Για αναρτήσεις και επικοινωνία με το blog στείλτε e-mail στο
sotosantonios@hotmail.com

Παρασκευή 13 Μαΐου 2011

σε περικοπές ,καταργήσεις και ανταλλαγές προσωπικού των περιφερειακών Νοσοκομείων στην 5η και 6η ΥΠΕ προχωράει η κυβέρνηση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Περικοπές και... «ανταλλαγές» προσωπικού και υλικού
Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η κυβέρνηση τις δραματικές ανατροπές που σχεδιάζει στο χώρο της Υγείας, με «οχήματα» τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων, κλινικών και μονάδων Υγείας και τις δραματικές περικοπές των δαπανών για την Υγεία και τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Στα πλαίσια αυτά, χτες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε τους σχεδιασμούς για τις συγχωνεύσεις στην 5η (Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας) και στην 6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίου).
Οι σχεδιασμοί, όπως ανακοινώθηκαν από τον επικεφαλής της Επιτροπής για τις συγχωνεύσεις, καθηγητή Λυκούργο Λιαρόπουλο, περιλαμβάνουν την κατάργηση τριών νοσοκομείων (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Τρίπολης, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, Καραμανδάνειο στην Πάτρα) και την αλλαγή χρήσης σε εφτά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, το Νοσοκομείο Θήβας σχεδιάζεται να μετατραπεί σε τραυματιολογικό κέντρο, ενώ τα Νοσοκομεία Καρύστου και Κύμης (αν και πρόκειται για απομακρυσμένες περιοχές με δύσκολο οδικό δίκτυο) μετατρέπονται σε Κέντρα Υγείας. Σε Κέντρα Υγείας μετατρέπονται και τα Νοσοκομεία Καλαβρύτων, Κρεστένων και Ληξουρίου, ενώ η πρόταση για το Νοσοκομείο Ναυπλίου είναι να αλλάξει χρήση και να γίνει Νοσοκομείο Χρονίων Παθήσεων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, μιλώντας στους διοικητές των περιφερειών, η κυβέρνηση προσδοκά από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις νοσοκομείων («συνένωση δυνάμεων» τις βαφτίζει) να εξοικονομήσει 150 εκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη των στόχων του «Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου». Το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την περικοπή των δαπανών για την Υγεία κατά 1,3 δισ. για το 2011. Προχτές η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι θα γίνουν επιπλέον περικοπές τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ για το 2011. Παράλληλα, το «Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο» του υπουργείου Υγείας προβλέπει την περικοπή των δαπανών για την Υγεία κατά 350 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2015.
Ο υπουργός Υγείας ζήτησε απ' τους διοικητές των περιφερειών να καταθέσουν τις προτάσεις τους έως τις 31 Μάη, ξεκαθαρίζοντας ότι οι προτάσεις που αφορούν δαπάνες διαγράφονται επειγόντως και ότι επιθυμητές είναι αυτές που θα έχουν οικονομικό όφελος. Η κυβέρνηση προωθεί στα πλαίσια των συγχωνεύσεων και τις κοινές διοικήσεις νοσοκομείων (διοικητών και Διοικητικών Συμβουλίων), αλλά και ανταλλαγές γιατρών, προσωπικού και υλικού ανάμεσα στα νοσοκομεία, με στόχο πάντα το οικονομικό όφελος. Το υπουργείο Υγείας θα καταθέσει σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις που κατατίθεται την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Η κυβέρνηση, αντί των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά, σχεδιάζει να μετατρέψει το ήδη ελλιπές προσωπικό των νοσοκομείων κυριολεκτικά σε «λάστιχο» και να καλύψει όπως όπως τις ανάγκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή των ασθενών. Οι σχεδιασμοί αυτοί, σε συνδυασμό με τη σύνθλιψη των παροχών, τη λειτουργία και του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), διαμορφώνουν εφιαλτικές συνθήκες για την Υγεία και περίθαλψη των ασθενών απ' τα λαϊκά στρώματα.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι διορίστηκε κοινός διοικητής για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και τον «Αγιο Ανδρέα» της Πάτρας και ότι ετοιμάζεται και η «συλλειτουργία» των Νοσοκομείων Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού». Επίσης, προωθούνται συγχωνεύσεις μονάδων στο εσωτερικό των νοσοκομείων.
Αντίστοιχα, ο Λ. Λιαρόπουλος είπε ότι χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση για τα κληροδοτήματα στα νοσοκομεία και τις μονάδες Υγείας, που είναι περισσότερα από 35. Οι συγχωνεύσεις - καταργήσεις ανοίγουν ένα ακόμα πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς ήδη οι ασφαλιστικές εταιρείες διεκδικούν «φιλέτα» απ' τα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, η απελευθέρωση χώρων με τις καταργήσεις και αλλαγές χρήσης μπορεί να οδηγήσει στην εκμετάλλευση χώρων (που δεσμεύονται με δωρεές, κληροδοτήματα κλπ.) με τη μορφή Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Ετοιμοι όλοι τους για το «διάλογο»
Η κυβέρνηση προωθεί τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της σε βάρος της Υγείας των λαϊκών στρωμάτων και των δικαιωμάτων των υγειονομικών, έχοντας και τη συναίνεση των συμβιβασμένων ηγεσιών των συνδικάτων του χώρου.
Την προθυμία τους να προσέλθουν στον προσχηματικό διάλογο ανακοίνωσαν οι ηγεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και του Οδοντιατρικού Συλλόγου, σε χτεσινή σύσκεψη που έγινε με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας ενόψει της προετοιμασίας της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ. Στη συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, έκλινε σε όλες τις πτώσεις τη φράση «περιστολή δαπανών» και είπε ότι ως εργαλεία γι' αυτές τις περικοπές θα χρησιμοποιηθούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και ο ενιαίος κανονισμός παροχών.

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: