτος που παράγει ο λαός στα δικά του τα χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: