Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

οι περικοπές αρχίζουν πιλοτικά από τα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Λαίλαπα περικοπών και καταργήσεων με «πιλότο» τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία
Την ώρα που οι υπουργοί συσκέπτονταν, οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν έξω απ' το υπουργείο
Σε «πιλότο» των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, των συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημόσιων νοσοκομείων και της λειτουργίας τους στη λογική της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας, μετατρέπει η κυβέρνηση τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.Μετά από σύσκεψη, χτες, των υπουργών Παιδείας και Υγείας και των προέδρων των Ιατρικών Σχολών, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι θα γίνει αξιολόγηση του επιστημονικού, ερευνητικού, διδακτικού, κλινικού και διοικητικού έργου των δύο Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων («Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο») από διεθνείς αξιολογητές και, με βάση αυτήν την αξιολόγηση, θα γίνει τριετής προγραμματισμός, ώστε «να λειτουργούν με όρους ρεαλιστικούς και αποτελεσματικούς». «Θεωρώ ότι η λειτουργία προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι και ένα πολύ καλό δείγμα λειτουργίας για πολλά άλλα Νοσοκομεία», συμπλήρωσε η υπουργός. Στη σύσκεψη, συζητήθηκε επίσης η υπαγωγή των δύο νοσοκομείων αποκλειστικά στην ευθύνη του υπουργείου Υγείας και, άμεσα, η πληρωμή απ' το υπουργείο Υγείας και της μισθοδοσίας των ειδικευόμενων γιατρών (έως σήμερα ήταν υπεύθυνο μόνο για την πληρωμή των εφημεριών τους). Ο υπουργός Υγείας, είπε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς του εξωτερικού για τη νοσηλεία τους στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ελλάδας.
Οι αποφάσεις για τα δύο νοσοκομεία εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων και τμημάτων, που κατά την κυβέρνηση, δεν είναι αποδοτικά και ανταγωνιστικά. Η κρατική υποχρηματοδότηση, η στάση πληρωμών και παροχών έχουν οδηγήσει σε οριακή λειτουργία τα δημόσια νοσοκομεία, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των ασθενών και τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού. Σε αυτές τις συνθήκες, τα νοσοκομεία θα αξιολογηθούν και θα προχωρήσουν οι καταργήσεις, ταυτόχρονα με τη διείσδυση των επιχειρηματιών και των ασφαλιστικών εταιρειών που διεκδικούν τα πλέον κερδοφόρα κομμάτια της λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων
Από νωρίς το πρωί, στην είσοδο του υπουργείου Παιδείας, όπου γινόταν η σύσκεψη των υπουργών, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι εργαζόμενοι του «Αρεταίειου» και «Αιγινήτειου».
Κατήγγειλαν ότι, παρά τις... διαβεβαιώσεις των υπουργών ότι το πρόβλημα λύθηκε, το «Αιγινήτειο» και «Αρεταίειο» εξακολουθούν να μην μπορούν να εφημερεύσουν, γιατί δεν υπάρχουν φάρμακα για τη νοσηλεία των ασθενών, έχουν σταματήσει οι εισαγωγές ασθενών, ενώ δεν υπάρχουν και τρόφιμα για τη σίτιση των ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται. Στο «Αιγινήτειο» δεν υπάρχουν ούτε καν απορρυπαντικά για το πλύσιμο των ακάθαρτων ρούχων! Την ίδια ώρα, χιλιάδες ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα (σκλήρυνση κατά πλάκας, μυοπάθειες κ.λπ.) έχουν μείνει χωρίς την απαραίτητη θεραπεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε απόγνωση.
Ταχυδακτυλουργικά... για να εξαφανιστούν τα προβλήματα στο «Αλεξάνδρα»
Στο μεταξύ και χτες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, επιχείρησε να αντιστρέψει την πραγματικότητα, σχετικά με το νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» που έκλεισε την εφημερία του την Τετάρτη, λόγω της έλλειψης κλινών και υγειονομικού υλικού για τη νοσηλεία των ασθενών.
Με έγγραφά της στις ημερομηνίες 1, 6 και 9 Απρίλη η διοικήτρια του νοσοκομείου προειδοποιούσε ότι το νοσοκομείο έχει μείνει χωρίς αναγκαία υλικά για τη νοσηλεία των ασθενών. Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τα έγγραφα της διοικήτριας, στερούνταν των αναγκαίων υλικών για την αντιμετώπιση των χειρουργικών περιστατικών, αλλά και για την καθημερινή νοσηλεία. Σύμφωνα με εργαζόμενους, το νοσοκομείο δεν είχε υλικά για την αντιμετώπιση και των αιμορραγικών περιστατικών, εξαρτήματα για τη ρύθμιση του ορού, βαμβάκι κ.λπ. Την Τετάρτη η διοικήτρια ανακοίνωσε ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύσει και τέθηκε εκτός εφημερίας. Εως τις 8.30 το βράδυ το ΕΚΑΒ δε μετέφερε περιστατικά στο νοσοκομείο. Η εφημερία ξεκίνησε ξανά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από εντολή του υπουργείου Υγείας, και αφού το θέμα είχε πάρει δημοσιότητα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Α. Λοβέρδος - παρακάμπτοντας τα αδιάσειστα στοιχεία - ισχυρίστηκε ότι το όλο περιστατικό είναι «σαμποτάζ» και «υπονόμευση», από... κάποιους, τους οποίους όμως αρνήθηκε να κατονομάσει! Ισχυρίστηκε ότι το απόγευμα της Τετάρτης ο διοικητής της ΥΠΕ Α. Μουσιώνης επισκέφτηκε το νοσοκομείο, «διαπίστωσε 37 κρεβάτια ελεύθερα και την αποθήκη να έχει το υλικό εκείνο το οποίο υποτίθεται ότι έλειπε. Εβαλε αμέσως το νοσοκομείο σε εφημερία και διέταξε ΕΔΕ».
«Παίζουν κάποια παιχνίδια, κάποιοι, πίσω απ' τις πλάτες του ελληνικού λαού και σε βάρος του ελληνικού λαού», είπε ο υπουργός. Οταν όμως ρωτήθηκε από ποιους και γιατί έγινε η... υπονόμευση είπε επί λέξει: «Εντάξει, αυτά τώρα θα τα δείξει η ΕΔΕ»... Μάλιστα, στην ερώτηση αν το εμπάργκο των προμηθευτών στα νοσοκομεία έχει δημιουργήσει πρόβλημα έλλειψης υλικών, ο υπουργός απάντησε: «Οχι βέβαια, όχι».
Τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο και το υπουργείο Παιδείας κυκλοφόρησαν δελτία Τύπου, με τις δηλώσεις των δύο υπουργών, στις οποίες είχε... απαλειφθεί εντελώς το κομμάτι των ερωτήσεων για το «Αλεξάνδρα» και οι απαντήσεις του υπουργού!
Χτες, οι εργαζόμενοι του «Αλεξάνδρα» πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στη διοικήτρια, η οποία ισχυρίστηκε ότι δεν ενημερώθηκε σωστά από τους συνεργάτες της και τους υπεύθυνους των τμημάτων και ότι υπάρχουν υλικά στις αποθήκες τα οποία δε χρησιμοποιούνταν! Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το πρωί της Τετάρτης υπήρχε πληρότητα στην παθολογική κλινική, που είναι στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της εφημερίας. Μάλιστα στα 37 άδεια κρεβάτια που... ανακάλυψε ο διοικητής της ΥΠΕ συμπεριλαμβάνονται και τα γυναικολογικά - μαιευτικά κρεβάτια!
«Είναι αδιανόητο να στερείς από τον ασθενή το γιατρό, το φάρμακο, τη γάζα και τον επίδεσμο στο όνομα της οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζει σε καταγγελία της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ για τα εκρηκτικά προβλήματα των τριών νοσοκομείων.
ΛΑΡΙΣΑ
Της ζήτησαν να πληρώσει 600 ευρώ για εξετάσεις αίματος!
Να πληρώσει από την τσέπη της περί τα 600 ευρώ προκειμένου να γίνουν, στο Ανοσολογικό εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι εξετάσεις αίματος που χρειαζόταν, ζητήθηκε από σπουδάστρια των ΤΕΙ, η οποία πήγε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει! Η νεαρή σπουδάστρια, που κατάγεται από φτωχή αγροτική οικογένεια και είχε μαζί της το βιβλιάριο υγείας του ΟΓΑ, δήλωσε αδυναμία να πληρώσει το υπέρογκο ποσό, με αποτέλεσμα, στις 4 μέρες που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, να μην έχουν γίνει οι απαιτούμενες εξετάσεις και μόλις χτες, μετά από παρεμβάσεις που έγιναν, δόθηκε, αρμοδίως, υπόσχεση ότι το πρόβλημά της θα λυθεί...
Να σημειώσουμε ότι, λόγω των περικοπών της χρηματοδότησης των νοσοκομείων που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις υλικών στο Ανοσολογικό εργαστήριο που λειτουργεί μέσα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας - ένα από τα 14, συνολικά, σ' όλη τη χώρα και το μοναδικό εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης - και δεν μπορεί ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες των ασθενών. Ετσι, πολλά δείγματα στέλνονται προς εξέταση στο πανεπιστημιακό εργαστήριο, που βρίσκεται στο διπλανό κτίριο της Ιατρικής Σχολής και το οποίο, λειτουργώντας με κριτήρια αγοράς, ζητάει από τους ασθενείς να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις εξετάσεις που κάνουν εκεί. Πρόκειται, δε, για εξετάσεις τριτοβάθμιας βαθμίδας που είναι πανάκριβες και τις οποίες, κατά το πλείστον, δεν αναγνωρίζουν και δεν καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Λάρισας (συγκροτείται από το Εργατικό Κέντρο και τις αγωνιστικές συσπειρώσεις ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΜΑΣ, ΟΓΕ) καταγγέλλει ότι η ευθύνη για όσα «τραβάει» η φτωχή σπουδάστρια, αλλά και, γενικότερα, οι εργαζόμενοι και τα άλλα στρώματα που απευθύνονται στο λεγόμενο δημόσιο σύστημα υγείας, ανήκει στην κυβέρνηση και στη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Απαιτεί να σταματήσει η επιβολή κάθε είδους «χαρατσιών» στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και καλεί το λαό ν' αγωνιστεί για σύγχρονες δωρεάν υπηρεσίας Υγείας - Πρόνοιας για όλο το λαό, μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο σύστημα, χωρίς καμία επιβάρυνση των ασθενών, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τη φορολογία του κεφαλαίου κλπ.

 πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: