Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Η Πρόταση της ΔΗΠΑΚ Ιατρών στο Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ



Ενώ σε συνθήκες κρίσης οι λαϊκές ανάγκες σε δημόσιες υπηρεσίες κυρίως πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και ιδιαίτερα πρόληψης αυξάνουν, η νέα κυβέρνηση ανακοινώνει νέο πακέτο άγριων περικοπών, που θα επιδεινώσει την ήδη άθλια κατάσταση.
Το θέμα της Υγείας είναι σε στενή σχέση με το δικαίωμα στη δουλειά, τις συνθήκες δουλειάς, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς και τα μεροκάματα, τις ασφαλιστικές εισφορές, την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων. Επίσης το βλέπουμε σε όλες τις βαθμίδες, από την πρόληψη, που αφορά όλο τον κόσμο, και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέχρι τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια.
Να ξεπεράσουμε τις όποιες αναστολές, αναμονές και κάθε ανοχή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στη νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Η κυβέρνηση αυτή θα υλοποιήσει όλα τα αντεργατικά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι τώρα και θα συνεχίσει την αντιλαϊκή πολιτική.Στον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος που επιχειρεί η αστική τάξη έχει ως σύμμαχό της τον ΣΥΡΙΖΑ, με την αυταπάτη που καλλιεργεί ότι μπορεί να αλλάξει η ΕΕ ή ότι μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση, χωρίς να θιχτούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Καραδοκεί να γίνει κυβέρνηση και θα κάνει ότι μπορεί για να εγκλωβίζει το λαϊκό κίνημα σε αναμονή και προσδοκίες
Η κυβέρνηση προωθεί την ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Μετατρέπει τα νοσοκομεία, σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν στη βάση του κέρδους.
Για τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου»:
Είναι «σπατάλη» οι λαϊκές οικογένειες να βρίσκουν έγκαιρα και δωρεάν το γιατρό που χρειάζονται στην περιοχή που μένουν. Να μπορούν να κάνουν πλήρεις και δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις. Να υπάρχουν δημόσιες υπηρεσίες πρόληψης για την οικογένεια, τις γυναίκες και τα παιδιά. Να προμηθεύονται όλα τα φάρμακα χωρίς να πληρώνουν. Να γίνονται έγκαιρα οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, του ιού του Δυτικού Νείλου κ.α.
Είναι «ορθολογική ανάπτυξη» η πληρωμή των 5€ για μια ιατρική εξέταση το πρωί και μέχρι 90 € για τα απογευματινά ιατρεία, η πληρωμή χαρατσιού 15% για εξετάσεις στα ιδιωτικά εργαστήρια, και ολόκληρου του ποσού για μια σειρά εξετάσεις που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
Είναι «νοικοκύρεμα» να συγχωνεύονται και να κλείνουν μερικά από τα ελάχιστα Κέντρα Υγείας, τα εργαστήρια ή και τα πολυϊατρεία του ΙΚΑ. Να καταργούνται κρεβάτια, κλινικές, ειδικές μονάδες ή και ολόκληρα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία παρέχουν και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και να αυξάνονται οι λίστες αναμονής για ένα ραντεβού. Να εξαναγκάζονται γονείς, παιδιά και ηλικιωμένοι εσωτερικά να μεταναστεύουν για να αναζητήσουν δημόσια οργανωμένη μονάδα υγείας και όταν την βρουν να είναι αποψιλωμένη από προσωπικό, υλικά και μηχανήματα.
Ο ασθενής πλέον θα πρέπει να πληρώνει
·        1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκων με πρόσχημα την ενίσχυση του ΕΟΠΥΥ.
·        25 ευρώ για την εισαγωγή του σε «νοσοκομεία του ΕΣΥ».
·        Με δεδομένο ότι το 2011 έγιναν 2.218.465 εισαγωγές στα δημόσια νοσοκομεία, για ίδιο αριθμό εισαγωγών το 2013 οι ασθενείς θα αναγκαστούν να πληρώσουν (2.218.465 Χ 25 ευρώ) 55.461.625 ευρώ.
·         Επίσης, με δεδομένο ότι οι εκτελούμενες μέσω του ΕΟΠΥΥ ηλεκτρονικές συνταγές υπολογίζονται σε 66.000.000 το χρόνο, το συνολικό ετήσιο χαράτσι του ενός ευρώ ανέρχεται σε 66 εκατ. ευρώ.
·        Αν σε αυτούς προστεθούν και οι συνταγές των ιδιωτών γιατρών και των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς και όσων Ταμείων δεν είναι στον ΕΟΠΥΥ, τότε προκύπτει ότι τα λαϊκά στρώματα θα επιβαρυνθούν, με περίπου 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Χρειάζονται κοινοί αγώνες υγειονομικών και εργαζομένων. Αυξάνει ο πληθυσμός που νοσεί, μειώνεται το προσδόκιμο
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού στις δημόσιες δομές Υγείας, που άλλες δεν λειτουργούν, άλλες λειτουργούν οριακά, έχουν αρχίσει και γίνονται μετρήσιμες: Αρχίζουμε και χάνουμε ζωές, αυξάνεται η νοσηρότητα του πληθυσμού και επέρχεται ελάττωση του προσδόκιμου ζωής.
Όπως κάθε επιχείρηση, έτσι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε Φάρμακο και Υγεία αποσκοπούν στο κέρδος. Γι' αυτό πρέπει να καταργηθεί η δράση τους σε αυτούς τους ευαίσθητους και ζωτικούς τομείς.
Γυρίστε τη πλάτη στην ηγεσία της ΟΕΝΓΕ. Είναι θιασώτες του ευρωμονόδρομου.  Καλλιεργούν αυταπάτες ότι μία καλύτερη διαπραγμάτευση μέσα στη λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί  να αποτρέψει τα  μέτρα που μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Γυρίστε τους τη πλάτη. Η αντίθεσή τους με την κυβέρνηση δε γίνεται από τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και της πλειοψηφίας των γιατρών. Δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας.  Η πλειοψηφία της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, δεν νοιάζεται να οργανωθεί η πάλη για να εμποδιστεί και να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, που τη πληρώνουν οι ασθενείς των εργατικών  και λαϊκών οικογενειών.         Τώρα να γίνουν παντού   συγκεντρώσεις των νοσοκομειακών γιατρών να συζητήσουν και να αποφασίσουν για τις εξελίξεις, να παρθούν αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Χρειάζονται κοινοί αγώνες υγειονομικών και εργαζομένων Λαϊκό μπλόκο-απειθαρχία. Η επιχειρηματική δράση στην υγεία προϋποθέτει γιατρούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικούς,  με μπλοκάκια αντιπαροχής υπηρεσιών, με χαμηλούς μισθούς, με εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Να μην κοιτάμε πως θα κάνουμε καλά τον άρρωστο, αλλά αν έχει να πληρώσει τα χαράτσια για να έχουν έσοδα και κέρδη τα δημόσια νοσοκομεία- επιχειρήσεις. Προϋποθέτει να πεθαίνει ο άρρωστος που δεν έχει να πληρώσει ή να έχει υποτυπώδης υπηρεσίες.        
Οργανώνουμε τον αγώνα, αξιοποιούμε όλες τις μορφές πάλης. Εδώ βρίσκεται η ελπίδα, εδώ βρίσκεται και η λύση!
1)    Δωρεάν κάλυψη όλου του πληθυσμού, με υπηρεσίες πρόληψης, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημόσιας υγείας, νοσοκομειακής περίθαλψης και επείγουσας ιατρικής βοήθειας.
2)   Ενιαίο, Καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας και Επείγουσας Ιατρικής, πανελλαδικά ανεπτυγμένο, σύγχρονα εξοπλισμένο, δημόσιο - δωρεάν ΕΚΑΒ.
3)   Η χρηματοδότηση να γίνεται αποκλειστικά από το κράτος και την εργοδοσία με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια.
4)   Να προσληφθεί στο δημόσιο - κρατικό σύστημα όλο το απαραίτητο προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, τεχνικό, βοηθητικό κ.λπ.) με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
5)   Κατάργηση εισφορών για το κλάδο υγείας. Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας, 5ήμερο 6ωρο και μία εφημερία το πολύ την εβδομάδα. Αυξήσεις στους μισθούς.
6)   Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
7)   Κατάργηση των 5 ευρώ και κάθε πληρωμής, συμμετοχής για ιατρικές και εργαστηριακές, φάρμακα και θεραπείες στις δημόσιες μονάδες υγείας.
8)   Μείωση της αναμονής για την ειδικότητα. Έως ότου μηδενιστεί, ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος, με  πλήρη  ασφαλιστική  κάλυψη   και επιδότηση  στο  80% του βασικού  μισθού. Όχι στις εξετάσεις και σε κάθε είδος φραγμούς για την έναρξη της ειδικότητας. Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Η ειδίκευση των γιατρών αποκλειστική ευθύνη του κράτους, καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
9)   Με αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση δωρεάν εκπαίδευση, επιμόρφωση όλων των γιατρών, παροχή συγγραμμάτων, συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.
10) Κατάργηση των πληρωμών, εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες. Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα.
11)  Βιβλιάριο Υγείας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, κατάργηση κάθε πληρωμής, εισφοράς και συμμετοχής των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις και θεραπείες.
12)  Αποδέσμευση από την Ε.Ε. με μονομερή διαγραφή του χρέους, οργανωμένη απειθαρχία και ανυπακοή απέναντι στην πλουτοκρατία και στην πολιτική της εξουσία. Δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από μια άλλη εξουσία, τη λαϊκή εξουσία. Δεν μπορεί, τελικά, παρά να περνάει μέσα από την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων

ΌΧΙ σε όλες τις απολύσεις-στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις
ΠΕΜΠΤΗ 22 ΝΟΕΜΒΡΗ 3ωρη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (11-3 μ.μ)ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 12.30 μ.μ.

ΔΗ.Π.Α.Κ
ΠΑΜΕ Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια: