ΚΟΥΚΟΣ
|
Χρηματοδότηση
α)
Πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, των ασφαλιστικών ταμείων,
των δημόσιων νοσοκομείων και των ΚΥ, των δημόσιων ιδρυμάτων Πρόνοιας από
τον κρατικό προϋπολογισμό.β) Επιστροφή από το κράτος των αποθεματικών που χάθηκαν από το «κούρεμα».
γ) Αποπληρωμή όλων των χρωστούμενων από το κράτος για φάρμακα, ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, υγειονομικά υλικά, τρόφιμα για νοσοκομεία και άλλα ιδρύματα, των φαρμακοποιών και των γιατρών.
Η κρατική χρηματοδότηση για την Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο να είναι σε απόλυτη προτεραιότητα έναντι οποιασδήποτε υποχρέωσης που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.
Δημόσιες υποδομές
α)
Καμία συγχώνευση ή κατάργηση, κρεβατιών, κλινικών, εργαστηρίων,
δημόσιων νοσοκομείων, ΚΥ, μονάδων του ΕΟΠΥΥ και προνοιακών ιδρυμάτων. H
τροποποίηση των οργανισμών των νοσοκομείων που επιχειρείται τώρα, οδηγεί
στη συρρίκνωση των δημόσιων υποδομών και στη μείωση του προσωπικού, ενώ
ο λαός έχει ανάγκη το αντίθετο, την ανάπτυξη και αναβάθμισή τους.Η αντίθεσή στις συγχωνεύσεις των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας, με οποιαδήποτε μορφή πραγματοποιούνται, είναι ελλιπής αν δεν συνοδεύεται ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση αιτημάτων - στόχων πάλης που αφορούν τη λειτουργία των νοσοκομείων και των ΚΥ, τους όρους και τις προϋποθέσεις που παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Π.χ. η άρνηση της διασύνδεσης ενός δημόσιου νοσοκομείου με ένα άλλο, ακόμα και να «ικανοποιηθεί» από την κυβέρνηση, δε σημαίνει από μόνο του ότι θα προσληφθεί προσωπικό, οι ασθενείς δε θα πληρώνουν κ.λπ. Κατά των συγχωνεύσεων έχουν τοποθετηθεί κατά περίπτωση και άλλες δυνάμεις, Δήμαρχοι κ.λπ. χωρίς όμως να αμφισβητούν τον επιχειρηματικό χαρακτήρα των δημόσιων νοσοκομείων. Πολλές φορές η τοποθέτηση για την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία καλύπτει την ανάγκη για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε κάθε περιοχή, ενώ είναι σημαντικό να εστιάζεται η προσοχή στην ανάπτυξη των ΚΥ με τα χαρακτηριστικά και το ρόλο τους και τα οποία αφορούν το σύνολο του πληθυσμού, υγιείς και ασθενείς, τα παιδιά, τις γυναίκες, τις μητέρες, τους ηλικιωμένους, τους τόπους δουλειάς, άθλησης και εκπαίδευσης κλπ.
β) Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων στα δημόσια νοσοκομεία, ΚΥ και ιδρύματα Πρόνοιας. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμός των δημοτικών ιατρείων για τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε όλους, ιδιαίτερα των άπορων κατοίκων και των μεταναστών.
γ) Κατάργηση των πληρωμών εισιτηρίων, συμμετοχών για ιατρικές, εργαστηριακές εξετάσεις και θεραπείες, της παρακράτησης των συντάξεων των χρονίως πασχόντων για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
δ) Εξασφάλιση από το κράτος της πλήρους και επαρκούς τροφοδοσίας των δημόσιων μονάδων Υγείας - Πρόνοιας σε φάρμακα, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου και τρόφιμα.
ε) Δωρεάν σίτιση σε όλο το προσωπικό. Αξιοποίηση των υποδομών (μαγειρεία - τραπεζαρία) για δωρεάν σίτιση ενός αριθμού απόρων και ανέργων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και των ιδρυμάτων Πρόνοιας.
στ) Κατάργηση της πληρωμής του 15% από τους ασθενείς για τις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις στο συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πρωτοβάθμιο ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση της πληρωμής του 30% - 50% ή 10% - 20% των νοσηλίων (ανάλογα του τρόπου τιμολόγησης) από τους ασθενείς στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά νοσοκομεία.
ζ) Κρατική χρηματοδότηση για τη λειτουργία όλων των ειδικών σχολείων, με πλήρη και ποιοτική παροχή τροφής.
η) Αμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που επιδεινώνονται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ανάπτυξη και στελέχωση των κρατικών υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (Ιατρών Εργασίας, Τεχνικών Ασφάλειας, νοσηλευτών, επισκεπτών Υγείας κ.ά.). Προσανατολισμός στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.
Φάρμακα
α) Εξασφάλιση με ευθύνη του κράτους της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.β) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των ειδικών φαρμάκων και των φαρμάκων για τις συνοδούς νόσους, τα συμπληρώματα διατροφής, το υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό από τα δημόσια νοσοκομεία, τα ΚΥ και τις μονάδες του ΕΟΠΥΥ, στους χρόνιους πάσχοντες και στα ΑμΕΑ. Το πρόβλημα αναδεικνύεται ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές και στα νησιά που παρατηρείται τελευταία δυσκολία στην προμήθεια από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Πρέπει να απαιτείται με κρατική ευθύνη να εφοδιάζονται οι δημόσιες μονάδες Υγείας με φάρμακα και υγειονομικό υλικό και θα τα διακινούν στους εξωτερικούς ασθενείς, χρόνιους πάσχοντες κ.λπ.
γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν διάθεση των φαρμάκων με προτεραιότητα στους ανέργους, ανασφάλιστους Ελληνες και μετανάστες, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους φτωχούς αγρότες και στους αυτοαπασχολούμενους που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους.
δ) Αμεση αποπληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών που πλήρωσαν οι ασφαλισμένοι, τα ΑμΕΑ σε φάρμακα και άλλο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό.
Προνοιακές παροχές
α)
Αμεση καταβολή όλων των επιδομάτων σε ΑμΕΑ και χρονίως πάσχοντες χωρίς
περικοπές και καθυστερήσεις. Εκτακτη ενίσχυση 1.000 ευρώ για όλες αυτές
τις κατηγορίες με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ.β) Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
γ) Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
Για τα παιδιά
α) Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.β) Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής. Να καταργηθούν οι πληρωμές των οικογενειών για τη μεταφορά των παιδιών και για τη συμμετοχή τους σε «πρόσθετες» δραστηριότητες, όπως προβλέπει το πρόγραμμα για την «εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Να παραγραφούν τα χρέη των οικογενειών για τροφεία της προηγούμενης χρονιάς και να μην εκβιάζονται από τους Δήμους να τα καταβάλουν ως προϋπόθεση της επανεγγραφής των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς.
γ) Κρατική χρηματοδότηση για δωρεάν προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης νηπίων και παιδιών, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο και κατασκηνωτικά προγράμματα.
δ) Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέργων.
ε) Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστούν δωρεάν από τις δημόσιες μονάδες Υγείας, με ουσιαστικό τρόπο, όλες οι απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις για το πιστοποιητικό Υγείας που απαιτείται για την εγγραφή των παιδιών στο σχολείο καθώς και για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς συλλόγους.
Κατ' οίκον φροντίδα και νοσηλεία των ηλικιωμένων
α)
Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της συνέχισης και αναβάθμισης
των υπηρεσιών «Βοήθεια στο σπίτι», με δωρεάν παροχή σε όσους
ηλικιωμένους χρειάζονται βοήθεια και κατ' οίκον νοσηλεία χωρίς
περιορισμούς.β) Κρατική χρηματοδότηση για την εξασφάλιση της δωρεάν φιλοξενίας στους οίκους ευγηρίας.
πηγή rizospastis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου