Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

επικίνδυνες για την Υγεία του Λαού οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σύνθλιψη υπηρεσιών και σφαγιασμός των παροχών
Θα καταργηθούν δημόσια νοσοκομεία και θα γίνουν Κέντρα Υγείας, ενώ θα καταργηθούν και οι κλινικές που θα αντικατασταθούν από τους τομείς
Ολο και μεγαλώνει η αφαίμαξη της εργατικής - λαϊκής οικογένειας για να έχει την υγεία της
Με την κατάργηση δημόσιων νοσοκομείων, τη μετατροπή τους σε Κέντρα Υγείας και την αντικατάσταση των κλινικών από τομείς ξεκινά η σύνθλιψη δημόσιων υπηρεσιών Υγείας που περιλαμβάνει το σχέδιο των συγχωνεύσεων. Αυτές οι δραματικές ανατροπές - «διαρθρωτικές αλλαγές» τις αποκαλεί η κυβέρνηση - θα λειτουργήσουν με φόντο και τη θεσμοθετημένη ολοήμερη λειτουργία του δημόσιου νοσοκομείου και τη συγκρότηση του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όπου τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις και η παροχή των υπηρεσιών θα περιοριστεί σε ένα ελάχιστο πακέτο με βάση τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Στα πλαίσια της ισότιμης αντιμετώπισης - μέσω του ΕΟΠΥΥ - δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μερίδιο σε «φιλέτα» των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας διεκδικούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες.Το περίγραμμα αυτού του σχεδίου έδωσαν χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και ο καθηγητής Λυκούργος Λιαρόπουλος, που είναι επικεφαλής της επιτροπής για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. Χωρίς καμιά αναφορά στη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, υποστήριξε υποκριτικά ότι «το ΕΣΥ άγγιξε τα όριά του, ότι κοστίζει πολύ και δεν προσφέρει τις ανάλογες υπηρεσίες», για να προτάξει την αναδιάταξη, όπως ονόμασε τις συγχωνεύσεις, των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας. Μάλιστα, με σαφήνεια ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως αυτές οι επιλογές δεν έχουν καμιά σχέση με την τρόικα ή το μνημόνιο, τονίζοντας ότι η «παρούσα μεγάλη οικονομική κρίση δεν είναι η αιτία, είναι όμως μια άριστη αφορμή, να κάνουμε ταχύτερα και αποτελεσματικότερα τις αναγκαίες παρεμβάσεις».
Ο υπουργός άντλησε επιχειρήματα από τη σημερινή κατάσταση, αποσιωπώντας πλήρως τις γενεσιουργές αιτίες από τις πολιτικές που άσκησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Χαρακτηρίζοντας υψηλές τις δαπάνες Υγείας στη χώρα μας (δημόσιες 60% και ιδιωτικές 40%), υποστήριξε ότι υπάρχει σπατάλη πόρων, με πολύ χαμηλό επίπεδο ικανοποίησης στις παροχές Υγείας. Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει υπερπληθώρα γιατρών αλλά και μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υποστήριξε, ακόμα, ότι υπάρχει ανορθολογική κατανομή γιατρών και κλινών και έτσι, κατά τον υπουργό, με το σχέδιο αυτό θα γίνει συνένωση ανθρώπινων πόρων με τις οποίες θα καλυφθούν οι ανάγκες.
Κλείσιμο των κλινικών

Μια επαναλαμβανόμενη κινδυνολογική επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε ο Λ. Λιαρόπουλος στην παρουσίαση του περιγράμματος του σχεδίου που θα εισηγηθεί στο υπουργείο Υγείας.Τα περισσότερα, υποστήριξε, απ' τα 158 νοσοκομεία (συμπεριλαμβάνονται και τα στρατιωτικά), είναι πολύ παλιά, ξεπερασμένης τεχνολογίας, χρειάζονται συνεχώς επισκευές με αποτέλεσμα να είναι και επικίνδυνα για τους ασθενείς. Αλλά και τα μικρά, πρόσθεσε, νοσοκομεία είναι επικίνδυνα, γιατί ο ασθενής πιστεύει λανθασμένα ότι έχουν τις υπηρεσίες ενός μεγάλου νοσοκομείου και ταλαιπωρείται χάνοντας πολύτιμο χρόνο για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας που έχει. Αναφερόμενος στις κλινικές των νοσοκομείων, είπε ότι «πάρα πολλές έχουν δημιουργηθεί γιατί ήθελαν οι γιατροί και όχι γιατί εξυπηρετούσαν ανάγκες ασθενών», υπονοώντας σαφώς ότι η φιλοδοξία κάποιων γιατρών να γίνουν διευθυντές στα δημόσια νοσοκομεία ήταν η αιτία για την ανάπτυξη κάποιων κλινικών σε αυτά. Γι' αυτό το λόγο είναι καλύτερα, συνέχισε, να υπάρχουν τομείς: Ο Παθολογικός, ο Χειρουργικός και δύο Εργαστηριακοί, σε κάθε ομάδα νοσοκομείων που θα συγχωνευθούν.
Επίσης, μίλησε για ομαδοποίηση των νοσοκομείων με βάση τη νοσηρότητα και τις δυνατότητες προσφοράς, μετά τις συγχωνεύσεις, υπηρεσιών για πέντε ασθένειες: Τον καρκίνο, το διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τις ψυχικές νόσους και τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ακόμα, μίλησε, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, για την ομαδοποίηση των νοσοκομείων σε διοικητικό επίπεδο, που θα έχει ως βάση τις εφτά περιφέρειες της χώρας. Οι ομάδες αυτές των νοσοκομείων θα έχουν έναν διοικητή, μια ιατρική, διοικητική και τεχνική υπηρεσία. «Θα έχουν μία υπηρεσία όλα», είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Λιαρόπουλος.
Την ιδεολογική πλατφόρμα των συγχωνεύσεων παρουσίασε στη σύσκεψη ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Μόσιαλος, υποστηρίζοντας ότι στις «δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες η Υγεία θα πρέπει να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και ταυτόχρονα να αυξήσει την ποιότητα των υπηρεσιών που παράγει». Μάλιστα, παρουσίασε ως στόχο των συγχωνεύσεων την «προστασία του εισοδήματος των πολιτών» καθώς «μέσα απ' τη διαφάνεια και την αύξηση της παραγωγικότητας θα μειωθούν οι παράτυπες πληρωμές». «Οσο αυξάνουν οι δημόσιες δαπάνες για την Υγεία θα γίνονται οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις και τους μισθούς», κατέληξε ο Ηλ. Μόσιαλος. Ο διαβόητος διάλογος θα διαρκέσει τρεις μήνες και οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν την 1η Ιούλη 2011, όπως είπε ο υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: