ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Επικίνδυνες ανατροπές για την υγεία των λαϊκών οικογενειών
Η κυβέρνηση προχωρά σε σύνθλιψη των δημόσιων νοσοκομείων με συγχωνεύσεις και εκχώρηση στις ασφαλιστικές εταιρείες
Με εφόδιο και τον Υγειονομικό Χάρτη (ΥΧ) της χώρας, η κυβέρνηση προχωρά σε δραματικές ανατροπές στο χώρο της Υγείας, που ξεκινούν από τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και φτάνουν στην εξίσωση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας, με την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία των ασφαλιστικών εταιρειών. Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές ανακοινώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.
Ο ΥΧ συντάχτηκε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) και είναι «ένα διαδικτυακό σύστημα καταγραφής και διαχείρισης των δεδομένων και δεικτών υγείας, που επιχειρεί να φέρει τη λύση στην οργάνωση του συστήματος Υγείας στη χώρα μας», όπως αναφέρεται σε έκδοση της ΕΣΔΥ. Μιλώντας στην παρουσίαση του ΥΧ ο γραμματέας Δημόσιας Υγείας Αντώνης Δημόπουλος είπε ότι θα αποτελέσει τη βάση για την εσωτερική σχέση του ασφαλιστικού τομέα και των δημόσιων νοσοκομείων. Δηλαδή, την εφαρμογή του άρθρου 18 του νόμου 3918/2011 που περιγράφονται οι σκοποί του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), και οι οποίοι «θα επιτρέψουν στο δημόσιο χώρο να κινείται με ευελιξία και πιο έξυπνα». Το ίδιο σημαντικός, κατά τον Αντώνη Δημόπουλο, θα αποδειχτεί ο ΥΧ και στη συνεργατικότητα με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας.Ακόμα πιο αποκαλυπτικός ήταν στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε τα εξής:
- Από την 1η Απρίλη 2011 και με βάση τον ΥΧ ξεκινά ο διαβόητος διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, καθώς και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τις συγχωνεύσεις, το συντονισμό και τη συνεργατικότητα των δημόσιων μονάδων υγείας. Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι έχει και τη σύμφωνη γνώμη των γιατρών για τη συνεργατικότητα του ιδιωτικού τομέα.
- Την 1η Ιούλη 2011 θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων. «Τα 132 νοσοκομεία του ΕΣΥ και τα 5 νοσοκομεία του ΙΚΑ, καταδεικνύουν τον ανορθολογισμό και ότι δεν οικοδομήθηκαν με βάση τις ανάγκες αλλά με βάση τις αντιλήψεις από το χώρο της πολιτικής», υποστήριξε ο υπουργός, για να δικαιολογήσει τα «επιχειρησιακά προγράμματα αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ», όπως ανέφερε αργότερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Νίκος Πολύζος.
Αποκαλυπτικές για αυτή την εξέλιξη είναι οι συνεντεύξεις στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας των Αντ. Δημόπουλου και του καθηγητή των οικονομικών της Υγείας Λ. Λιαρόπουλου, ο οποίος είναι επικεφαλής της Επιτροπής που μελετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και την πρότασή του θα παρουσιάσει στις 31/3/2011. Ο πρώτος, μεταξύ άλλων, είπε: «Ηδη, υπογράφτηκαν οι συμβάσεις ανάμεσα στον ΟΠΑΔ και στις ΥΠΕ και το ίδιο θα ακολουθήσει και με τα άλλα ταμεία. Προσδοκούμε, αν αποκτήσουμε όρους ανταγωνισμού το επόμενο 6μηνο - και θα ήταν μεγάλη επιτυχία για το ΕΣΥ - να γίνει το ίδιο πράγμα και για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες». Οπως αποκαλύπτει στο ίδιο τεύχος ο Λ. Λιαρόπουλος, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν εγχειρήσει στην κυβέρνηση τα σχέδιά τους. «Σημαντική - αναφέρει - μπορεί να είναι και η συμβολή του κλάδου της Ιδιωτικής Ασφάλισης, στα λίγα, έστω, νοσοκομεία που έχουν τις προϋποθέσεις, όπως προβλέπει και σχετική πρόταση που έχει κάνει η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, μετά από μελέτη του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου