Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

«Πολιορκητικός κριός» παροχών και εργασιακών σχέσεων

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Μέχρι και αδύνατη θα γίνει η πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα
MotionTeam
Ολοταχώς για τις άγριες περικοπές στις παροχές των ασφαλισμένων, αλλά και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και των γιατρών προχωρά η κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται πυρετωδώς για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) απ' την 1.9.2011.Στο πλαίσιο αυτό, και με οδηγό τη λογική της μείωσης του «σπάταλου κράτους», για να υπάρξουν οι διαβόητες «οικονομίες κλίμακος», το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να αποσπάσει τη συναίνεση και στα σχέδια κατεδάφισης της όποιας δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) απόμεινε, από τις μόνιμα διαλεγόμενες με την κυβέρνηση ηγεσίες των συνδικαλιστικών συλλόγων των γιατρών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, και με τη λογική της εξίσωσης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, απαλλάσσει την επιχειρηματική δραστηριότητα από κάθε - έστω και τυπικό - εμπόδιο. Ετσι, φιλοδοξεί να εμφανίσει τον ΕΟΠΥΥ ως έναν «δυνατό αγοραστή» που θα αγοράζει για λογαριασμό των ασφαλισμένων απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ποιοτικά, όπως υποστηρίζει, αξιολογημένες υπηρεσίες.
Πανέτοιμος για περικοπές
Εκείνο για το οποίο σιωπά η κυβέρνηση είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες θα είναι ένα ελάχιστο πακέτο παροχών και οι ασφαλισμένοι, για να έχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο υγειονομικής κάλυψης, ή θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους τις επιπλέον παροχές ή θα οδηγηθούν στην ιδιωτική ασφάλιση ή δε θα έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας! Το ελάχιστο πακέτο παροχών φαίνεται να είναι εφτασφράγιστο μυστικό.


Προχτές, στη συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), οι γιατροί ζήτησαν επιμόνως τον κανονισμό παροχών για να εισπράξουν απ' τον Ανδρέα Λοβέρδο την απάντηση: «Δεν είμαστε έτοιμοι. Αυτό θα απαιτήσει πολύ χρόνο επεξεργασίας». Ωστόσο, όμως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη για τις περικοπές των παροχών - τις οποίες μάλιστα τις έχει ποσοτικοποιήσει στο πλαίσιο του μνημονίου και της τρόικας - ενώ ετοιμάζεται και για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών.Οι υπουργοί Υγείας Α. Λοβέρδος και Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης έστειλαν στον ΠΙΣ «πρόταση σχετικά με την αποζημίωση των ιατρών που θα συμμετάσχουν στον ΕΟΠΥΥ» και η οποία συζητήθηκε στην προχτεσινή συνάντηση υπουργού Υγείας και ΠΙΣ. Η πρόταση περιλαμβάνει τους ήδη υπηρετούντες 6.000 γιατρούς του ΙΚΑ «που παραμένουν με τους υπάρχοντες μισθολογικούς όρους» - δηλαδή εξευτελιστικούς μισθούς - και προβλέπει να συμβληθεί ο ΕΟΠΥΥ με άλλους 15.000 γιατρούς που θα αμείβονται, κυρίως, με κλιμακωτή «μηνιαία αποζημίωση». Δηλαδή, με τη λεγόμενη αντιμισθία, που θα κυμαίνεται από 800 - 1.500 ευρώ - και μάλιστα ακαθάριστα - με τα οποία θα πρέπει να καλύψουν την επαγγελματική στέγη και τη γραμματειακή υποστήριξη των ιατρείων τους. Βέβαια, στη διαμόρφωση τέτοιων προτάσεων οδήγησε και η συμφωνία των συνδικαλιστικών ηγεσιών για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με αμοιβές των γιατρών κατά πράξη και κατά περίπτωση.
Αυτή τη στιγμή, τις υπηρεσίες ΠΦΥ - εκτός απ' τους 6.000 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ - τις προσφέρουν οι συμβεβλημένοι γιατροί του ΟΠΑΔ (11.300), του ΟΑΕΕ (4.100) και οι 10.000 αμειβόμενοι κατά πράξη γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΟΓΑ. Δηλαδή, συνολικά παρέχονται από τουλάχιστον - κάποιοι είναι συμβεβλημένοι με περισσότερα του ενός Ταμεία - από 31.400 γιατρούς, ενώ με την πρόταση της κυβέρνησης οι γιατροί μειώνονται σε 21.000. Δηλαδή «κόβονται» 11.400 γιατροί.
Με την πρόταση αυτή, δε συμφώνησε ούτε η ηγεσία του ΠΙΣ και ύστερα από πρόταση του Ανδρέα Λοβέρδου θα γίνει νέα συνάντηση στις 18.8.2011. Επίσης, ο ΠΙΣ αποφάσισε έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 20.8.2011, ώρα 9 π.μ., στο ξενοδοχείο Crowne Plaza, στην οδό Μιχαλακοπούλου 50.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: