Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

«ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ» Προς πλήρη ιδιωτικοποίηση και δουλειά «γαλέρας»


Στο χέρι των εργαζομένων να βάλουν εμπόδια στην ενίσχυση των εμπόρων της Υγείας και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων έξω από το νοσοκομείο
Να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να παραδοθούν αμαχητί στο νέο εργοδότη, επιδιώκει να παρασύρει τους εργαζόμενους και η σημερινή κυβέρνηση, που βλέπει και στην περίπτωση του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» μια ευκαιρία για διείσδυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην Υγεία, ιδιαίτερα σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης και όξυνσης των ανταγωνισμών μεταξύ τους. Το νοσοκομείο - είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου «φιλανθρωπικού χαρακτήρα» - βρίσκεται σε πορεία πλήρους ιδιωτικοποίησης και σε αναζήτηση επενδυτή.
Η κατάσταση στο «Ερρίκος Ντυνάν» έχει ως εξής: Με κύρια την ευθύνη του υπουργείου Υγείας - που είχε τον ισχυρότερο λόγο στη διοίκηση - οι περίπου 1.200 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι εδώ και 7 - 8 μήνες. Επίσης η ίδια πολιτική που έχει ακολουθηθεί και στα δημόσια νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία, πολιτική ενίσχυσης των επιχειρηματιών της Υγείας, ισχύει και στο «Ερρίκος Ντυνάν». Ως αποτέλεσμα, έχουν συσσωρευτεί χρέη ύψους 280 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές (φαρμακοβιομήχανους, επιχειρήσεις ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού), ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, εισφορές στο ΙΚΑ και δάνεια στην τράπεζα Marfin. Χώρια οι μισθοί που οφείλονται στους εργαζόμενους. Στην αναζήτηση νέου επενδυτή, η κυβέρνηση σκέφτεται τι θα κάνει με τις οφειλές, ώστε ο επενδυτής να βρει μια «καθαρή» και «στρωμένη» επιχείρηση. Τα βάρη, βέβαια, θα φορτωθούν για ακόμη μια φορά στο λαό.
Φοβούνται, γι' αυτό και τρομοκρατούν
Πόστο στην υπόθεση έχει αναλάβει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», με αυτοδύναμη την παράταξη «Ανένταχτη Εργατική Κίνηση» (ΑΕΚ), όπου συμμετέχουν άτομα όλων των πολιτικών αποχρώσεων (από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι Ανεξάρτητους Ελληνες). «Ενοποιητικό τους στοιχείο» η συμφωνία με την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου και η προσμονή του επενδυτή που θα «φέρει τα λεφτά». Κρατούν τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων «στο γύψο» εκφοβίζοντάς τους πως αν διεκδικήσουν δουλειά με δικαιώματα δεν θα έρθει ο επενδυτής! Ετσι, τον Απρίλη - όντας ήδη μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι - επέβαλαν επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις ως και 19%. Επίσης θα διαπραγματευτούν εκ νέου με το νέο εργοδότη για τις απαιτήσεις του - προφανώς για το εργασιακό «κόστος» - «αν θέλει εργασιακή ειρήνη».
Βέβαια, ποιες θα είναι οι απαιτήσεις του επιχειρηματικού ομίλου από τους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» το γνωρίζουν πολύ καλά. Δύο από τα μέλη του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, ήταν και στο πρώην προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), που υπέγραψε κρυφά μια προδοτική κλαδική ΣΣΕ με τους κλινικάρχες και γι' αυτό καθαιρέθηκε από την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας.
Σύμφωνα με αυτήν την κλαδική ΣΣΕ - τερατούργημα το εργασιακό τοπίο στην ιδιωτική Υγεία έχει διαμορφωθεί ως εξής: Μείωση μισθών πάνω από 15%. Αύξηση του ωραρίου εργασίας στα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια (σ.σ. επέφερε απολύσεις). Κατάργηση όλων των επιδομάτων του κλάδου και των ειδικών αδειών (ΜΕΘ - ΜΤΝ - Χειρουργεία). Μείωση των μισθών των νεοπροσλαμβανόμενων στα 630 ευρώ μεικτά. Απλήρωτη εργασία για μήνες ή και χρόνια. Αν λοιπόν υπέγραψαν αυτή τη ΣΣΕ στο όνομα να «σωθούν θέσεις εργασίας», «να βάλουμε πλάτη στις επιχειρήσεις», δεν θα ζητήσουν και αύριο από τους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» νέες θυσίες;
Ολοι μαζί στο επιχειρησιακό σωματείο κοροϊδεύουν πως δεν θα πειραχτούν οι εργαζόμενοι αν έρθει ένας «τίμιος» επιχειρηματίας, μια «υγιής» επιχείρηση, διασπώντας τους εργαζόμενους από τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου, από όσους εργαζόμενους και συνδικαλιστές προσπαθούν να αντισταθούν στην κατεδάφιση όλων των κατακτήσεων. Απομακρύνουν όμως τους εργαζόμενους και από τη συμμαχία τους με τους ασθενείς και τους ασφαλισμένους υπερασπίζοντας το δικαίωμα του κάθε επιχειρηματικού ομίλου να εμπορεύεται την Υγεία, να χαρατσώνει τον κόσμο, να έχει την υγειά του όποιος έχει να πληρώσει. Είναι υπέρ των αυξημένων νοσηλίων στους ασθενείς στο όνομα να έχει «έσοδα το νοσοκομείο». Ποιοι κερδίζουν τελικά; Μόνον οι επιχειρηματίες!
Φοβούνται το οργανωμένο κίνημα των υγειονομικών Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας μαζί με ασθενείς κι ασφαλισμένους, που θα βάζει στόχο όλες οι ιδιωτικές δομές Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου να γίνουν λαϊκή περιουσία και οι εργαζόμενοι να ενσωματωθούν σε αυτές με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες εργασιακές συνθήκες. Γι' αυτό και τους τρομοκρατούν.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: