ΟΓΕ
Στην οργανωμένη πάλη η δύναμη των γυναικών
Συνέντευξη με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, Καλλιόπη Μπουντούρογλου
-- Η ΟΓΕ, από την ίδρυσή της, δεν αντιμετωπίζει την 8ηΜάρτη σαν μια απλή επέτειο αλλά σαν μια αφορμή για δράση και ένταξη γυναικών στο κίνημα. Μάλιστα, δε θεωρούμε ότι τόσο η συγκεκριμένη μέρα όσο και συνολικά η πάλη για την ισοτιμία των γυναικών είναι ζητήματα που αφορούν μόνο το γυναικείο κίνημα. Φέτος υπάρχει ένα νέο στοιχείο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια: Το μετωπικό σχήμα, που έχουν συγκροτήσει το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, έχει κάνει δική του υπόθεση την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Οι συγκεντρώσεις, τα συλλαλητήρια, οι εξορμήσεις που πραγματοποιεί η συμμαχία, συμβάλλουν στην ανάδειξη του χαρακτήρα της μέρας αυτής και στην απόκρουση των προσπαθειών της αστικής τάξης, των κομμάτων και των ΜΜΕ που την υπηρετούν, να αλλοιώσουν το περιεχόμενό της.
Η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εργατικό κίνημα και τους αγώνες του. Αφορά τις εργαζόμενες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις φτωχές αγρότισσες, τις μετανάστριες, τις άνεργες, τις νέες που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα. Τις γυναίκες δηλαδή που υφίστανται την εκμετάλλευση και τη διπλή καταπίεση, την ανισοτιμία που σήμερα οξύνεται λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της επίθεσης του κεφαλαίου. Σε αυτές τις γυναίκες απευθύνονται οι δυνάμεις της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα και τις καλούν να απαντήσουν στην επίθεση που δέχονται με τη μαζική συμμετοχή τους στις πρωτοβουλίες της ΟΓΕ και της συμμαχίας, να μετατρέψουν τη μέρα αυτή σε νέα αφετηρία αγώνων.
Ιδιαίτερες οι ευθύνες του γυναικείου κινήματος
-- Ως κομμάτι του μετωπικού αυτού σχήματος, με ποιες ιδιαίτερες ευθύνες και καθήκοντα επιφορτίζεται η ΟΓΕ;-- Η ευθύνη της ΟΓΕ είναι διπλή. Από τη μια αφορά, και ρίχνουμε ιδιαίτερο βάρος σ' αυτό, την ένταση των προσπαθειών για την οργάνωση, τη συσπείρωση, την κινητοποίηση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Ο κάθε σύλλογος, η κάθε ομάδα της ΟΓΕ σχεδιάζει πώς θα φτάσει πλατιά στις γυναίκες που βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσης και πλήττονται σφοδρά από την ανεργία, την υποαπασχόληση, την ακρίβεια, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών, της Παιδείας, της Υγείας - Πρόνοιας. Συζητά μαζί τους για την αξία της συμμετοχής στο κίνημα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια που τις εξουθενώνουν σωματικά και ψυχικά, τις αποθαρρύνουν από τη συμμετοχή στη δράση, όπως οι εργασιακές σχέσεις λάστιχο, οι πιέσεις και οι εκβιασμοί της εργοδοσίας, οι ευθύνες που επωμίζονται στην οικογένεια, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου.
Για όλα αυτά είναι αδύνατο να βρουν λύσεις ατομικά, όσες θυσίες και αν κάνουν. Ολες μαζί οργανωμένες στους γυναικείους συλλόγους, στα εργατικά σωματεία, στις ριζοσπαστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, μπορούμε καλύτερα να αντιπαλέψουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα αλλά και να ανοίξουμε δρόμους προοπτικής για την οριστική λύση των προβλημάτων, για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών, την οποία ο καπιταλισμός δεν μπορεί να παραχωρήσει, γιατί αντίκειται στον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του.
Από την άλλη, η ΟΓΕ έχει ευθύνη να ευαισθητοποιεί το εργατικό και λαϊκό κίνημα στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της ανισότιμης θέσης τους στην κοινωνία, να εμπλουτίζει με τα ιδιαίτερα αιτήματά τους το πλαίσιο πάλης της κοινωνικής συμμαχίας.
Σημαντικά βήματα συσπείρωσης
-- Πώς ανταποκρίνονται οι γυναίκες στη δράση και τις πρωτοβουλίες της ΟΓΕ και της συμμαχίας;-- Τους τελευταίους μήνες έχουν γίνει σημαντικά βήματα που αποκρυσταλλώνονται σε εγγραφές νέων μελών, σε συγκρότηση νέων ομάδων και συλλόγων στα πλαίσια της ΟΓΕ. Το θετικό δε σχετίζεται μόνο με την ποσοτική αύξηση των δυνάμεών μας αλλά και με τα ποιοτικά στοιχεία που συνοδεύουν την αύξηση αυτή. Τα όποια αποτελέσματα προκύπτουν στο έδαφος της δράσης, της κινητοποίησης για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Οι γυναίκες που μπαίνουν στις γραμμές μας είναι οι γυναίκες που προσεγγίζουν τη δράση μας, που θέλουν να συμβάλουν σε αυτή. Είναι εργαζόμενες που δυσκολεύονται όλο και πιο πολύ να ανταποκριθούν στο κόστος της κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών που καθημερινά μεγαλώνει. Είναι μανάδες που βλέπουν τους παιδικούς σταθμούς να κλείνουν, να υπολειτουργούν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, τα τροφεία να αυξάνονται. Είναι απολυμένες, άνεργες, ανασφάλιστες, γυναίκες που βιώνουν τη ληστεία στο οικογενειακό τους εισόδημα.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ομάδα του Αλίμου, μια από τις νέες ομάδες, «γεννήθηκε» μέσα από την κινητοποίηση γυναικών για την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε άνεργη, μετά από διακοπή στην οποία είχε προχωρήσει η ΔΕΗ. Το ίδιο και στο Μαρούσι, όπου μετά από κινητοποίηση επανασυνδέθηκε το ρεύμα σε γυναίκα που μεγαλώνει και σπουδάζει παιδί μόνη της. Ο σύλλογος στο Μαρούσι ενισχύθηκε με νέα μέλη και μετά από την παρέμβαση που απέτρεψε την κατάσχεση με την οποία οι τράπεζες απειλούσαν αυτοαπασχολούμενη.
Είναι όλα αυτά στοιχεία ελπιδοφόρα. Μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι το επόμενο διάστημα οι γυναίκες θα ξεπεράσουν το φόβο και τη μοιρολατρία που συστηματικά τους καλλιεργούν όλοι όσοι κερδίζουν από την ανισοτιμία τους. Θα συνειδητοποιήσουν ότι η υποχώρηση, ο συμβιβασμός, η παραίτηση από τα δικαιώματά τους δε λύνουν κανένα πρόβλημα, αντίθετα οξύνουν τα αδιέξοδα. Θα πιστέψουν στη δύναμή τους και θα απαντήσουν στον πόλεμο που τους έχει κηρύξει η πλουτοκρατία με το όπλο που διαθέτουν: την οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, τα ταξικά συνδικάτα και ομοσπονδίες, τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αυτοαπασχολούμενων και των φτωχών αγροτών, με ορίζοντα την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου