Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ Επικίνδυνο αδιέξοδο με απρόβλεπτες επιπτώσεις


Η χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στα Τρίκαλα
Σε τραγικό αδιέξοδο οδηγείται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που έχει ως αποτέλεσμα να μην εφοδιάζονται τα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τα φάρμακα των βαρέως πασχόντων, με απρόβλεπτες για αυτούς συνέπειες. Στο αδιέξοδο συντείνει και η επιμονή της πλειοψηφίας των ηγεσιών των φαρμακευτικών συλλόγων στη «μορφή πάλης» να άρει τη χορήγηση των φαρμάκων με πίστωση μέχρι να εξοφληθούν τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς.Χτες, έγινε μια ακόμα συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αντιπροσώπους των φαρμακοποιών, στην οποία απλώς πιστοποιήθηκε ότι κατατέθηκαν 70 εκ. ευρώ, με τα οποία εξοφλείται ο μήνας Μάρτης. Εκκρεμούν τα χρέη του Απρίλη, περισσότερα από 250 εκ. ευρώ, για τα οποία υπήρχε υπόσχεση αποπληρωμής πριν τις εκλογές. Οι φαρμακοποιοί, όπως ανακοινώθηκε σε χτεσινή εκδήλωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ζητούν το συμψηφισμό των χρεών του ΕΟΠΥΥ με τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και μέχρι τότε συνεχίζουν την κινητοποίηση, υποστηρίζοντας ότι πια δεν μπορούν διακινήσουν φάρμακα, καθώς δεν πιστώνονται και οι ίδιοι απ' τις εταιρείες. Μάλιστα, δεν απάντησαν ούτε στην έκκληση του προέδρου της Ομοσπονδίας Νεφροπαθών Ελλάδας να σταματήσουν την άρση της πίστωσης, όταν πληρωθούν τα 70 εκ. ευρώ, και να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση για την κάλυψη συνολικά των χρεών.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΦΣΑ, μέσα σε τρεις μόνο μέρες (31η Μαΐου, 1η και 5η Ιουνίου) 84 άνθρωποι έχουν καταγγείλει ότι δεν μπορούν να βρουν το φάρμακό τους. Πρόκειται, κυρίως, για ασθενείς με καρκίνο, άτομα με πολυνευροπάθεια, υπερπαραθυρεοειδισμό, πολλαπλή σκλήρυνση, νεφροπάθειες, ψωρίαση, ωχρά κηλίδα και καρδιακή ανεπάρκεια.
Οι μεταμοσχευμένοι με νεφρό πρέπει να παίρνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, τα οποία κοστίζουν 800 ευρώ το μήνα, ενώ ορισμένοι δεν έχουν μισθό πάνω από 600 ευρώ. Οσοι νεφροπαθείς κάνουν αιμοκάθαρση, παίρνουν φάρμακα αξίας 1.000 ευρώ το μήνα. Οι 10.000 πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας κάνουν αγώνα δρόμου για την εξασφάλιση των φαρμάκων τους, αυξάνοντας έτσι το στρες των πασχόντων.
Σε μια αντιφατική κίνηση προχωρά η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΦΣΑ: Θα ανοίξει λογαριασμό για τα «επείγοντα περιστατικά» τη στιγμή που υποχρεώνει όλους τους ασφαλισμένους να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακά τους.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τσιόδρας, παρέπεμψε στις δύο επιστολές του πρωθυπουργού προς Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να ξεμπλοκαριστούν τα κονδύλια για τα υλικά. Αναφερόμενος στο αίτημα των φαρμακοποιών για συμψηφισμό των χρεών είπε ότι «ακούγεται εύλογο» αλλά, πρόσθεσε, «η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να νομοθετεί».
Κινητοποιήσεις σε Χίο και Τρίκαλα
Κατάληψη στα γραφεία του αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κ. Γανιάρη κάνουν από χτες βαρέως πάσχοντες και εκπρόσωποι φορέων απ' τη Χίο για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και υγειονομικού υλικού.
Αποκαλυπτικό είναι το υπόμνημα που έστειλε ο ίδιος αντιπεριφερειάρχης προς τον πρωθυπουργό Π. Πικραμμένο, τον υπουργό Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ. Οι διαστάσεις των ελλείψεων, αναφέρει, είναι τραγικές, καθώς «παρουσιάζονται δραματικές ελλείψεις φάρμακα και υγειονομικό υλικό για ομάδες χρόνια πασχόντων (ασθενείς με καρκίνο, νεφροπαθείς, καρδιοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, ψυχικά πάσχοντες». Ζητά την άμεση αποστολή φαρμάκων και υγειονομικού υλικού στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στη Χίο και στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο, γιατί «σε διαφορετική περίπτωση τίθεται σε άμεσο κίνδυνο το ύψιστο αγαθό που η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει, η ανθρώπινη ζωή».
Οι γραμματείες Τρικάλων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ , ο Σύλλογος Γυναικών και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Τρικάλων, πραγματοποίησαν, χτες στις 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ, απαιτώντας άμεση εξασφάλιση και επαρκή διάθεση των φαρμάκων για το λαό και καταγγέλλοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές σε βάρος του λαού.
Σε συνάντηση που είχαν μαζί του, ο διευθυντής του ΕΟΠΥΥ στα Τρίκαλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την ελλιπή χρηματοδότηση του οργανισμού που μπορεί να προκαλέσει σύντομα πρόβλημα στην περίθαλψη και ιδίως στη χορήγηση φαρμάκων στους καρκινοπαθείς και στους χρόνιους πάσχοντες. Διαβεβαίωσε, όμως, ότι, προς το παρόν, η χορήγηση φαρμάκων σ' αυτούς τους ασθενείς γίνεται από το φαρμακείο του νοσοκομείου και τα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ φαρμακεία. Εγινε, επίσης, συνάντηση με τον διευθυντή του ΙΚΑ, που διαβεβαίωσε ότι το ΙΚΑ θα επιστρέφει εντός μηνός τα χρήματα που πληρώνουν - πέραν της συμμετοχής - οι ασφαλισμένοι του για φάρμακα κι ανέφερε ότι εντός μιας βδομάδας θα αντιμετωπισθεί και το πρόβλημα αναμονής (ουρές κ.λπ.) που έχει δημιουργηθεί λόγω του πλήθους των αιτήσεων για επιστροφή αυτών των χρημάτων, με την καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας γι' αυτό το σκοπό.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: