Κυρώσεις σε όποιον γιατρό δε συνταγογραφεί τα αντίγραφα φάρμακα

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας δε δίστασε να παρουσιάσει αυτή την επιλογή ως «μοχλό ανάπτυξης», λέγοντας πως η βιομηχανία των γενόσημων φαρμάκων θα δημιουργήσει και θέσεις εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις φαρμακευτικές εταιρείες οδηγεί κάποιες στο κλείσιμο, στις μειώσεις μισθών, στην εκ περιτροπής εργασία κλπ. Και πως μόνο μέσα σε ένα Ενιαίο Κρατικό Φορέα παραγωγής, εισαγωγής, διακίνησης και έρευνας φαρμάκου θα είναι εξασφαλισμένες οι θέσεις εργασίας με δικαιώματα, η ποιότητα των φαρμάκων και η δωρεάν πρόσβαση όλων όσοι έχουν ανάγκη.
Ομολογώντας πως η λειτουργία των νοσοκομείων σαν επιχειρήσεις που πουλούν υπηρεσίες Υγείας είναι ...«επικερδής», ο υπουργός τόνισε πως η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και το 5ευρω εισιτήριο απέφεραν έσοδα 267 εκατ. ευρώ το 2011, έσοδα που προήλθαν απευθείας από την τσέπη των ασθενών. Η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 23% σε σχέση με το 2010 και έφτασε τα 830 εκατ. ευρώ, ενώ τα γενόσημα φάρμακα που χορηγούνται στα νοσοκομεία έφτασαν το 25% των φαρμάκων. Το ίδιο πανηγυρικός εμφανίστηκε και για τη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου από 5,72 δισ. ευρώ το 2011 στα 5,28 δισ. ευρώ το 2012.
Η Υγεία δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας
Σύμφωνα
με εκτιμήσεις, 1 στους 4 εργαζόμενους, σε σύνολο 2,5 εκατομμυρίων,
είναι ανασφάλιστος και δεν έχει πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική
περίθαλψη. Επιπλέον, 350.000 άνθρωποι δηλώνουν μακροχρόνια άνεργοι, ενώ
περισσότεροι από 300.000 πρώην έμποροι και επιχειρηματίες έχουν οφειλές
στον ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Από
αυτούς, οι 150.000 είναι μακροχρόνια ανασφάλιστοι. Την ίδια ώρα, δεν
μπορούν να βγάλουν Βιβλιάριο Υγείας Απόρων, λόγω των οφειλών τους είτε
στον ΟΑΕΕ, είτε στην εφορία κι έτσι δεν έχουν καμία υγειονομική
περίθαλψη.
Αυτά τα στοιχεία δόθηκαν χτες, ανάμεσα σε
άλλα, από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας (ΙΣΑ) και τη ΜΚΟ της αρχιεπισκοπής
Αθηνών «Αποστολή». Στοιχεία που μαρτυρούν την επιτακτική πλέον ανάγκη
όλοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες,
δωρεάν και αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, αλλά και δωρεάν φάρμακα και
θεραπεία. Αυτή η ανάγκη, μάλιστα, μπορεί να ικανοποιηθεί αν καταργηθεί η
επιχειρηματική δράση σε Υγεία και Φάρμακο, αν ενταχθούν όλοι οι γιατροί
στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αν τα νοσοκομεία πάψουν να λειτουργούν σαν
επιχειρήσεις, αν η Υγεία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος και
όχι από τα ασφαλιστικά ταμεία.Αντί λοιπόν να παλεύουν για να έχουν όλοι δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, ο ΙΣΑ και η ΜΚΟ της Εκκλησίας επιμένουν να υποστηρίζουν την ύπαρξη των εμπόρων της Υγείας και του Φαρμάκου και υπογράφουν σύμφωνο συνεργασίας για τη δημιουργία ενός Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, που θα παρέχει υπηρεσίες σε 145 ενορίες της αρχιεπισκοπής Αθηνών. Την ώρα δε, που χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτές είναι άνεργοι, προτείνουν τη στελέχωση του Ιατρείου με εθελοντές γιατρούς. Αποδέχονται, εν ολίγοις, το κυβερνητικό επιχείρημα ότι το «κράτος δεν έχει λεφτά για την Υγεία και την Πρόνοια». Ετσι, η κοινωνία χωρίζεται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Αυτούς που έχουν και αγοράζουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, τους ασφαλισμένους που πληρώνουν όλο και περισσότερα για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες και εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε αυτές τις υποτυπώδεις δημόσιες δομές Υγείας και μόνο η ...«φιλανθρωπία» τους απομένει.
πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου