Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Από την τσέπη όλες οι παρακλινικές εξετάσεις


Κι άλλες, πιο άγριες ακόμα, πληρωμές για τα λαϊκά στρώματα ώστε να έχουν μια στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προοιωνίζεται η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) να αναστείλει επ' αόριστον την εκτέλεση των παρακλινικών εξετάσεων με πίστωση για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία.
Η άρση της πίστωσης θα αρχίσει στις 9/4/2012. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών μονάδων Υγείας επικαλούνται τη μη εξόφληση χρεών όλων των Ταμείων για εξετάσεις που έκαναν οι ασφαλισμένοι τους. Η απόφαση αυτή των ιδιωτών έρχεται να συμπληρώσει τις αποφάσεις της συγκυβέρνησης που προσπαθεί με κάθε τρόπο να απαλλάξει το κράτος από τα κονδύλια για την Υγεία, τα οποία φορτώνει στους αρρώστους και στα Ταμεία. Και τώρα που ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει να πληρώσει, οι ιδιώτες γιατροί μετακυλίουν όλο το κόστος για τις εξετάσεις στους ασθενείς.
Τυπικά οι άρρωστοι μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις στα δημόσια εργαστήρια, χωρίς καμία συμμετοχή. Ομως τα εργαστήρια του ΙΚΑ είτε δεν έχουν αντιδραστήρια είτε κλείνουν και μετατρέπονται σε απλά αιμοληπτήρια. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να απευθυνθούν στα δημόσια νοσοκομεία, όπου οι ουρές είναι πολύμηνες. Ετσι καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας συμμετοχή 15%, όπως προβλέπει ο νέος κανονισμός παροχών του ΕΟΠΥΥ.
Για παράδειγμα για τις συνηθισμένες εξετάσεις αίματος με βάση το δημόσιο τιμολόγιο το σύνολο των εξετάσεων στοιχίζει 34,25 ευρώ και ο ασφαλισμένος πληρώνει για τη συμμετοχή του 5,1 ευρώ από την τσέπη του, όταν τις κάνει στον ιδιωτικό τομέα. Τώρα θα πληρώνει και τα 34,25 ευρώ από την τσέπη του.
Αν χρειαστεί να κάνει π.χ. μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να πληρώσει μέχρι 237 ευρώ ή για μια μαγνητική αγγειογραφία θα πληρώσει από 235-295 ευρώ...
Εφαρμογή και της «δραστικής ουσίας»
Με προχτεσινή ημερομηνία ο ΕΟΠΥΥ κυκλοφόρησε τις οδηγίες για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία των δέκα μεγαλύτερων σε κατανάλωση δραστικών ουσιών, όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε τελευταία. Ετσι αν κάποιος άρρωστος πάρει το φάρμακο που του σύστησε ο γιατρός του και είναι πολύ ακριβότερο θα αναγκαστεί να πληρώσει από την τσέπη του τη διαφορά.
Με αυτόν τον τρόπο βγαίνουν εκτός συντογράφησης, εκτός αν πληρωθούν απ' τους ασθενείς, φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας, όπως το Losec για το στομάχι.
Με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αντίθεσή του, περιοριζόμενος όμως μόνο «στην εκχώρηση του θεραπευτικού σχήματος σε μη γιατρούς» και όχι ότι βασικό κριτήριο αυτής της επιλογής είναι το κέρδος και το κόστος αντί να είναι η ασφάλεια και η ποιότητα των φαρμάκων, που θα προσφέρουν υψηλές υπηρεσίες.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΓΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Χαιρετίζουμε την μαζική και δυναμική κινητοποίηση (συγκέντρωση και πορεία στον ΕΟΠΥΥ) των εργαζομένων του Νοσοκομείου Χαλκίδας και την δυναμική συμπαράσταση στην κινητοποίηση αυτή των εργαζομένων του Νοσοκομείου Καρύστου,που έγινε την ΠΕΜΠΤΗ 29.03.2012.
Παράλληλα δηλώνουμε ότι συντασσόμαστε με όλες της μορφές κινητοποίησης που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις τόσο του Συλλόγου εργαζομένων όσο και της ΕΙΝΕΥΒ.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

  • Να μην περάσουν οι περικοπές του νέου μισθολογίου. Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (ώρες, εφημερίες). Να καταργηθούν τα χαράτσια.
  • Να μη συγχωνευτεί- καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομεία ή μονάδα του ΙΚΑ. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία. Να μην μείνει κανένας άνεργος- ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Να καλυφθούν άμεσα από το κράτος το 100% των απωλειών των δημόσιων νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα».
  • Να μην αποχαρακτηρισθούν επαγγέλματα από τα Βαρέα – Ανθυγιεινά. Να επεκταθεί ο θεσμός σε όλους τους υγειονομικούς, που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων που έχουν δάνεια. Να διαγραφούν τα χρέη από τα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
    ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Θανάσιμο το «κούρεμα» των νοσοκομείων


Μετά τη «νόμιμη κλοπή» των αποθεματικών τους, δυσκολεύονται να καλύψουν ακόμα και τρέχουσες λειτουργικές δαπάνες
Από πρόσφατη κινητοποίηση
Δραματικές επιπτώσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων φέρνει το «κούρεμα» των διαθέσιμων χρημάτων των νοσοκομείων, μετά το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους και αφού είχε προηγηθεί η μετατροπή τους σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία διαπιστώνουν ότι τα χρήματα που είχαν στις τράπεζες εξαφανίζονται και απομένουν ελάχιστα με τα οποία πρέπει να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, που ούτως ή άλλως δυσκολεύονταν να καλύψουν εξαιτίας και της κρατικής επιδότησης που συνεχώς μειώνεται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 10 εκατ. ευρώ του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στο 1 εκατ. ευρώ. Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από 969.000 ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα μειώθηκαν στις 212.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, περισσότερα από 1.700.000 ευρώ έκαναν φτερά από τους λογαριασμούς που διατηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) τα Νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας. Π.χ., το Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας είχε στην ΤτΕ 2.100.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά είχαν συγκεντρωθεί από τις εισπράξεις από τα νοσήλια, το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, τις πληρωμές για τις εργαστηριακές εξετάσεις που κάθε φτωχός εργαζόμενος και συνταξιούχος πληρώνει καθώς και από τα χρήματα που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων. Τώρα του απέμειναν περίπου 650.000 ευρώ διαθέσιμα. Με αυτά τα χρήματα θα πρέπει να καλύψει όλα τα λειτουργικά του έξοδα, τη μισθοδοσία των επικουρικών γιατρών, φάρμακα, υγειονομικό και επιδεσμικό υλικό, τρόφιμα, επισκευές και συντηρήσεις, τις εργολαβίες καθαριότητας, φύλαξης κ.λπ.
Απ' το «κούρεμα» δε γλίτωσε ούτε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), του οποίου τα αποθεματικά μειώθηκαν από 106 σε 32 εκατ. ευρώ.
Επίσης, έγινε γνωστό από μεριάς των γιατρών ότι «κουρεύτηκαν» τα αποθεματικά του Κρατικού Νοσοκομείου της Νίκαιας, στο οποίο απέμειναν μόλις 900 εκατ. ευρώ.
Αιφνιδιασμένο δηλώνει το υπουργείο
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προκαλεί καθώς προσπαθεί να εμφανιστεί αιφνιδιασμένη, όπως επιχείρησε ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, στη χτεσινή συνεδρίαση του Επιτελικού του υπουργείου Υγείας (συμμετέχουν στελέχη της πολιτικής ηγεσίας και διευθυντικά στελέχη του υπουργείου και των νοσοκομείων). Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι «αν συμβαίνει αυτό είναι απαράδεκτο», κάνοντας τον ανήξερο, όταν το κόμμα και η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει πρωτοστατούν και στην ολόπλευρη υπεράσπιση των συμφερόντων του κεφαλαίου και στην παράδοση της Υγείας στους νόμους της αγοράς. Πάντως, μετά από τοποθετήσεις υπηρεσιακών παραγόντων συμφωνήθηκε να δοθούν περισσότερες διευκρινίσεις μέχρι σήμερα το μεσημέρι. Αιφνιδιασμένοι εμφανίζονται και διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων που άρχισαν να πληροφορούνται μετά την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» για το «κούρεμα» των αποθεματικών τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Χτες πολλοί διοικητές έσπευσαν να ζητήσουν απ' την τράπεζα πληροφορίες για το ύψος των αποθεματικών τους, για να λάβουν αρχικά την απάντηση να υποβάλουν γραπτώς το αίτημά τους. Στη συνέχεια και μετά την επιμονή των διοικητών πως έχουν άμεσες υποχρεώσεις να εκπληρώσουν, όπως έκδοση επιταγών προς τους προμηθευτές, έλεγαν ότι τα χρήματα, όσων είχαν καταθέσεις, «κουρεύτηκαν» μέχρι και 70%. Ακριβείς πληροφορίες οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να έχουν.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ


ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 29 ΜΑΡΤΗ (10.00 – 3.00 μ.μ.)

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΧΑΛΚΙΔΑΣ από το προαύλιο του Νοσοκομείου Χαλκίδας στις 10 πμ.


Να δώσουμε μαζική, αγωνιστική απάντηση στη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που για τα κέρδη των επιχειρηματιών μας έχουν οδηγήσει σε χρεοκοπία και μας καλούν και σε νέες θυσίες.
Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή του νέου εφαρμοστικού νόμου και των υπόλοιπων μέτρων για την υγεία - πρόνοια, που προωθούν τον περιορισμό των παροχών υγείας σε ένα στοιχειώδες «βασικό πακέτο». Την αύξηση της συμμετοχής για νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις. Την κατάργηση δεκάδων νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων. Την γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων με προσλήψεις επικουρικών και εργαζομένων με δελτία παροχής υπηρεσιών. Μαζικές απολύσεις υγειονομικών μέσω των συγχωνεύσεων και της αξιολόγησης. Ετοιμάζουν νέες μειώσεις στους μισθούς όλων των υγειονομικών, νέα φοροχαράτσια, νέα αντιαασφαλιστικά μέτρα.

Τα δημόσια νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας υφίστανται άγρια λεηλασία των αποθεματικών και των καταθέσεων τους στις τράπεζες, λόγω της υποχρεωτικής μετατροπής τους σε κρατικά ομόλογα και του «κουρέματος» τους κατά 70%.
Οι μεγάλες απώλειες των αποθεματικών των δημόσιων νοσοκομείων και προνοιακών ιδρυμάτων – σε συνδυασμό με τις δραστικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης – θα αξιοποιηθούν για να επιταχυνθεί η πλήρης λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας – πρόνοιας ως επιχειρήσεις.
Ήδη, η κατάσταση στους χώρους δουλειάς μας είναι άθλια. Χιλιάδες υγειονομικοί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις μειώσεις μισθών. Παντού, αυξάνονται οι ελλείψεις προσωπικού και μεγαλώνουν η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε υλικά - φάρμακα, οι απολύσεις στα ιδιωτικά συνεργεία. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των υγειονομικών.
Όλα αυτά τα μέτρα προωθούνται στο όνομα του «εξορθολογισμού», της αντιμετώπισης της σπατάλης και των συμφερόντων στην υγεία. Στην ουσία, στόχος τους είναι να γίνουμε οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες στην υγεία και συνολικά τα μονοπώλια.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Έχουμε ευθύνη να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε την εφαρμογή των νέων νόμων, να αποτρέψουμε τα νέα μέτρα που θα έρθουν. Να καλέσουμε σε κοινό αγώνα τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, τις Λαϊκές επιτροπές, τα σωματεία και τις επιτροπές ανέργων των άλλων κλάδων, τους συλλόγους φοιτητών, τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, τους γυναικείους συλλόγους, τα σωματεία των συνταξιούχων. Να γίνει το ζήτημα της υγείας - πρόνοιας υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Να δηλώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας και να ενώσουμε την πάλη μας με τους συναδέλφους της ιδιωτικής υγείας, ενάντια στην κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης, στις απολύσεις και την τρομοκρατία.

Δεν φταίμε οι εργαζόμενοι για τα ελλείμματα και τα χρέη. Δεν φταίμε για τη κρίση.

Να πληρώσουν οι υπεύθυνοι, οι πλουτοκράτες, αυτοί που τη δημιούργησαν.

Απορρίπτουμε τη λογική  «κάνουν ότι μας πληρώνουν, κάνουμε ότι δουλεύουμε». Είναι βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης, τη διευκολύνει να μας δυσφημεί στους ασθενείς, να μας εκθέτει. Η απάντηση είναι να δυναμώσουμε τον αγώνα μας, μαζί με τους ασθενείς, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στον κοινό εχθρό, τα μονοπώλια και την εξουσία τους.
Ενάντια στην πολιτική των περικοπών σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και διώχνει τους ασθενείς που δεν έχουν να πληρώσουν. Ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει τα δικαιώματα και τις ανάγκες όλων των λαϊκών οικογενειών για να εξασφαλισθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ! ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ!

ΓΥΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ.

Χρόνια, στήριζαν την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας έφεραν εδώ. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ δεν έχει πρόβλημα να εξαγγέλλει απεργιακές κινητοποιήσεις – «τουφεκιές» τις οποίες η ίδια υπονομεύει αλλά και φροντίζει το πλαίσιο αιτημάτων να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής.
Αντί για αγώνα ενάντια στις περικοπές στους μισθούς, διαπραγματεύονται σε πόσες δόσεις θα γίνουν οι περικοπές. Αποδέχονται την επιχειρηματική δράση σε Υγεία – Πρόνοια. Να γίνεται, δηλαδή, πηγή κερδοφορίας η εκμετάλλευση της αρρώστιας και του ανθρώπινου πόνου. Συμφώνησαν με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια, δηλαδή με όσο το δυνατό λιγότερο, φθηνότερο και «ευέλικτο» προσωπικό. 
Μαζί με την ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ (ΣΥΡΙΖΑ), την ΑΡΣΙ και την ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ισχυρίζονται ότι για όλα ευθύνεται το Μνημόνιο. Κρύβουν ότι παρόμοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε έχουν υψηλό είτε χαμηλό δημοσιονομικό χρέος, είτε υπάρχει μνημόνιο είτε όχι. Με ένα και μόνο στόχο: τη διασφάλιση φθηνότερης εργατικής δύναμης για να μπορέσουν τα μονοπώλια της ΕΕ να ανταγωνιστούν τα μονοπώλια άλλων χωρών, όπως η Κίνα και η Ινδία, με πολύ φθηνότερη εργατική δύναμη.
Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι απαραίτητα στα μονοπώλια, για να θωρακισθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία τους και για το λόγο αυτό η μοναδική διέξοδος προοπτικής βρίσκεται στην ανατροπή και ρήξη με την εξουσία τους.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
  • Να μην περάσουν οι περικοπές του νέου μισθολογίου. Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα. Να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (ώρες, εφημερίες). Να καταργηθούν τα χαράτσια.
  • Να μη συγχωνευτεί- καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομεία ή μονάδα του ΙΚΑ. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί - συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία. Να μην μείνει κανένας άνεργος- ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
  • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
  • Να καλυφθούν άμεσα από το κράτος το 100% των απωλειών των δημόσιων νοσοκομείων, προνοιακών ιδρυμάτων και ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα».
  • Να μην αποχαρακτηρισθούν επαγγέλματα από τα Βαρέα – Ανθυγιεινά. Να επεκταθεί ο θεσμός σε όλους τους υγειονομικούς, που δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων που έχουν δάνεια. Να διαγραφούν τα χρέη από τα στεγαστικά δάνεια για απόκτηση πρώτης κατοικίας, για όσους δεν έχουν να πληρώσουν.
    ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

Κούρσεψαν τα αποθεματικά Ταμείων, νοσοκομείων, άλλων Οργανισμών των εργαζομένων

«ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ»

Στο 70% αποκαλύπτεται ότι είναι οι απώλειες μόνο από τις υποχρεωτικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας
Σε σπόρο για την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου μετατρέπονται τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών δημόσιου χαρακτήρα, που μειώθηκαν σε ποσοστά που ξεπερνούν ακόμα και το 70%, μετά την απόφαση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ να προχωρήσει στο λεγόμενο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους. Μπορεί ακόμα να μην έχουμε δει με ακρίβεια τις επιπτώσεις από τις επιλογές της κυβέρνησης να διαχειριστεί το ζήτημα του κρατικού χρέους με γνώμονα τα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου, ωστόσο μέρα με τη μέρα αποκαλύπτονται πλευρές των συνεπειών, που μέχρι τώρα οι κυβερνώντες έκρυβαν επιμελώς. Ετσι, ο ένας μετά τον άλλο οι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί τώρα διαπιστώνουν ότι, σε πολλές περιπτώσεις, η διαδικασία του «κουρέματος» ισοδυναμεί με φουρνέλο στα θεμέλια της λειτουργίας τους.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τα ραβασάκια που στέλνει τις τελευταίες μέρες προς τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και διαφόρων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου η Διεύθυνση Εργασιών του Δημοσίου, της Τράπεζας της Ελλάδας, για την πορεία των υποχρεωτικών καταθέσεων του κάθε φορέα στην τράπεζα. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Δημόσιων Οργανισμών ενημερώνει τις ενδιαφερόμενες διοικήσεις ότι από το σύνολο των κονδυλίων που είχαν καταθέσει μέχρι τις 12 του Μάρτη στην τράπεζα έχει μείνει μόνο το 30%. Τα υπόλοιπα ποσά είτε εξανεμίστηκαν οριστικά μέσα από τη διαγραφή που επήλθε με το «κούρεμα», είτε είναι ποσά που μπορούν να αναληφθούν έχοντας ορίζοντα το ...2042!!!
Με τα ενημερωτικά αυτά σημειώματα επισημοποιείται πλέον και τυπικά η επιλογή της κυβέρνησης να βάλει για μια ακόμα φορά στο χέρι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, αλλά και σημαντικούς πόρους που είχαν δημιουργηθεί, και πάλι με χρήματα των εργαζομένων, σε μια σειρά φορείς του Δημοσίου, όπως ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, τα νοσοκομεία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κ.λπ. Πρόκειται για μια πάγια κυβερνητική πολιτική στήριξης του κεφαλαίου, που ξεκινά από την εποχή των άτοκων καταθέσεων που γίνονταν θαλασσοδάνεια για επιχειρηματικούς ομίλους, ή την εποχή της αποθέωσης του χρηματιστηριακού τζόγου, όταν και πάλι τα Ταμεία έχασαν δεκάδες δισεκατομμύρια. Οι απώλειες της τωρινής επέλασης της κυβέρνησης θα είναι πολύ περισσότερο επώδυνες, αφού συμβαίνουν σε μια στιγμή που οι πολιτικές του μνημονίου έχουν αφενός τσακίσει το σύνολο των εργαζομένων, αφετέρου έχουν κλείσει στις στρόφιγγες σε όλες τις χρηματοδοτήσεις προς Ταμεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες της Κοινωνικής Πρόνοιας. Με αυτή την έννοια, η μείωση των αποθεματικών θα αποτελέσει το πρόσχημα για την καινούρια μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, θα γίνει αφορμή για ενισχυθεί ακόμα παραπέρα η εμπορευματοποίηση της Υγείας, θα αξιοποιηθεί για να καταργηθούν διάφορα κονδύλια κοινωνικής στήριξης για τους εργαζόμενους.
Απώλειες 70%!
Η ενημέρωση που κάνει προς τους φορείς η Τράπεζα της Ελλάδας περιέχει τρεις αριθμούς - ποσά.
Πρώτον, το ύψος των κονδυλίων που είχε καταθέσει ο κάθε οργανισμός, μαζί με τους όποιους τόκους δικαιούνταν μέχρι και τις 9 του Μάρτη.
Δεύτερον, το πώς διαμορφώνεται θεωρητικά το παραπάνω ποσό μετά το «κούρεμα», που έγινε στις 12 του Μάρτη. Στο «κούρεμα» συμμετέχει το 80% των καταθέσεων που είναι τοποθετημένες σε ομόλογα του Δημοσίου, ενώ εξαιρείται το 20% που είναι τοποθετημένα σε έντοκα γραμμάτια. Αρα, το «κούρεμα» του 53,5% που αποφασίστηκε από την κυβέρνηση και την τρόικα γίνεται στο 80% της κατάθεσης του κάθε φορέα. Το πρόβλημα είναι ότι τα ποσά που μένουν μετά από αυτή τη λεηλασία, η κυβέρνηση τα μετατρέπει αυτόματα σε νέα ομόλογα, τα οποία ακόμα και ο κάτοχός τους μπορεί να εξαργυρώσει το χρόνο της λήξης τους. Βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η λήξη των νέων ομολόγων εκτείνεται μέχρι ...και το 2042. Στο ενημερωτικό σημείωμα το ποσό αυτό χαρακτηρίζεται «ονομαστική αξία» και εμφανίζεται μειωμένο κατά 37,2% από την αρχική κατάθεση.
Τρίτον, οι φορείς ενημερώνονται για το ποσό που θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεσή τους αν χρειαστεί να καλύψουν αυτή την περίοδο κάποιες ανάγκες της λειτουργίας τους. Το ποσό αυτό που με όρους χρηματιστηριακού τζόγου ονομάζουν «τρέχουσα αξία» προβλέπει απαξίωση της κατάθεσης των φορέων σε ποσοστό 70%!!!
Οι αναλογίες των αριθμών - ποσών είναι για όλους τους «πελάτες» οι ίδιες. Με αυτή την έννοια αν η αρχική κατάθεση θεωρήσουμε ότι την παραμονή του «κουρέματος» ήταν 100 ευρώ, έναντι αυτού του ποσού μπορεί ο ενδιαφερόμενος να περιμένει να εισπράξει 62,7 ευρώ σε δόσεις μέχρι το 2042, ή να αποδεχθεί ότι εισπράττει σήμερα 30,5 ευρώ.
Ετσι με έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδας επικαλείται το άρθρο 15 παρ. 11 του νόμου 2469/1997 και ενημερώνει τον ΟΕΚ ότι το κεφάλαιό του, που ανερχόταν σε 365.169.123 ευρώ, στις 9 Μάρτη 2012, τώρα «κουρεύτηκε», στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής απόφασης για το χρέος, και μειώνεται στα 208.820.699 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του (δηλαδή το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί αν γίνει σήμερα ρευστοποίηση) ανέρχεται στο ποσό των 111.671.072 ευρώ!!! Δηλαδή άρπαξαν από τα αποθεματικά του ΟΕΚ το 70%!
Την αφαίμαξη που υπέστησαν οι καταθέσεις που διατηρούσαν στην Τράπεζα της Ελλάδας οι υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» την έμαθαν όταν χρειάστηκε να γίνει ανάληψη 700.000 ευρώ «για εξόφληση ανειλημμένων υποχρεώσεων προς προμηθευτές», όπως σημειώνεται σε σχετικό έγγραφο. Τότε ανακάλυψαν ότι αν και οι καταθέσεις του νοσοκομείου ήταν της τάξης του 1,8 εκατ. ευρώ, το ποσό που δικαιούνταν να διαχειριστεί ήταν μόλις 575 χιλιάδες ευρώ.
Κυβέρνηση και Τράπεζα «έκλεψαν νόμιμα» λεφτά των εργαζομένων. Αλλο ένα δείγμα της αντεργατικής πολιτικής για να ωφελείται το κεφάλαιο.
Με νόμο του 1997
Οι δοσοληψίες των καταθέσεων των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων του Δημοσίου με την Τράπεζα της Ελλάδας, που οδήγησαν στο υποχρεωτικό «κούρεμα», στηρίζονται στο νόμο 2469 που φρόντισε να περάσει η κυβέρνηση Σημίτη το 1997. Ο νόμος εκείνος, με τη φοβερή ονομασία «Περιορισμός και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών», προέβλεπε ότι οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των φορέων του Δημοσίου οφείλουν να τοποθετούν στην Τράπεζα της Ελλάδας τόσο τα οικονομικά τους διαθέσιμα όσο και τα αποθέματα, ή άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Με τα ποσά αυτά, όπως σημειώνεται στο σχετικό άρθρο, δημιουργείται «Κοινό Κεφάλαιο, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδας», ενώ υπήρχε και η πρόβλεψη ότι «το ενεργητικό του Κοινού Ταμείου επενδύεται σε κινητές αξίες του ελληνικού Δημοσίου». Αυτό υποστηρίζει ότι έκανε και στην τωρινή περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδας, στην πραγματικότητα όμως μιλάμε για μία επιλογή και για μια ρύθμιση που ισοδυναμεί με τη λεηλασία δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποτελούν τις αποταμιεύσεις δεκαετιών από το σύνολο των εργαζομένων της χώρας.
Στηριγμένο σε αυτές τις ρυθμίσεις, σημειώνεται σε έγγραφο του Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι» προς την Τράπεζα της Ελλάδας, «την 31-12-2011 είχε υπόλοιπο διαθεσίμων κεφαλαίων ποσό 1.181.411 ευρώ». Αυτό κανονικά σημαίνει ότι εκείνη την ημερομηνία το νοσοκομείο διέθετε αυτό το ποσό και υπολόγιζε ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να κάνει τις αναγκαίες αναλήψεις. Στηριγμένο στην ίδια ακριβώς λογική...
...«την 17-01-2012 το νοσοκομείο μετέφερε από την Εμπορική Τράπεζα (...) το ποσό των 700.000 ευρώ στο λογαριασμό των διαθεσίμων κεφαλαίων της Τράπεζας Ελλάδας. Το ύψος διαθεσίμων κεφαλαίων του (νοσοκομείου) στην Τράπεζα Ελλάδας την 20-1-2012 διαμορφώνεται στο ποσόν των 1.881.411 ευρώ».
Ομως, όταν θέλησαν πριν λίγες μέρες να κάνουν την ανάληψη που χρειάζονταν για να πληρώσουν τους προμηθευτές, ανακάλυψαν ότι ...λεφτά δεν υπάρχουν!!!
Οταν ζητήθηκαν εξηγήσεις από την Τράπεζα της Ελλάδας, η απάντηση που δόθηκε ήταν η εξής:
«Σας γνωρίζουμε ότι το σύνολο των κεφαλαίων σας που μέχρι και την 9-3-2012 έχουν ενταχθεί στο κοινό κεφάλαιο και έχουν επενδυθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (...) ανέρχονταν στο ποσό των 1.881.411 ευρώ.
Η ονομαστική αξία του ενεργητικού Κοινού Κεφαλαίου, που αντιστοιχεί στην μερίδα σας (...) ανέρχονταν κατά την 12-3-2012, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, στο ποσό των 1.075.878 ευρώ.
Η τρέχουσα αξία (...) ανέρχονταν κατά την 12-3-2012 στο ποσόν των 575.347 ευρώ».
Από το κείμενο της συγκεκριμένης ενημέρωσης επιβεβαιώνονται αυτά που σημειώθηκαν παραπάνω. Οτι, δηλαδή, το συγκεκριμένο νοσοκομείο υπέστη απώλειες που φτάνουν το 70% των υποχρεωτικών του καταθέσεων στην Τράπεζα της Ελλάδας, ποσό που ξεπερνά το 1,3 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα ο καθένας γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν από την κυβέρνηση. Η διοίκηση του νοσοκομείου θα προσπαθήσει να τα εξασφαλίσει μέσα από τον ...εξορθολογισμό των οικονομικών, που σημαίνει υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, χαράτσια στους άρρωστους που ολοταχώς μετατρέπονται σε πελάτες, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας για τους εργαζόμενους.
Εκείνο όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση και εγείρει πληθώρα ερωτημάτων είναι η αναφορά της διοίκησης του νοσοκομείου ότι ακόμα και το Γενάρη που μας πέρασε, προχώρησε στη μεταφορά κατάθεσης 700.000 ευρώ από την Εμπορική Τράπεζα στο «Κοινό Κεφάλαιο» της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα ερωτήματα προκύπτουν επειδή το Γενάρη ήταν ήδη γνωστές οι επιλογές της κυβέρνησης να «κουρέψει» τα αποθεματικά και τα κρατικά ομόλογα σε ποσοστό πάνω από 50%, κάτι που όφειλαν να γνωρίζουν οι παράγοντες που πήραν την απόφαση για τη συγκεκριμένη μεταφορά χρημάτων. Η κύρια ευθύνη πάντως ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία στην πραγματικότητα έστησε διάφορες παγίδες, προκειμένου να «σπρώξει» τις αποταμιεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων και των άλλων φορέων του Δημοσίου στο «κούρεμα» του Μάρτη.
Οι κομμουνιστές είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τα κυβερνητικά σχέδια. Το ΚΚΕ, με πρόταση που πρόσφατα κατέθεσε στη Βουλή, ζήτησε την εξαίρεση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων από το «κούρεμα», αλλά και σε ανύποπτο χρόνο είχε διατυπώσει ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάγκη προστασίας και εγγύησης των συλλογικών αποταμιεύσεων των εργαζομένων. Βέβαια, τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, που στο επίκεντρό τους έχουν τα συμφέροντα των εργαζομένων και την, έστω πρόσκαιρη, προστασία τους από την αγριότητα και τις συνεχείς επιθέσεις του κεφαλαίου, δεν έχουν πέραση στις μέρες μας. Το μαύρο μέτωπο των δυνάμεων που στηρίζουν τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο και οι διάφορες παραφυάδες ανοιχτής ή έμμεσης στήριξης του συστήματος δεν αφήνουν την παραμικρή χαραμάδα ανάσας για τον εργατόκοσμο και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτοί, ο λαός ολόκληρος, οφείλουμε να αναζητήσουμε το δικό μας μέλλον, μέσα από την πλήρη ανατροπή του παρόντος, που μας επιβάλλουν οι αστοί. Εκείνο που χρειάζεται είναι να αλλάξουμε τον καθημερινό εφιάλτη της ζωής που μας επιφυλάσσουν, με τον αγώνα για τον κόσμο που ονειρευόμαστε!

Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ




ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ

-Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών.
- Απαρέγκλιτη τήρηση προγραμμάτων ασφαλούς εφημέρευσης για τα ΚΥ και Νοσοκομεία του Νομού.
-Αύξηση των κονδυλίων εφημέρευσης έτσι που να καλύπτουν τα ασφαλή προγράμματα των κλινικών   και  τμημάτων.
-Να μην περικοπεί κανένας μισθός υγειονομικού.
-Να μην καταργηθεί κανένα νοσοκομείο, κέντρο Υγείας, δημόσια μονάδα υγείας
-Να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών
-Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός – μαζικές προσλήψεις προσωπικού
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Η επίθεση της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενάντια σε όλα τα δικαιώματα των λαϊκών οικογενειών εντείνεται και μετά την ψήφιση του νέου μνημονίου.. Μας οδηγούν στη χρεοκοπία, για να διασφαλίσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Ήδη, χιλιάδες οικογένειες ανέργων είναι χωρίς υγειονομική περίθαλψη, αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές στο ταμείο τους, συνταξιούχοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακα τους. Με τον ΕΟΠΥΥ, οι παροχές υγείας περιορίζονται σε ένα στοιχειώδες «βασικό πακέτο» και από εκεί και πέρα πληρώνει ο ασθενής αυξημένα ποσά προκειμένου να αγοράσει τις αναγκαίες υπηρεσίες. Αυξάνεται η συμμετοχή  για νοσηλεία, φάρμακα, εξετάσεις.
 Στις δημόσιες μονάδες υγείας, οι πληρωμές των ασθενών αυξάνονται διαρκώς, η αναμονή και η ταλαιπωρία επίσης.  Τα πολυιατρεία του ΙΚΑ υποβαθμίζονται λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά και κινδυνεύουν με κλείσιμο. Χιλιάδες υγειονομικοί αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα με τις μειώσεις μισθών και την απλήρωτη δουλειά. Αυξάνονται οι ελλείψεις προσωπικού και μεγαλώνουν η εντατικοποίηση της εργασίας, οι ελλείψεις σε υλικά - φάρμακα, οι απολύσεις στα ιδιωτικά συνεργεία. Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των ασθενών αλλά και των υγειονομικών.
Στον ιδιωτικό τομέα υγείας, πίσω από την όποια πολυτέλεια στις υποδομές και την ιλουστρασιόν διαφήμιση, κρύβεται η εργασιακή βαρβαρότητα, η εργοδοτική τρομοκρατία, η ληστεία σε ασθενείς και εργαζόμενους. Η εκμετάλλευση της αρρώστιας και του ανθρώπινου πόνου για να θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες. Οι εργοδότες έχουν καταγγείλει την κλαδική συλλογική σύμβαση. Επιδιώκουν την κατάργηση τους. Θέλουν τους εργαζόμενοι να δουλεύουν με μισθούς πείνας.

Η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο άθλια. Με τον εφαρμοστικό νόμο για την Υγεία – Πρόνοια:
          αυξάνονται ακόμη περισσότερο οι περικοπές για τις δημόσιες υγειονομικές, φαρμακευτικές και κοινωνικές παροχές. Δηλαδή, θα πληρώνουμε περισσότερα για υπηρεσίες υγείας, που θα έπρεπε να μας τις παρέχει δωρεάν το κράτος.

          καταργούνται ουσιαστικά 50 δημόσια νοσοκομεία που χαρακτηρίζονται ως παραρτήματα. Καταργούνται 5 ψυχιατρικά νοσοκομεία, στο όνομα της «αποασυλοποίησης». Ανοίγει ο δρόμος για αθρόες απολύσεις υγειονομικών με τις συγχωνεύεις και την αξιολόγηση. Δηλαδή, θα υπάρχουν λιγότερα δημόσια νοσοκομεία, νοσοκομειακά κρεβάτια, λιγότεροι υγειονομικοί για την περίθαλψη των λαϊκών οικογενειών. Θα αυξηθεί η ταλαιπωρία. Θα κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Χιλιάδες υγειονομικοί θα μείνουν χωρίς δουλειά.

          προωθείται η κατάργηση πολλών προνοιακών ιδρυμάτων και η σύνδεση των προνοιακών παροχών αποκλειστικά με τα ασφαλιστικά ταμεία, μέσα και από τη μεταφορά της πρόνοιας στο Υπουργείο Εργασίας. Χιλιάδες άτομα με ειδικές ανάγκες θα  βρεθούν στο δρόμο. Εργαζόμενοι στα ιδρύματα θα απολυθούν. Οι οικογένειες των ατόμων με αναπηρίες θα πληρώνουν για τη συντήρηση όσων ιδρυμάτων επιβιώσουν.
Όλα αυτά προωθούνται στο όνομα του «εξορθολογισμού», της αντιμετώπισης της σπατάλης και των συμφερόντων στην υγεία. Στην ουσία, στόχος είναι να γίνουμε οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες στην υγεία και συνολικά τα μονοπώλια. Μοναδικό κριτήριο για την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή είναι το κόστος και τα κέρδη και όχι οι ανάγκες των ασθενών και τα επιστημονικά κριτήρια.
Τα μέτρα αυτά παίρνονται σε συνθήκες που ή όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και η αντιλαϊκή πολιτική, προς όφελος των μονοπωλίων, καταδικάζει μαζικά τις λαϊκές οικογένειες στην ανεργία, στη φτώχεια, σε δουλειά ως τα 70 με ταυτόχρονη υπερεντατικοποίηση. Δηλαδή σε συνθήκες που επιδρούν άμεσα στην επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των λαϊκών οικογενειών.
Στην άθλια κατάσταση στην Υγεία – πρόνοια που μας έχει οδηγήσει η αντιλαϊκή πολιτική, μας προτείνουν την φιλανθρωπία και τα υποκατάστατα των ΜΚΟ. Αυτή δεν μπορεί να είναι η λύση.       Ευθύνες για την άθλια κατάσταση έχουν και οι πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συμφώνησε με τους εργοδότες στη μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», δηλαδή στην μείωση των δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών. Οι πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών αποδέχονται την επιχειρηματική δράση σε Υγεία – Πρόνοια. Να γίνεται, δηλαδή, πηγή κερδοφορίας η εκμετάλλευση της αρρώστιας και του ανθρώπινου πόνου. Συμφώνησαν με τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με επιχειρηματικά κριτήρια.  
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους να συμπαραταχθούμε για να οργανώσουμε τον κοινό μας αγώνα. Να μην επιτρέψουμε τα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης. Να υπερασπίσουμε το δικαίωμα όλων των λαϊκών οικογενειών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια. 
Να συζητηθούν τα προβλήματα σε γενικές συνελεύσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σωματείο και μαζικό φορέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά. Να παρθούν αποφάσεις για κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να οργανώσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους της ιδιωτικής υγείας, ενάντια στην κατάργηση της κλαδικής Σύμβασης, στις απολύσεις και την τρομοκρατία.
Να γίνει το ζήτημα της υγείας - πρόνοιας υπόθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος.
Αυτός ο κοινός αγώνας και ο αυτός ο συντονισμός είναι που μπορεί:
ü            να εξασφαλίσει την πραγματική ενότητα, την δύναμη και τη μαζικότητα που απαιτείται για την υπεράσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την ανατροπή της αθλιότητας που επιβάλλει στο λαό να πληρώνει για την υγεία του, να κινδυνεύει από την έλλειψη προσωπικού, φαρμάκων και υλικών, να  θησαυρίζουν οι επιχειρηματίες
ü            να δώσει απάντηση στο κοινωνικό αυτοματισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ότι δήθεν οι αγώνες των υγειονομικών ταλαιπωρούν τους ασθενείς.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:
u      Να μη συγχωνευτεί - καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομείο ή μονάδα του ΙΚΑ.
u     Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Να μην μείνει κανένας άνεργος- ανασφάλιστος χωρίς πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τον ίδιο και την οικογένειά του.
u      Πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό,

u      Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία- πρόνοια.
u   Ανάπτυξη κρατικών Κέντρων Υγείας σε κάθε πόλη και Δήμο που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες. Τα Πολυϊατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε κρατικά Κέντρα Υγείας.
u      να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και εργαζόμενων στα εργολαβικά συνεργεία.
u  Να μην περάσει η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και οι μειώσεις μισθών. Να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα. Άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων με δάνεια.
Προχωράμε από κοινού στα νοσοκομεία και τις Λαϊκές Επιτροπές:
·                        Στάση εργασίας και κινητοποίηση κοντινών νοσοκομείων – μονάδων υγείας και συγκέντρωση - πορεία στις γειτονιές, σε μονάδα του ΕΟΠΥΥ
·                        Σε κλιμάκωση με απεργία
·                        Δυναμώνουμε τον αγώνα για την ανατροπή συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, για να ανοίξει ο δρόμος για μια ανάπτυξη που θα υπηρετεί αποκλειστικά τις λαϊκές ανάγκες.

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΚΥΜΗΣ



 KK





Επιστολή του Γιώργου Μαρίνου Βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ προς το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Καρύστου και τους μαζικούς φορείς της περιοχής.


Παρακολουθώντας από κοντά τις εξελίξεις που αφορούν το Νοσοκομείο Καρύστου θέλω να σας ενημερώσω για τα εξής:

Πρώτο, το ΚΚΕ με διαδοχικές παρεμβάσεις πριν ακόμη από την ψήφιση των αντιλαϊκών νόμων για την συγχώνευση των νοσοκομείων και τη γενικότερη υποβάθμιση της υγείας, απαίτησε την κάλυψη των κενών σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολογικό εξοπλισμό όπως δικαιούνται οι Καρυστινοί και δεν τους κάνει κανένας χάρη.
Δεύτερο, το ΚΚΕ αντιτάχθηκε σθεναρά και καταψήφισε το νόμο για τη συγχώνευση των νοσοκομείων, καταδίκασε την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Καρύστου, συμμετείχε στις κινητοποιήσεις και αποκάλυψε ότι το Υπουργείο Υγείας έλεγε ψέματα όταν υποσχέθηκε ότι το νοσοκομείο Καρύστου, όπως και της Κύμης, δεν θα έχουν αρνητικές συνέπειες από τη συγχώνευση.
Τρίτο, συνεχίζοντας τη γενικότερη προσπάθεια κατά της υποβάθμισης της υγείας, με παρέμβαση στη βουλή και στον αρμόδιο υπουργό ο βουλευτής του ΚΚΕ στο νομό, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν (απόσταση, οδικό δίκτυο, δραστηριότητες υψηλής επικινδυνότητας κ.α.) και επέμεινε να μην ισχύσει ο νόμος για τις συγχωνεύσεις για το νοσοκομείο Καρύστου, να λυθεί το πρόβλημα με υπουργική απόφαση η τροπολογία.
Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω μέχρι τώρα δεν έχει κατατεθεί καμιά άλλη τροπολογία από άλλο κόμμα για το θέμα αυτό.
Σημειώνω ότι τα κόμματα και οι βουλευτές που ψήφισαν το μνημόνιο και τα αντιλαϊκά νομοσχέδια έχουν μεγάλες ευθύνες που δεν παραγράφονται με κινήσεις εντυπωσιασμού.
Το ΚΚΕ κατέθεσε σχετική τροπολογία για τα νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης με γενικό αριθμό 849 και ειδικό αριθμό 102 με ημερομηνία 20.3.2012. η σχετική υπηρεσία της Βουλής βιάστηκε να χαρακτηρίσει την τροπολογία εκπρόθεσμη αλλά το κόμμα μας θα την επανακαταθέσει σε άλλο νομοσχέδιο.
Σας αποστέλλω την τροπολογία και θα σας κρατάω ενήμερους για κάθε εξέλιξη.



20.3.2012
                                                                                       Γιώργος Μαρίνος

                                     Βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ











KKE KOINOBOΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 
ΛΕΩΦ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 145, 14231 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ,
Τη.: 2592213, 2592105, 2592193, 2592111, fax: 2592155
e-mail: ko@vouli.kke.gr, http://www.kke.gr
Τηλ.Βουλής 3708168, 3708169, fax: 3707410, 3707420






ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου: «Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού-Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ-  Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ)-Κριτήρια  αειφορίας βιοκαυσίμων και βιορευστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)»
Αιτιολογική Έκθεση
Η Κάρυστος και τα χωριά του Καβοντόρο, η Κύμη και τα γύρω χωριά είναι σε μεγάλη απόσταση από τη Χαλκίδα και συνεπώς είναι αναγκαία η ύπαρξη νοσοκομείων που θα παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες στους ασθενείς, διαθέτοντας τον αναγκαίο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την αναγκαία σύγχρονη υποδομή.
Στις περιοχές αυτές διαμένουν χιλιάδες κάτοικοι και ο αριθμός τους πολλαπλασιάζεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Το οδικό δίκτυο είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση και είναι πολύ συχνά τα τροχαία ατυχήματα. Η περιοχή της νότιας Εύβοιας αποτελεί βάση επαγγελματικών δραστηριοτήτων μεγάλης επικινδυνότητας.
Για τους λόγους αυτούς, για να σταματήσει η μετακίνηση γιατρών προς το νοσοκομείο της Χαλκίδας και να αποφευχθεί η παραπέρα υποβάθμιση των νοσοκομείων, προτείνεται τα νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης να λειτουργούν όπως και πριν, ως ανεξάρτητα ΝΠΔΔ και όχι σε οικονομική και υπηρεσιακή διασύνδεση με το νοσοκομείο της Χαλκίδας και επομένως, η τροποποίηση και η μη ισχύς για τα πιο πάνω νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης, από τότε που ίσχυσαν, των προβλέψεων της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1681Β/28.7.2011 με θέμα τη Διασύνδεση Νοσοκομείων και καθορισμό του τρόπου διασύνδεσης και λειτουργίας τους, καθώς και των σχετικών διατάξεων των νόμων 3984/2011 (άρθρο 66), 3918/2011 (άρθρο 70) και 4053/2012


Τροπολογία-Προσθήκη
Στο σχέδιο νόμου: «Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού-Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ-  Προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/28/ΕΚ)-Κριτήρια  αειφορίας βιοκαυσίμων και βιορευστών (ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/30/ΕΚ)»

Άρθρο
1.  Τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης  λειτουργούν αυτοτελώς ως ανεξάρτητα ΝΠΔΔ και σε καμία οικονομική και υπηρεσιακή διασύνδεση με το Νοσοκομείο Χαλκίδας.
2. Κάθε αντίθετη διάταξη νόμου, υπουργικής απόφασης ή άλλης  κανονιστικής πράξης καταργείται από τότε που ίσχυσε.
                                                                      
                                                                           Αθήνα 19.3.2012
                                                                   Οι προτείνοντες βουλευτές
                                                                   Γιώργος Μαρίνος
                                                                   Νίκος Παπακωνσταντίνου
                                                                   Μπάμπης Χαραλάμπους