Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Αγώνας ενάντια σε περικοπές, συγχωνεύσεις και απολύσεις


Ανακοίνωση για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα δημόσια νοσοκομεία

«Οργανώνουμε τον αγώνα ενάντια σε περικοπές, συγχωνεύσεις και απολύσεις» και να «γίνουν μαζικές Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας και προνοιακό ίδρυμα καθώς και συσκέψεις με τους μαζικούς φορείς κάθε περιοχής».
Τα παραπάνω τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ με αφορμή τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις που αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Για τις 11 Απρίλη 2013 η Πανελλαδική Γραμματεία προτείνει απόφαση για στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και συμμετοχή στην εξάωρη στάση εργασίας (9 - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και στις ΥΠΕ 11 π.μ. στις 17 Απρίλη 2013.
«Βρισκόμαστε - αναφέρει η Πανελλαδική Γραμματεία - σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, γιατί βαθαίνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση στην Ελλάδα και διεθνώς... Οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδεικνύουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση - όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ - μέσα στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, όσο η εξουσία και ο έλεγχος της οικονομίας είναι στα χέρια των μονοπωλίων. Οσο κινδυνεύουν τα επιχειρηματικά κέρδη από την κρίση και τον ανταγωνισμό η επίθεση στα δικαιώματά μας θα εντείνεται. Τώρα πια ξέρουμε. Τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι προσωρινά, ούτε τα τελευταία. Δεν παίρνονται για τη σωτηρία της χώρας, αλλά για να εξασφαλίσουν ακόμα φθηνότερους και "ευέλικτους" εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους και στο κράτος... Οι νέοι οργανισμοί στα νοσοκομεία είναι μέρος του σχεδίου "προσαρμογής" της λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων ως επιχειρήσεις ΑΕ, με έσοδα που θα προέρχονται από το χαράτσωμα του λαού και ό,τι έχει απομείνει από τα ασφαλιστικά ταμεία. Οσα νοσοκομεία δεν κρίνονται "βιώσιμα" θα κλείνουν. Οσοι εργαζόμενοι δεν αξιολογούνται "αποδοτικοί" και "υπάκουοι" θα απολύονται...».
Το πλαίσιο διεκδικήσεων
Η Πανελλαδική Γραμματεία προτάσσει:
  • Να μην κλείσει - συγχωνευθεί καμία κλινική, τμήμα, δημόσια μονάδα υγείας - πρόνοιας.
  • Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων. Ν' ανακληθούν όλες οι περικοπές στους μισθούς και να καταργηθούν όλα τα χαράτσια. Συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς.
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών. Δωρεάν περίθαλψη των ανέργων.
  • Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
Και τονίζει: «Στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Εχουμε τους συμμάχους μας. Τους ασθενείς, τους συνάδελφους του ιδιωτικού τομέα, τους υπόλοιπους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους σπουδαστές των υγειονομικών σχολών. Μαζί να οργανώσουμε τον αγώνα για να αποτρέψουμε τις συγχωνεύσεις και απολύσεις. Με μορφές που δυναμώνουν τη συμμαχία και όχι να επιτρέπουμε οι κινητοποιήσεις μας να αξιοποιούνται από την κυβέρνηση για να εμφανίζεται ως «προστάτης των ασθενών».
Καμιά εμπιστοσύνη στους υπονομευτές
«Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ είναι συχνά οι πιο γλαφυροί στην περιγραφή των προβλημάτων», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία και θέτει το ερώτημα: «Μπορούν όμως να τους εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι; Απαντάμε όχι. Γιατί: Στήριξαν όλα τα μέτρα των κυβερνήσεων που μας έφτασαν στη σημερινή άθλια κατάσταση.
Συνεχίζουν να υπονομεύουν την αγωνιστική απάντηση. Για παράδειγμα διαλύουν Γενικές Συνελεύσεις (π.χ. ΚΑΤ) ή συνεδριάζουν τα Διοικητικά Συμβούλια χωρίς να προτείνουν καμία μορφή κινητοποίησης (ΛΑΪΚΟ). Καλούν τους εργαζόμενους την ημέρα των απεργιών σε απεργοσπασία ή να δηλώνουν ρεπό και ασθένεια. Αρκετοί είναι απεργοσπάστες οι ίδιοι. Τα ίδια κάνουν και συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ΑΤΤΙΚΟΝ και ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ. Παρά τις δηλώσεις τους για την "κοινή πάλη με το λαό" για το δικαίωμα σε "δημόσια δωρεάν Υγεία", πουθενά δεν υλοποίησαν τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις και κλείσιμο των ταμείων στις 2, 4 και 9 Απρίλη. Χαρακτηριστική είναι η στάση τους στους νέους οργανισμούς. Μιλούν για "λάθη, προχειρότητες" που θα διορθωθούν. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μην υπάρχει οργανωμένη αντίδραση στα κυβερνητικά σχέδια.
Μαζί με τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ισχυρίζονται ότι τα μέτρα τα επιβάλλει η ΤΡΟΪΚΑ ή ότι είναι αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης. Αθωώνουν έτσι την πολιτική της ΕΕ που υπηρετεί την "ανταγωνιστικότητα" των επιχειρηματικών ομίλων και είναι η πηγή της επίθεσης στα δικαιώματά μας... Ολοι μαζί σπέρνουν την αυταπάτη ότι μπορεί να συνεχίζεται η επιχειρηματική δράση σε υγεία - πρόνοια, να θησαυρίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες της υγείας και ταυτόχρονα να είναι εξασφαλισμένα τα δικαιώματα των υγειονομικών και να έχουν δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας οι λαϊκές οικογένειες».


πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: