Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΛΠΙΣ» Οδυνηρές οι συνέπειες από τις συγχωνεύσεις


Κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής
Στη συρρίκνωση και τη διάλυση του νοσοκομείου «Ελπίς» οδηγούν οι συγχωνεύσεις των δημόσιων νοσοκομείων που αποφάσισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε η συγκυβέρνησή του με τη ΝΔ. Το «Ελπίς» συγχωνεύεται με το αντικαρκινικά νοσοκομεία «Αγιος Σάββας» και 6ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ. Η συγχώνευση, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού και την οικονομική θηλιά της υποχρηματοδότησης, έχουν οδηγήσει το «Ελπίς» στα πρόθυρα της κατάρρευσης και της πλημμελούς - σε βαθμό επικινδυνότητας - λειτουργίας του νοσοκομείου για τους ασθενείς.
Την περασμένη Παρασκευή, το Σωματείο των εργαζομένων στο «Ελπίς» οργάνωσε σύσκεψη με τη συμμετοχή διαφόρων φορέων και παρατάξεων από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας κ.τ.λ.
Με τη συγχώνευση του νοσοκομείου, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη, επέρχεται μείωση των κλινών σε 192 από 260 που προέβλεπε ο οργανισμός του 1986. Βέβαια, οι αναπτυγμένες κλίνες όπως αναφέρεται στις αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις, είναι 200. Δηλαδή, η μη ανάπτυξη της δυναμικότητας των δημόσιων νοσοκομείων, με βάση τις λαϊκές ανάγκες είναι γενικευμένη πρακτική των κυβερνήσεων της τελευταίας 25ετίας. Κι όμως, το σωματείο καλεί γενικά σε «κοινό μέτωπο για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών της λιτότητας» για «να έχει πλήρη και ασφαλή λειτουργία με επαρκή χρηματοδότηση, επιτρέποντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας του».
Σε παρέμβασή τους στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, τόνισαν πως τα προβλήματα δεν είναι αποτέλεσμα μόνο του μνημονίου αλλά των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιταχύνονται απ' την οικονομική κρίση. Η Υγεία, τόνισαν, δεν είναι εμπόρευμα, και είναι υποκριτική η στάση εκείνων που ενώ τώρα τάσσονται κατά των διαλυτικών μέτρων που συνθλίβουν το «Ελπίς», στην πράξη στήριξαν ανάλογες πολιτικές. Οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, αφού είπαν ότι βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων, υπογράμμισαν ότι πέρα απ' τις μορφές πάλης οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν το περιεχόμενοι του αγώνα. Δηλαδή με ποιον, όπως και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, βρίσκονται αντιμέτωποι.
Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν ακόμα τα εξής στοιχεία:
  • Είναι κενές 25% των θέσεων του νοσοκομείου. Ετσι δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές σε μια σειρά ειδικότητες, όπως η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Καρδιολογική κλινική, ενώ λείπει και παραϊατρικό προσωπικό στα εργαστήρια.
  • Γιατροί και εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για πέντε μήνες για δεδουλευμένα νυχτερινών, αργιών, και εφημεριών.
  • Λείπουν υλικά γιατί οι προμηθευτές σταμάτησαν λόγω των χρεών την προμήθεια του νοσοκομείου.
Σήμερα γίνεται γενική συνέλευση των εργαζομένων στο «Ελπίς». Αύριο, με απόφαση των Σωματείων των Νοσοκομείων «Ελπίς» και του Αγίου Σάββα, θα γίνει στάση εργασίας (10 π.μ. - 3 μ.μ.) και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας. Επίσης, τα δύο σωματεία στις 2 Ιούνη 2012 θα κάνουν συγκέντρωση στην πλατεία του Αγίου Δημητρίου στους Αμπελοκήπους, ώρα 11 π.μ., με τη συμμετοχή φορέων της περιοχής.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: