Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 



 
Δυναμική κινητοποίηση των ατόμων με αναπηρία στο υπουργείο Υγείας
Με δυναμική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των ατόμων με αναπηρία, χρονίως πασχόντων και των οικογενειών τους, σήμερα Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία. Μαζική συγκέντρωση και στην Ομόνοια πραγματοποίησαν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής.
Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μόρφωση, δουλειά, Πρόνοια, Υγεία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία», «Οι ανάπηροι δε σκύβουν το κεφάλι, μαζί με το ΣΕΑΑΝ αντίσταση και πάλη», «Οι εξαιρέσεις είναι μια απάτη, φορτώνουν και άλλα βάρη στου ανάπηρου την πλάτη», οι συγκεντρωμένοι έφτασαν στο υπουργείο Υγείας.
Νωρίτερα, στη συγκέντρωση μίλησαν ο Αντώνης Κοκολάκης, από το ΚΕΚ ΑμΕΑ Γαλατσίου, ο Φώτης Καραγιαννόπουλος από το ΣΕΑΑΝ και ο Γιάννης Βουτσινάς από το Σύλλογο Γονέων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και της Ψυχικής Υγείας, στην πλήρη απουσία δομών αποκατάστασης, που, σε συνδυασμό με τις βάρβαρες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά δικαιώματα, οδηγούν τους ίδιους και τις οικογένειές τους στον Καιάδα.
Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους αγώνες τους εξέφρασε, χαιρετίζοντας στη συγκέντρωση, ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης. Στηλίτευσε τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που φορτώνουν στις πλάτες των ανάπηρων, αλλά και του λαού τις συνέπειες της κρίσης, προς όφελος της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Τους κάλεσε να απορρίψουν τις αυταπάτες πως μια άλλη κυβερνητική διαχείριση μπορεί να ανακουφίσει τις ανάγκες τους και να βάλουν πλώρη για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με κεντρικό σχεδιασμό και αξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, για την ευημερία των εργαζομένων και του λαού.
Εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας χαιρέτισε η Ολγα Σιάντου. Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να δείξουν απειθαρχία στα μέτρα, αλληλεγγύη στις δυνάμεις των ταξικών συνδικάτων, να βάλουν φρένο στις αντιλαϊκές πολιτικές και να ανοίξουν το δρόμο για μια άλλη κοινωνία, που θα έχει γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας και το γενικό γραμματέα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Ο Ανδρέας Λυκουρέντζος μοίρασε υποσχέσεις δίχως αντίκρισμα, καθώς περιορίστηκε να δηλώσει ότι θα εξετάσει τα αιτήματά τους. Παράλληλα, δείχνοντας ποιοι είναι οι πρόθυμοι συνομιλητές του, ο υπουργός αρνήθηκε τη συμμετοχή των ταξικών δυνάμεων στην αντιπροσωπεία των αναπήρων. Το γεγονός, αλλά και το διαχρονικό ρόλο του συμβιβασμένου συνδικαλισμού, που «ξεπουλά» τα δικαιώματα των αναπήρων κατήγγειλαν οι αγωνιστικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι το δίκιο και των αναπήρων θα κριθεί στο δρόμο του αγώνα.
Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.
Υποκριτικές κορόνες από τον υπουργό
Σε υποκριτικές κορόνες περί ισότιμης ένταξης των αναπήρων στην κοινωνία και άρση των αποκλεισμών, προχώρησε ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος, σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή ημέρα. Ισχυρίζεται ότι το υπουργείο Υγείας, παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να παρέχει στους ανάπηρους υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες για να μην πληγούν από τις επιπτώσεις της κρίσης. Κορυφώνοντας τον εμπαιγμό, προσθέτει ότι μεταξύ των πρώτων κοινωνικών ομάδων που θα λάβουν κατά προτεραιότητα την ενίσχυση της πολιτείας, καθώς η κρίση θα παρέρχεται, θα είναι και αυτή των ατόμων με αναπηρίες.
24ωρη απεργία σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής
Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) σήμερα πραγματοποιεί 24ωρη απεργία, τονίζοντας: «Μην επαναπαύεστε. Συνάδελφοί μας βρίσκονται απολυμένοι στα σπίτια τους, άλλοι είναι για μήνες απλήρωτοι, οι άνθρωποι με αναπηρία που εξυπηρετούμε οδηγούνται στον Καιάδα της απομόνωσης, το ένα χαράτσι έρχεται πίσω από το άλλο, τα επιδόματα, τα φάρμακα, τα τεχνικά βοηθήματα κόβονται, η ζωή μας γίνεται κόλαση», σημειώνει στο απεργιακό του κάλεσμα το ΣΕΜΙΣΕΑ.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στις δομές Ειδικής Αγωγής και Πρόνοιας, το Σωματείο επισημαίνει ότι όσες «είναι ακόμα ανοικτές, λειτουργούν με προγράμματα του ΕΣΠΑ που σε λίγο τελειώνουν, ενώ οι κρατικές επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί δραματικά και το μέλλον των περισσότερων φορέων είναι αβέβαιο. Ζητούν χρήματα από τους γονείς είτε άμεσα με τροφεία είτε έμμεσα με τη μορφή δωρεάς. Ο εθελοντισμός και η φιλανθρωπία πλασάρονται ως η λύση στα προβλήματα, τη στιγμή που οι εθελοντές στην πλειονότητά τους είναι νέοι που αναζητούν εργασία και οι φιλάνθρωποι είναι αυτοί που ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους και ξεπλένουν το βρώμικο χρήμα τους». Όπως σημειώνει, οι υπάρχουσες δομές δεν αρκούσαν για να καλύψουν τις ανάγκες ειδικής αγωγής των 185.000 ατόμων με αναπηρία ακόμα και τα προηγούμενα της κρίσης χρόνια, η μία μετά την άλλη συρρικνώνουν τις υπηρεσίες τους, απολύουν εργαζόμενους, κλείνουν ή εμπορευματοποιούνται. «Στα ιδιωτικά κέντρα οι συνάδελφοι εργάζονται χωρίς συμβάσεις, χωρίς ωράρια, ανασφάλιστοι, ενώ κυριαρχεί το μπλοκάκι. Υπάρχει τρομοκρατία από τους εργοδότες στο χώρο δουλειάς».
πηγή  ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΑΣ-ΠΡΟΝΟΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: