Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ


6ωρη στάση εργασίας (9 – 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας
24ωρη απεργία για τους νοσοκομειακούς γιατρούς
Προσυγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ στην Πολυκλινική στις 10 π.μ.
Να εμποδίσουμε τις απολύσεις και το κλείσιμο δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας
Να σταματήσουμε τα νέα αντιλαϊκά μέτρα συγκυβέρνησης και Ε.Ε.-ΔΝΤ
Συναδέλφισσα, συνάδελφε
Η τρικομματική συγκυβέρνηση και η Ε.Ε. προωθούν νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 4 δις ευρώ.. Μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ
Ούτε ένα ευρώ από τη δόση δεν θα πάει για μισθούς και συντάξεις. Ούτε για την χρηματοδότηση της Υγείας – Πρόνοιας και Παιδείας..
Τα χρήματα της δόσης – μαζί με όσα μας κλέβουν με τις μειώσεις μισθών και συντάξεων και με τα χαράτσια - θα πάνε για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών και για επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους.
ΤΕΡΜΑ ΣΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ
Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της συγκυβέρνησης ότι τα μέτρα παίρνονται για να σωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία, για να μη γίνουμε «σαν την Κύπρο».
Η αλήθεια είναι ότι και στην Ελλάδα, και στην Κύπρο και σε όλη την Ε.Ε. οδηγούν τους λαούς σε χρεοκοπία για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων που κινδυνεύουν από την κρίση και τον ανταγωνισμό.
Η τρικομματική συγκυβέρνηση και η Ε,Ε, προωθούν τη συρρίκνωση και δραστικό περιορισμό τόσο των δημόσιων μονάδων υγείας όσο και των δημόσιων – δωρεάν παροχών υγείας – πρόνοιας.
Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και των προϋπολογισμών των μονάδων υγείας, οι ήδη τραγικές ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα θα μεγαλώσουν. Τα μειωμένα κονδύλια για εφημερίες και νυχτερινά – αργίες σημαίνουν ότι θα αυξηθεί η απλήρωτη εργασία. Θα μεγαλώσουν και οι πληρωμές των ασθενών για εξετάσεις και φάρμακα  και ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων και ανέργων.
Με τους νέους οργανισμούς προωθούν την κατάργηση 774 κλινικών και τμημάτων, το κλείσιμο χιλιάδων νοσοκομειακών κρεβατιών και θα ανοίξουν τον δρόμο για μαζικές απολύσεις υγειονομικών.
ΘΕΛΟΥΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ  – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕ ΦΘΗΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Οι νέοι οργανισμοί είναι μέρος του σχεδίου «προσαρμογής» των δημόσιων μονάδων υγείας στη λειτουργία με επιχειρηματικά κριτήρια.
Δηλαδή ως επιχείρηση, που θα πρέπει να έχει έσοδα για να «αυτοσυντηρείται». Αυτό θα γίνει με το να γίνουμε φθηνότεροι οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας - πρόνοιας. και με την παραπέρα καταλήστευση των ασθενών και ασφαλιστικών ταμείων.
Όσα νοσοκομεία δεν κρίνονται «βιώσιμα» θα κλείνουν. Όσοι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται «αποδοτικοί» και «υπάκουοι» θα απολύονται.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ Ή ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ;
Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά; Κάποιοι λένε: Φταίει το μνημόνιο-χρειάζεται αντιμνημονιακός αγώνας. Όμως παρόμοια μέτρα παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ, είτε έχουν μνημόνια είτε όχι. Είτε έχουν ελλείμματα, είτε όχι. Είτε έχουν ευρώ είτε όχι.
Η αληθινή απάντηση είναι ότι η επίθεση στην υγεία, στα δικαιώματα των υγειονομικών και των ασθενών αποτελεί ενιαία πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ που έχει στόχο:
 περικοπές κρατικών δαπανών στην υγεία για να εξοικονομηθεί χρήμα για τους μεγαλοεπιχειρηματίες
 να γίνουμε συνολικά οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί για να ξαναρχίσει η «ανάπτυξη» πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας.
 να βρουν νέα πεδία κερδοφορίας και «πελατεία» τα μονοπώλια στην υγεία.
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ κάνουν ότι μπορούν για να περάσουν οι νέοι οργανισμοί με τις λιγότερες αντιδράσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σωματεία μεγάλων νοσοκομείων (π.χ. ΤΖΑΝΕΙΟ, ΛΑΪΚΟ, ΚΑΤ, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ, ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ), όπου πλειοψηφούν  οι παρατάξεις αυτές, υπονομεύθηκαν συνειδητά οι κινητοποιήσεις του Απριλίου.
Οι παρατάξεις αυτές μιλάνε για οργανισμούς «γραμμένους στο πόδι» για να κρύψουν ότι οι νέοι οργανισμοί είναι μέρος των γενικότερων κυβερνητικών σχεδιασμών.
Από την άλλη μεριά, οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ προσπαθούν να περιορίσουν τον αγώνα στο να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο ή στην «υπεράσπιση του ΕΣΥ». Αναφέρονται γενικά και αόριστα σε «δημόσια δωρεάν υγεία».
Μπορεί όμως να υπάρξει πραγματικά δημόσια και δωρεάν Υγεία όσο υπάρχει επιχειρηματική δράση στην Υγεία; Aν περιορίσουμε τον αγώνα στο να μην κλείσει το νοσοκομείο, δεν απαντάμε στο πως θα λειτουργεί το νοσοκομείο. Αν θα λειτουργεί με δικά του έσοδα, ως επιχείρηση ΑΕ; Δηλαδή με φθηνούς εργαζόμενους και ασθενείς - πελάτες.
Όταν και πάλι δεν θα έχει τα απαιτούμενα έσοδα, τότε θα οδηγηθεί σε κλείσιμο. Δεν είναι λοιπόν πολιτική υποκρισία να μιλάς για δημόσια, δωρεάν Υγεία και να μην πολεμάς ενάντια στην επιχειρηματική δράση στην Υγεία;
Μπορεί η Υγεία να αποτελεί "λαϊκό δικαίωμα" όταν τα μονοπώλια ελέγχουν την επιστημονική έρευνα και την παραγωγή του φαρμάκου; Όταν αυτό το "λαϊκό δικαίωμα" οι πολιτικές της ΕΕ το κάνουν εμπόρευμα; Τότε δεν πρέπει να πολεμήσεις ενάντια σε αυτές τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ που τις επιβάλλουν, ενάντια στο κεφάλαιο και το καπιταλιστικό κέρδος που τις γεννά;
ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ «ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ»
Για να έχουμε νίκες χρειάζεται η ανάπτυξη επίμονου και μαχητικού αγώνα μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των σωματείων εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους φορείς των σπουδαστών των σχολών υγείας, τα συνταξιουχικά σωματεία, τις Λαϊκές Επιτροπές, τους φορείς των φτωχών ΕΒΕ και αγροτών, όλων αυτών που πλήττονται από την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων..
Η συγκέντρωση στις 17 Απρίλη μπορεί να αποτελέσει σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Τα σωματεία και οι επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Υγείας – Πρόνοιας θα είναι εκεί, στην πρώτη γραμμή.
Για αγώνες ενάντια στον πραγματικό εχθρό, τη συγκυβέρνηση, την ΕΕ και τα μονοπώλια. Για να ξεκινήσει άμεσα η αντεπίθεση των εργαζομένων. Εμπρός λοιπόν:
Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος ή ολόκληρης δημόσιας μονάδας Υγείας - Πρόνοιας. Να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα. Να ανακληθούν οι περικοπές στους μισθούς. Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις.
Καμία διαθεσιμότητα - απόλυση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση των επικουρικών, των εργαζομένων στους εργολάβους και τις ΜΚΟ.
Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημοσίων μονάδων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, να επιστραφούν τα κουρεμένα αποθεματικά.
Να καταργηθούν οι πληρωμές από τους ασθενείς. Δωρεάν περίθαλψη όλων των ανέργων.
Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας για όλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: