Συμπεράσματα από τις κινητοποιήσεις των υγειονομικών
Η αντιστοιχία γιατρών προς ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέχρι τώρα ήταν 1/750 και με τη νέα ρύθμιση με τον ΕΟΠΥΥ, που αυξάνονται οι ασφαλισμένοι, αλλά και οι γιατροί που θα έχουν συμβάσεις, η αναλογία γίνεται 1/350. Επίσης, με το βάθεμα της κρίσης έχει μειωθεί ο αριθμός των ασθενών που επισκέπτονται τα ιδιωτικά ιατρεία. Αυτό σημαίνει ότι για ένα μέρος από τους αυτοαπασχολούμενους μειώνεται δραστικά το εισόδημα, ακόμα και στο σημείο ένας αριθμός να δυσκολεύεται να διατηρήσει το ιδιωτικό ιατρείο.
Στη βάση αυτή εξηγείται η μεγάλη ανησυχία αυτών των στρωμάτων, η σχετικά μεγαλύτερη από προηγούμενες φορές συμμετοχή τους που καθόρισε τις κινητοποιήσεις.
Η δράση των δυνάμεών μας
Εγκαιρα οι ταξικές και ριζοσπαστικές δυνάμεις ανέδειξαν, στο πλαίσιο συσπείρωσης των εργαζομένων, των νέων, των γυναικών, των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, την ανάγκη της πάλης για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης. Επίσης, ανέδειξαν ότι η Υγεία αποτελεί ένα όλο και πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία γίνονται διαρκώς ένα φθηνότερο και ευέλικτο προσωπικό. Επιδεινώνεται η θέση ενός τμήματος των αυτοαπασχολούμενων γιατρών και το μέλλον τους είναι δίπλα στην εργατική τάξη και στο ταξικό κίνημα, ενάντια στα μονοπώλια. Πρόβαλαν την πραγματική διέξοδο για ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών στο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, με καλούς μισθούς και σύγχρονα δικαιώματα.Η Υγεία ήταν στο επίκεντρο της απεργίας στις 23/2/11 και στα συλλαλητήρια που προηγήθηκαν στις 10/2/11.
Σε δεκάδες νοσοκομεία έγιναν συμβολικές καταλήψεις από τις δυνάμεις της κοινωνικής συμμαχίας στα ταμεία των εξωτερικών ιατρείων για την κατάργηση των 5 ευρώ και των άλλων πληρωμών από τους ασθενείς.
Αξιοποιήθηκαν γιατροί συνδικαλιστές σε Γενικές Συνελεύσεις ταξικών σωματείων, σε περιοδείες σε χώρους δουλειάς, με θετική εμπειρία. Αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες από τις συνταξιουχικές οργανώσεις. Εγινε συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής και παράσταση διαμαρτυρίας στο διοικητή του ΙΚΑ από τις δυνάμεις μας στο ΙΚΑ και τους συνταξιούχους.
Απ' όλη αυτήν τη δράση, οι δυνάμεις μας βγήκαν πιο ώριμες και ικανές να αντιμετωπίζουν σύνθετες καταστάσεις σε ένα αρνητικό περιβάλλον από άποψη συσχετισμού δυνάμεων στο κίνημα, με ταυτόχρονη όξυνση των προβλημάτων και στους υγειονομικούς και γενικότερα στα λαϊκά στρώματα.
Οι άλλες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις
Η ΝΔ αξιοποίησε ένα υπαρκτό, αντικειμενικό πρόβλημα και τις όποιες αγωνιστικές διαθέσεις υπήρχαν για να εδραιώσει τη συμμαχία της με τα μεσαία στρώματα των γιατρών που πλήττονται. Να αποκομίσει δημαγωγώντας εκλογικά - πολιτικά οφέλη, βασισμένη στον άσφαιρο αντιμνημονιακό της λόγο. Ταυτόχρονα, έβαλε το ζήτημα του διαλόγου για να διαπραγματευτούν καλύτερα οι συνδικαλιστές της το μερίδιο της πίτας που θα πάρουν οι επιχειρηματίες και οι μεγαλογιατροί στα πρωτοβάθμια δίκτυα φροντίδας που θα δημιουργηθούν.Το ΠΑΣΟΚ αξιοποίησε τη στάση της ΝΔ για να δημιουργήσει την εντύπωση πως το νομοσχέδιο δε θίγει τα λαϊκά συμφέροντα, αλλά τα συντεχνιακά μιας μερίδας γιατρών. Να στρέψει τους εργαζόμενους εναντίον των γιατρών, καλλιεργώντας ταυτόχρονα κλίμα συναίνεσης στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Υγεία.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ (ΑΕΓ) και η παράταξη των αριστεριστών (ΑΡΣΙ) επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά τον επιζήμιο ρόλο τους στις κινητοποιήσεις. Εκθείαζαν και επικαλούνταν την «αυθόρμητη» δράση των μαζών, τις «αμεσοδημοκρατικές» διαδικασίες και θεοποιούσαν τις μορφές πάλης.
Ιδιαίτερο και βρώμικο ρόλο έπαιξαν οι δυνάμεις της ΑΡΣΙ, που από την πρώτη στιγμή συκοφαντούσαν το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Για ακόμα μια φορά επιδόθηκαν στη διαστρέβλωση, στη συκοφαντία και στον αντικομμουνισμό. Το «αμεσοδημοκρατικό» αυτό μόρφωμα έφτασε στο σημείο να απαγορεύσει το χαιρετισμό από βουλευτή του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της πορείας των γιατρών στο Σύνταγμα. Προσπάθησαν να κρύψουν και να υποβαθμίσουν την παρουσία και την παρέμβαση των ταξικών σωματείων στο χώρο της κατάληψης στο υπουργείο. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι δυνάμεις προχώρησαν χέρι χέρι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για να προωθήσουν ένα πλαίσιο που δε θίγει σε τίποτα τους επιχειρηματίες στην Υγεία και την κυβερνητική πολιτική.
Το διεκδικητικό πλαίσιο, που συμφωνήθηκε από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ουσιαστικά δεν αμφισβητούσε το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης.
Στις κινητοποιήσεις των γιατρών, με ευθύνη των ηγεσιών των ιατρικών συλλόγων, κυριάρχησε μια συντεχνιακή πολιτική στάση: Τι θα κερδίσει μια μερίδα αυτοαπασχολούμενων από τις εξελίξεις αυτές, υπερασπίζοντας την αναχρονιστική μορφή της ιδιοκτησίας του ιδιωτικού ιατρείου. Διευκόλυναν έτσι την κυβέρνηση να παρουσιάζει το μέτρο αυτό (τον ΕΟΠΥΥ) σαν φιλολαϊκό και να καλύπτει τη νέα δραστική περικοπή των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους ασφαλισμένους. Φρόντισαν να μην έρθει στην επιφάνεια το πραγματικό πρόβλημα, ότι δηλαδή γίνεται ένα ακόμα βήμα στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Οτι χτυπιούνται τόσο τα λαϊκά δικαιώματα στην Υγεία, όσο και τα εργασιακά ενός μεγάλου μέρους των αυτοαπασχολούμενων και των νέων γιατρών που πλήττονται από την ανεργία.
Οι δυνάμεις αυτές απορρίπτουν τη μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, αντιστρατεύονται και πολεμούν το ώριμο αίτημα για καθολική αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία. Διεκδικούν οι συμβάσεις με τα ασφαλιστικά ταμεία να γίνονται με πληρωμή κατά πράξη και περίπτωση, που σημαίνει αύξηση των πληρωμών από τους ασθενείς. Είναι υπέρ της συνύπαρξης του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία. Σ' αυτή τη βάση η θέση που διατύπωναν «υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας» είχε καθαρά υποκριτικό χαρακτήρα.
Η δράση μας το επόμενο διάστημα
Το ζήτημα της προστασίας του λαού, της πρόληψης της ασθένειας και των υπηρεσιών του συστήματος Υγείας είναι ένα κεντρικό μέτωπο πάλης για την εργατική τάξη και τη λαϊκή οικογένεια.Οι εξελίξεις στην Υγεία δεν τελείωσαν με την ψήφιση του νόμου. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Ετοιμάζονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών, πολυιατρείων του ΙΚΑ, καθολική εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ, νέος κανονισμός ενιαίων και λιγότερων παροχών προς τους ασφαλισμένους, νέος τρόπος συμβάσεων των γιατρών και πληρωμής από τους ασφαλισμένους.
Χρειάζεται να παρακολουθούμε συστηματικά τις εξελίξεις αυτές και τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα των μέτρων που υλοποιούνται. Κάθε κρίκος του κινήματος να παρακολουθεί πιο συγκεκριμένα τις εξελίξεις στο χώρο του και να παρεμβαίνει έγκαιρα και εύστοχα.
Να ιεραρχούμε και να αναδεικνύουμε αιτήματα - κρίκους που θα συσπειρώνουν και θα δίνουν διέξοδο στο πρόβλημα που εμφανίζεται με πιο οξυμένο τρόπο κάθε φορά, π.χ., όπως σε αυτές τις κινητοποιήσεις προβάλαμε ιδιαίτερα τη δημιουργία δημόσιων και δωρεάν Κέντρων Υγείας, τα οποία αποτελούν απάντηση τόσο στις λαϊκές ανάγκες, όσο και στην επαγγελματική διέξοδο των αυτοαπασχολούμενων.
Να παρεμβαίνουμε συστηματικά και όχι αποσπασματικά και να οργανώνουμε τον αγώνα των εργαζομένων, των γυναικών, των συνταξιούχων, των ανέργων, του λαού γενικότερα. Μέσα σ' αυτόν τον αγώνα να εντάσσουμε και τα ιδιαίτερα προβλήματα των υγειονομικών με προτεραιότητα στη δουλειά μας στους νέους γιατρούς, στους άνεργους, στους φοιτητές και ιδιαίτερα στις νέες επιστημόνισσες.
Χρειάζεται, λοιπόν, καλός σχεδιασμός και προετοιμασία των δυνάμεών μας σε όλα τα επίπεδα για να γίνουμε πιο ικανοί να προβάλλουμε με εκλαϊκευτικό τρόπο την πρότασή μας για το λαϊκό σύστημα Υγείας και την προοπτική. Αυτό απαιτεί ατομική και συλλογική προσπάθεια καλύτερου εξοπλισμού με τις θέσεις μας. Απαιτεί αξιοποίηση της αρθρογραφίας του «Ρ», της ΚΟΜΕΠ, των πολιτικών εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», παρακολούθηση του «902». Απαιτεί καλή γνώση των προτάσεων των αστικών και μικροαστικών κομμάτων και των συνδικαλιστικών τους παρατάξεων, που εγκλωβίζουν με την πολιτική τους λαϊκές μάζες. Αυτή η δουλειά θα μας βοηθήσει στη σχεδιασμένη και συστηματική αποκάλυψή τους στο λαό, γιατί ενώ χρησιμοποιούν αντικαπιταλιστική φρασεολογία, στην ουσία μιλάνε για άλλη μορφή διαχείρισης.
Είναι ανάγκη να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να οργανωθεί στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και στα κεφαλοχώρια, μαζική διαφωτιστική δουλειά και δράση για την πρότασή μας με άξονα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μέσα από λαϊκές επιτροπές, άλλους φορείς και συσπειρώσεις.
Οι επιτροπές του ΠΑΜΕ σε όποια νοσοκομεία έχουν συγκροτηθεί, μπορούν να αναλάβουν ευθύνη και πρωτοβουλία για τα ζητήματα στο χώρο τους, αλλά και σε συνεργασία με λαϊκούς φορείς στη συνοικία γενικότερα για τα ζητήματα της Υγείας. Το επόμενο διάστημα έχουμε εκλογές στα σωματεία των νοσοκομείων. Στόχος μας είναι να κατακτήσουμε θέσεις, να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης, οργανώνοντας καλύτερα το μέτωπό μας απέναντι στις αστικές, ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις.
Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη δράση μας στους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες της Υγείας σε κάθε πόλη, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις να δημιουργηθεί ριζοσπαστικός πόλος. Να δώσουμε βάρος στις εκλογές των ιατρικών συλλόγων που θα γίνουν την άνοιξη με στόχο να ενισχύσουμε τις θέσεις μας.
Στο επίκεντρο της δράσης μας να βάλουμε τα οξυμένα προβλήματα των χρονίως πασχόντων και της τρίτης ηλικίας που επηρεάζουν όλη την οικογένεια και ιδιαίτερα τις εργαζόμενες γυναίκες.
Για όλα τα παραπάνω μπορεί να αναπτυχθεί μαζική δράση και να παρθούν πρωτοβουλίες από τα ταξικά σωματεία, τους συλλόγους της ΟΓΕ, τις συσπειρώσεις ΠΑΣΥ και ΠΑΣΕΒΕ, τις λαϊκές επιτροπές, τους συνταξιούχους κλπ. με συγκεκριμένο σχέδιο και εξειδίκευση.
Ιδιαίτερος είναι ο ρόλος του ΜΑΣ για τη συστηματική παρέμβαση στις ιατρικές και τις άλλες σχολές Υγείας στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Τώρα είμαστε πιο ώριμοι, πιο ικανοί για να ανταποκριθούμε πιο αποτελεσματικά στην καθημερινή οργάνωση και ενίσχυση της ταξικής πάλης και της κοινωνικής συμμαχίας, ως την τελική νίκη.
Της
Λέττας ΜΕΘΩΝΙΟΥ*
*Η Λέττα Μεθωνιού είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής
Λέττας ΜΕΘΩΝΙΟΥ*
*Η Λέττα Μεθωνιού είναι στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας Αττικής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου